Politika & Kriminal

Slučaj čuvenog puta u Helsinki ide dalje; antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe moglo bi pokrenuti proceduru protiv Hrvatske

GRECO može pokrenuti proceduru protiv zemlje članice zbog kršenja antikorupcijskih standarda

Krugovi se nekad spektakularno zatvore. Hrvatska Vlada, recimo, ne želi poštivati zakon.

Konkretno, članak 39. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji u petom stavku kaže sljedeće: “Povjerenstvo ima pravo pribaviti činjenice i dokaze djelovanjem drugih tijela javne vlasti. Nadležna tijela u RH dužna su bez odgode, na njegov zahtjev, dostaviti zatražene obavijesti i dokaze”.

Vlada ne želi na zahtjev Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dostaviti “zatražene obavijesti i dokaze” o čuvenom putu u Helsinki. Premijer Plenković kaže: “Ništa neću više dostaviti. Nacrtali smo sve”.

Grubost i Jandroković

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković se u nedjelju u emisiji TNT N1 televizije iskreno iščuđavao: “Što bih ja sad trebao za svaku anonimnu prijavu koju netko podnese Povjerenstvu trebao dostavljati putne naloge?”. Dodao je tome i prstohvat prijetnje upućene i na šire adrese od tijela koje vodi Nataša Novaković: “Ako su se oni postavili radikalno, onda se i mi možemo postaviti radikalno. Morat ćete svi u javnom prostoru naučiti da će jedna grubost izazvati drugu”. Račune i naloge za Helsinki će, veli, pokazati javnosti ako procijene da treba.

“Nadležna tijela u RH dužna su bez odgode”, na zahtjev Povjerenstva, ”dostaviti zatražene obavijesti i dokaze”. Ovo nije rekao Jandroković, nego je podsjećanje na već citirani članak Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Kršenje antikorupcijskih standarda

Na sve učestalije napade iz politike reagiralo je danas i samo Povjerenstvo. Podsjećajući na zakon kažu kako su ti napadi “pravno neutemeljeni te Povjerenstvo smatra da ne doprinose borbi protiv korupcije, o čemu će se konzultirati s relevantnim međunarodnim institucijama”.

Relevantne međunarodne institucije s kojima će se Povjerenstvo konzultirati su, kako se može doznati, između ostalih i GRECO (Skupina država protiv korupcije), OECD (Organizacija za europsku suradnju i razvoj), pa i Europska komisija.

U toj grupi posebno je zanimljiv GRECO. Naime, ta međunarodna organizacija ima mogućnost da u iznimnim uvjetima, pokrene ad hoc proceduru protiv neke od zemalja članica Vijeća Europe. Ukoliko, naime, GRECO dobije “pouzdanu informaciju koja ukazuje na to da postoji institucionalna reforma, zakonska inicijativa ili proceduralna promjena koja bi rezultirala značajnim kršenjem antikorupcijskih standarda Vijeća Europe”, GRECO može pokrenuti posebnu proceduru kojom se analizira stanje u toj zemlji članici, te piše izvješće i predlažu mjere kako bi se situacija, ako je to potrebno, popravila.

Veliki uspjeh i nezgodna pitanja

Nepoštivanje izričite odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa se doima kao “značajno kršenje antikorupcijskih standarda”. GRECO je tijelo koje je formiralo Vijeće Europe. U srijedu na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, što je jedan od međunarodnih uspjeha koji će rado istaknuti u hrvatskoj Vladi, stupa donedavna hrvatska ministrica vanjskih poslova, Marija Pejčinović Burić.

Bivšoj ministrici početak mandata bi, dakle, mogao biti obilježen prilično neugodnim pitanjima. Krugovi se nekad doista spektakularno zatvore.

Nastavite čitati