Politika & Kriminal

Drago Hedl o novinama koje u strahu od Vučića ni jedna tiskara u Srbiji nije htjela pa se tiskaju u Osijeku

Razgovarali smo s direktorom novog dnevnog lista u Srbiji koje izdaje United Media, vlasnik N1 i Nove TV

Već drugi tjedan u Osijeku, u tiskari Glasa Slavonije, štampa se novopokrenuti srpski dnevni list Nova. “Dva su razloga zbog kojih smo pokrenuli novi dnevni list”, kaže za Telegram Veselin Simonović, direktor United Media Digitala, izdavača novog dnevnog lista u Srbiji. “Prvi je da objavljujemo ono što drugi ne smiju ili ne žele, a drugi da pišemo istinu”.

Najzanimljiviji dio priče je, naravno, zašto se novi dnevni list štampa u Hrvatskoj a ne u nekoj od srpskih tiskara. Simonović kaže kako su pregovarali sa svim tiskarama u Srbiji no ni jedna, osim novosadskog Foruma, nije pokazala nikakvo zanimanje. Odgovor je uglavnom bio da ne raspolažu slobodnim kapacitetima, a negdje su im otvoren rekli kako posao ne mogu prihvatiti, jer ne žele imati problema s vlastima.

Kako su došli do tiskare u Osijeku

“Nudili smo avansno plaćanje, čak za pola godine unaprijed, no interesa nije bilo. Jedino su nas htjeli štampati u Novom Sadu, no njihova tiskara ne može štampati u boji. Kako je United Media Digital vlasnik kablovskih regionalnih televizija N1 i Nova, koje naravno emitiraju u boji, bilo bi smiješno izdavati crno bijele novine. Nudili smo novosadskoj tiskari Forum ulazak u investiciju kako bi mogli tiskati u koloru, no nisu pokazali zanimanje. Tada smo se okrenuli Hrvatskoj i dogovorili posao u Osijeku”, kaže Simonović.

U Glasu Slavonije, su, kaže, naišli na iznimno profesionalan odnos i brzo dogovorili štampanje Nove. Dnevno, osim nedjelje kada ne izlaze, u Osijeku se štampa između 40 i 50 tisuća primjeraka. Novina se potom kamionom prevozi u 200-injak kilometara udaljeni Beograd, odakle se distribuira po cijeloj Srbiji. Pitamo Simonovića imaju li problema na granici s obzirom da srpski carinici mogu zadržavati kamion, a to bi za novine bilo pogubno jer na kioscima moraju biti ujutru. Veli, za sada takvih teškoća nije bilo.

“Za nas je tiskanje Nove u našoj štampariji u Osijeku komercijalno zanimljiv potez”, kaže za Telegram Bojan Divjak, glavni urednik i predsjednik uprave Glasa Slavonije.

Neobična priča o unosnim poslovima

Broj od petka kojeg prelistavamo na naslovnoj stranici donosi najavu neobične priče o unosnim poslovima koje su tvrtke povezane sa Slavišom Kokezom, članom vladajuće Srpske napredne stranke i donedavnim predsjednikom Nogometnog saveza Srbije, dobile s tamošnjim Ministarstvom unutarnjih poslova.

Kokeza je naime u veljači ove godine bio uhićen i priveden u policiju a prvi čovjek MUP-a Srbije, Aleksandar Vulin, tada je govorio kako postoje sumnje da je bio umiješan u pripremu navodnog pokušaja ubojstva predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića. Samo tri mjeseca kasnije, u svibnju ove godine, isti taj Kokeza dobiva velike poslove s državom.

U novinama nema baš ni jedan oglas

Također u broju od petka, u Novoj čitamo kako su istraživanja o zastupljenosti vlasti i opozicije u Dnevniku Radio televizije Srbije, unatrag godinu dana pokazala da vlast dobiva čak 93 posto vremena, a opozicija tek 7 i to uglavnom u negativnom kontekstu. Pitamo Simonovića, s obzirom na opozicijski karakter novopokrenutog dnevnog lista, je li to razlog što u broju od petka nemaju ama baš ni jedan oglas.

Kaže kao su u prvih nekoliko brojeva imali nešto oglasa, ali isključivao kompanija koje nisu u srpskom vlasništvu i na koje aktualni režim ne može utjecati. No, veli, zato nije manjkalo komentare na činjenicu da se tiskaju u Hrvatskoj. Uz već standardne optužbe kako su strani plaćenici, sada im je i prišiven epitet novina koje se tiskaju u Glavaševoj štampariji, kaže Simonović u razgovoru za Telegram.

Novi srpski dnevni list Nova, ima 32 stranice formata A4 (kao 24 sata u Hrvatskoj) i prodaje se po cijeni od 29 dinara. To je manje od 2 kune, ali novine u Srbiji u odnosu na hrvatske dnevne listove imaju neusporedivo nižu cijenu. Tako se primjerice tabloid Informer prodaje po 25 dinara, a Politika, Večernje novosti i Danas, po 50 dinara. Simonović je uvjeren kako s prodanom nakladom od 20.000 primjeraka dnevno mogu pozitivno poslovati.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu