Politika & Kriminal

Drama među antivakserima. Kako su se organizatori subotnjeg prosvjeda uspjeli posvađati pa danas dio maršira opet

Za današnje okupljanje organizatori naglašavaju da će se održati 'u tišini bez govornika'

20.11.2021., Zagreb - Gradjanska udruga "Inicijativa prava i slobode" organizirala je prosvjed protiv COVID potvrda pod nazivom "ZAjedno za Slobodu" koji je krenuo s lokacije Trga Francuske Republike i Trga zrtava fasizma te  je odrediste obje kolone na Trgu bana Josipa Jelacica.
FOTO: PIXSELL

U Zagrebu će se danas održati novi prosvjed protiv covid potvrda i epidemioloških mjera. Organizatori pozivaju na ‘Bijeli tihi marš’ koji će se održati u 17 sati na Trgu Francuske republike pod sloganom ‘Zajedno za slobodu’. Prema najavi, današnji bi se prosvjed trebao razlikovati od onoga prošle subote kada su na glavnom zagrebačkom trgu i fizički i verbalno napadani novinari i uzvikivane razne poruke s govornice.

U pozivu, kojeg je na Facebooku podijelio jedan od govornika na okupljanjima ispred Vlade, odvjetnik Mate Knezović, naglašava se će današnji skup biti održan “u tišini bez govornika”. “Dođite bez transparenata, u bijeloj odjeći, ponesite svijeću, bijeli balon, u tišini se okupimo za ukidanje covid-potvrda protiv diskriminacije i podjela”, stoji u pozivu.

Kako doznaje Jutarnji list, ova skupina želi se distancirati od druge frakcije organizatora subotnjeg prosvjeda te postrojavanja crnokošuljaša i formiranja “1. dragovoljačke bojne”, na Trgu bana Josipa Jelačića prošle subote.

Raskol između organizatora?

Naime, navodno je nakon prošlotjednog prosvjeda došlo do raskola među organizatorima koji su se podijelili na dvije frakcije – jedna od njih, koja organizira današnji prosvjed, navodno je predvođena vlasnikom teretane Andrijom Klarićem (govornik na prosvjedima na Markovom trgu) i spomenutim Knezovićom.

Druga frakcija je navodno pod vodstvom Marka Franciškovića, koji je nakon subotnjeg prosvjeda, prema pisanju medija, poveo dio prosvjednika pred zgradu HRT-a gdje ih je u pokušaju ulaska u zgradu javne televizije spriječila interventna policija.

I protiv Klarića i protiv Franciškovića policija je ovaj tjedan podnijela kaznene prijave jer nisu prijavili subotnji skup niti poduzeli potrebne mjere koje propisuje zakon.

Tri povorke prošle subote

“Bijeli tihi marš” je prošle subote bio jedna od dvije povorke koje su se na kraju spojile na Trgu bana Jelačića u veliki prosvjed. Između dvije struje navodno već neko vrijeme tinja sukob i, kako javlja Jutarnji, došlo je do verbalnog sukoba između njihovih pripadnika na prošlotjednom prosvjedu. U subotu je Francišković i inzistirao da govori na prosvjedu zbog čega je, navodno, došlo do rasprave između njega i Klarića, a Knezović se zatim ogradio od Franciškovića na Facebooku i žestoko ga napao.

Međutim, u subotu se pojavila i treća povorka. Oko 2000 muškaraca, okupljenih u samozvanu 1. dragovoljačka bojnu, postrojili su se na prosvjedu. Dan kasnije, na kanalu HOS-a na YouTubeu, objavili su video tog postrojavanja, uz poruku da se “stavljaju na raspolaganje hrvatskoj policiji i vojsci za borbu protiv neoglobalističkih sila”.

Prema svemu sudeći, zbog tog postrojavanja, kao i zbog Franciškovićevog preuzimanja mikrofona na prosvjedu, organizatori današnjeg okupljanja naglašavaju da neće biti govornika pokušavajući se distancirati od nekih radikalnih poruka upućenih s glavnog zagrebačkog trga prošle subote.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu