Politika & Kriminal

Drago Hedl javlja se iz Vukovara i kroz razgovore s HDZ-ovcima analizira udar koji se sprema premijeru

Na dan pada Vukovara lako bi se mogla ponoviti situacija iz 2013., kada su Milanović i Josipović spriječeni da sudjeluju u mimohodu

FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Prosvjed koji za 13. listopada najavljuje vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, mogao bi biti uvertira za ono što će se događati mjesec dana kasnije, 18. studenoga na godišnjicu obilježavanja sloma obrane tog grada, nešto slično onome što su u Vukovaru, prije pet godina, doživjeli tadašnji predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović, kada su im branitelji onemogućili sudjelovanje u mimohodu od Vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja.

Unatoč uvjeravanju gradonačelnika Penave kako će prosvjed biti miran i apolitičan, u ovo drugo teško je povjerovati. To misli i većina sugovornika, kako onih iz redova braniteljske populacije, tako i članova HDZ-a, bez obzira pripadaju li jednoj ili drugoj duboko posvađanoj HDZ-ov frakciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prosvjed se, svima je jasno, ne organizira samo zato da bi se, što neprekidno ponavlja Penava, potaknulo institucije sustava da prekinu ”sramotnu šutnju” kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina, na čemu, kako tvrdi, u proteklih 27 godina ”nije učinjeno gotovo ništa”.

Iza Penave stoji netko jači

Penava je politički preslab da bi sam krenuo u organiziranje prosvjeda protiv vlastite Vlade i sigurno se u to ne bi upuštao da iza njega ne stoji mnogo jača snaga. A to se pokazalo već nekoliko dana nakon što je prošle subote najavio prosvjedno okupljanje. Niz braniteljskih udruga, uz naglašavanje kako podržavaju Penavu, sada traži otvaranje saborske rasprave o Miloradu Pupovcu, što je veliki izazov premijeru Andreju Plenkoviću.

Saborska većina raspala bi se uskraćivanjem podrške ”manjinaca”, a to znaju i oni koji stoje iza Penave, kao, naravno i premijer Plenković. On je jučer, u Puli, vrlo oštrim riječima to i rekao, ne pokazujući nimalo razumijevanja za način kojim Penava želi prekinuti ”sramotnu šutnju” institucija. No, Penava je, nakon oštre premijerove poruke i sam ”sramotno zašutio”.

Indikativan odabir tajminga

Oko 14 sati, jučer, iz njegovog je ureda medijima poslano priopćenje u kojem novinarima zahvaljuju na zanimanju, ali kažu kako ”gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava do daljnjega neće davati izjave i komentare na temu najavljenoga prosvjeda u Vukovaru 13. listopada 2018. godine”. Hoće li se to odnositi i na emisiju Nedjelom u 2, u koju je pozvan kao gost, ovog vikenda, 16. listopada, vidjet ćemo.

Naši sugovornici u Vukovaru, od kojih je dio blizak gradonačelniku Penavi, uvjerava nas da njegov potez nema nikakve veze s ”događanjem naroda” u organizaciji ”ličkog Putina”, Darka Milinovića koje se zbilo neposredno nakon Penavine najave prosvjeda. No, ne znaju (ili ne žele) odgovoriti na pitanje zašto se Penava – a sam kaže da ”sramotna šutnja” traje već 27 godina – odlučio za prosvjed baš sada. I premijer Plenković spominje ”odabir tajminga” kao indikativan i znakovit pokazatelje stvarnih namjera gradonačelnika Penave i onih koji ga podržavaju.

U pozadini su zapravo unutarstranački sukobi

Sukob koji već dugo vlada unutar HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje su na jednoj strani Ivan Penava i Damir Barna (predsjednik gradskog odbora HDZ-a Vukovara), a na drugoj župan Božo Galić i saborski zastupnik HDZ-a iz Vinkovaca, Tomislav Čuljak, sigurno nije glavni razlog zbog kojeg se Penava upustio u neizvjesnu političku karijeru. On, međutim, zna da sve dok je Plenković predsjednik HDZ-a, Galić i Čuljak mogu biti sigurni, te da bi vlastitu, snažniju poziciju unutar stranke, mogao ostvariti samo padne li Plenković. Naši sugovornici misle kako je stvarni Penavin interes upravo u tome.

Penava, naravno, dobro zna koliko je snažna poruka koja dolazi iz Vukovara i koliko je osjetljiva tema koju je isturio kao razlog prosvjeda. No i njemu je jasno da sam ništa ne bi mogao bez podrške branitelja koji su puno konkretnije artikulirali ciljeve prosvjeda. Ne treba sumnjati kako bi se skup u Vukovaru lako mogao pretvoriti u ”događanje naroda”, da upotrijebimo floskulu kojom su mediji opisali neuspjeli Milinovićev puč kada je dvjestotinjak svojih pristaša doveo u Središnjicu HDZ-a.

Hoće li Penava završiti kao Milinović?

Sudeći po Plenkovićevom tonu posljednjih dana, nije nemoguće da Penavu, nastavi li s pripremama za prosvjed, zadesi Milinovićeva sudbina. No, Plenkoviću takvu odluku nije lako donijeti, jer bi to destabiliziralo prilike u Vukovarsko-srijemskoj županiji, što premijer sigurno ne želi pred skoro obilježavanje godišnjice sloma obrane tog grada, 18. studenoga.

Uz već problematično stanje u dvije HDZ-ove utvrde – ličko-senjskoj i požeško-slavonskoj (gdje dvojica izabranih župana na listi HDZ-a, Milinović i Alojz Tomašević), više nisu članovi HDZ-a, sigurno mu ne bi odgovaralo da u Gradu Vukovaru, isključi li Penavu iz HDZ-a, ima sličnu situaciju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu