Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Drago Hedl: ‘Ako Medved zbilja uvijek ‘skromno čeka’ na granici, zašto njegovi ljudi šalju upit MUP-u je li to u skladu s propisima?’

Nelogičnosti u opravdanjima nakon Telegramovog otkrića kako djelatnik MUP-a mora pred stegovni sud zbog ministra branitelja

Ako ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved uistinu, kako to tvrdi, pokušavajući demantirati Telegramov članak, ”skromno čeka” na graničnim prijelazima i nikada ne traži povlašteni status da bi prešao državnu među, nejasno je zašto se onda njegovo ministarstvo požalilo MUP-u.

Kako Medved pojašnjava, Ministarstvo branitelja poslalo je upit Ministarstvu unutarnjih poslova je li, u vezi s tim čekanjem, sve bilo u skladu s propisima i procedurom.

Zašto je to ministar, odnosno njegovo ministarstvo učinilo, ako on, kako kaže, nikada nije imao niti tražio povlašteni status, te uvijek skromno čeka pred granicom? I dodaje, kako se ne sjeća je to čekanje trajalo “pola sata ili dulje”.

Telegram dobio službeni odgovor

Ministru se, kako on to kaže ”dodatno imputira” da će zbog njega policijski službenik, inače hrvatski branitelj, biti sankcioniran. Nejasno je o čemu ministar Medved govori jer mu nitko ništa ne imputira. U odgovoru koji je iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, nadležne za granični prijelaz Županja – Orašje dobio Telegram, jasno piše:

”Možemo potvrditi kako postoji sumnja da je došlo do propusta u radu policijskog službenika koji je bio zadužen za organizaciju rada na graničnom prijelazu, odnosno sumnja da navedeni policijski službenik nije poduzeo sve potrebne radnje u svezi osiguranja prioritetnog prelaska državne granice potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske” te da će se “nakon provedenog postupka utvrđivanja svih okolnosti postupanja policijskog službenika, poduzeti odgovarajuće mjere”.

Frka nastala nakon našeg upita

Nejasno je dakle tko i što imputira ministru i potpredsjedniku Vlade, kada je činjenica da policajca s graničnog prijelaz čekaju ”odgovarajuće mjere”. Do čega sigurno ne bi došlo da je Medved, po običaju, ”skromno čekao” na graničnom prijelazu i da njegovo Ministarstvo nije od MUP-a tražilo pojašnjenje je li to ”skromno čekanje”, na koje je bio primoran ministar, ujedno i potpredsjednik Vlade, bilo u skladu s propisima i procedurom.

Kada je nastala frka izazvana bezazlenim upitom Ministarstva branitelja Ministarstvu unutarnjih poslova (kako tu intervenciju zbog koje se pokreće postupak protiv policajca na graničnom prijelazu, relativizira Tomo Medved) istragom je bila obuhvaćena čak i policijska službenica na graničnom prijelazu čija je dužnost provjeriti dokumente putnika.

Ona je to zatražila i od putnikâ u službenom automobilu u kojem se nalazio Medved. No, tada je netko valjda shvatio kako je policajka samo radila svoj posao i kako u opisu njenih radnih zadaka ne stoji da mora prepoznavati ministre, pa makar oni istodobno bili i potpredsjednici Vlade.

Kako se uopće prelazi granica

”Postupanje policijske službenice koja je provela postupak granične kontrole proveden je sukladno pozitivnim propisima i pravilima struke te kao takav nije, niti može biti propust u radu”, stoji u odgovoru PU Vukovarsko-srijemske što implicira da se istraživala i njena moguća odgovornost za ”skromno čekanje” Tome Medveda na državnoj granici.

Telegram je u pripremi teksta o tom događaju razgovarao s osobom iznimno upućenom u sva pitanja oko državnih granica, koji je o toj problematici objavio i više znanstvenih radova. Uz to, radio je i u policiji pa ima i neposredna, praktična saznanja.

Naš sugovornik izrazio je zgražanje nad postupkom ministra branitelja i rekao da je Uredbom o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja sve jasno određeno. Ondje, naime stoji da u prvu kategoriju štićenih osoba spadaju predsjednik Republike predsjednik Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade, predsjednik Ustavnog suda i predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

‘Ne spada u prvu kategoriju’

Pri prijelazu državne granice njima, kao i poglavarima, predsjednicima parlamenta i čelnicima pravosudni tijela stranih država kao i vodećim osoba međunarodnih organizacija, koje imaju status štićene osobe na temelju međunarodnog prava, osigurava se tzv. nesmetani prelazak granice, što znači da se ne moraju zaustavljati niti pokazivati dokumente.

– Kao što je poznato, ministar Medved ne spada među štićene osobe prve kategorije i za njega ne važi ta privilegije – kaže Telegramov sugovornik koji je pristao govoriti pod uvjetom anonimnosti. Medved je, sukladno tzv. ”prioritetnom prelasku” državne granice, bio dužan pokazati dokumente.

Naš sugovornik kaže kako se pravo na prioritetni prelazak često zloupotrebljava te navodi primjer koji se dogodio dok je on radio u MUP-u. Tada je naime načelnik jedne policijske uprave u Slavoniji, u pripitom stanju i s ljubavnicom u automobilu, pokušao na taj način prijeći državnu granicu i osorno se odnosio prema policijskim službenicima koji mu to nisu željeli omogućiti.

– Pravilo je – pojašnjava naš sugovornik – da se osobama koje na to imaju pravo, a među njih spada i ministar Medved, omogućava prelazak granice bez čekanja.

Nije tražio povlašteni status? Zbilja?

Međutim, ministar Medved, kako navodi Jutarnji list, o prelasku državne granice tog dana kaže: ”Nikad nisam imao niti tražio nikakav povlašteni status, uvijek skromno čekam, pa sam tako i ovaj put.” I u čemu je onda problem?

Ako ministar nije tražio nikakav povlašteni status da bi prešao državnu među već ”skromno čekao” da ispred njega u Bosnu i Hercegovinu, kamo je putovao, prijeđe nekoliko ranije pristiglih automobila, zašto je onda njegovo Ministarstvo od MUP-a tražilo objašnjenje je li ”sve bilo u skladu s propisima i procedurom”, a ovi očito zaključili da Pedro treba visjeti pa naložili istragu i najavili kako će ”nakon provedenog postupka utvrđivanja svih okolnosti postupanja policijskog službenika”, protiv njega ”poduzeti odgovarajuće mjere”.