Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Države za koje niste čuli i koje nitko ne priznaje (a jedna nam je susjed)

Zajednički naziv za takve tvorevine je mikronacija i postoji ih mnoštvo

15.04.2015., Zmajevac – Ceh sam proglasio epubliku Liberland na prostoru izmedju Hrvatske i Srbije u blizini Dunava na kojem je postavio i zastavu. Sandor Lajos. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Liberland, država između Hrvatske i Srbije koju je Čeh Vit Jedlička (na glavnoj slici) u ponedjeljak samostalno proglasio, nije ni prva ni posljednja država koju je netko proglasio na jako malom prostoru. Zajednički naziv za takve tvorevine je mikronacija i postoji ih pravo mnoštvo. Neke mikronacije postoje još od početka 19. stoljeća, ali raširenošću interneta, postaje sve lakše organizirati vlastitu mikronaciju.

Državu je iznimno lako proglasiti, ono u čemu je problem je postići međunarodno priznanje. Već smo vas upoznali sa Sealandom, mikrodržavom koja se sastoji od jedne platforme, ali sad ćete saznati za još neke iznimno zanimljive državice koje nitko ne priznaje.

Veliko Vojvodstvo Flandrensis

Zastava Velikog vojvodstva Flandrensis
Zastava Velikog vojvodstva Flandrensis Niels Vermeersch/Wikipedia

Veliko vojvodstvo Flandrensis je proglasio Belgijac Niels Vermeersch 2008. godine i kao teritorij je zauzeo nekoliko otoka kod Antarktike. Prema uzoru na Sealand, počeli su izdavati svoj novac, identifikacijske dokumente čak i novine. Flandrensis nije priznala niti jedna druga suverena država, ali je već imala probleme s teritorijem. Naime, jedan dio teritorija nad kojim je Vermeersch proglasio vlast je već bio pod upravom druge mikronacije, Velikog vojvodstva Zapadne Antarktike. To je dovelo do sukoba službenog naziva Veliki mikronacijski antarktički rat. Naravno, nitko nije ubijen; čak nije niti jedan metak ispaljen. Ali je za posljedicu imao stvaranje Antarktičke mikronacijske unije, organizacije čiji je cilj očuvanje mira i stabilnosti među antarktičkim mikronacijama.

Kraljevstvo Elleore

Elleorecoat

Kraljevstvo Elleore je osnovala skupina učitelja iz Kopenhagena 1944. godine na otoku na sjeveru Danske. Kraljevstvo ima mnoštvo humorističnih zakona i propisa. Primjerice, roman Robinson Crusoe je zabranjen, a lokalno vrijeme je Elleorsko standardno vrijeme koje je 12 minuta iza vremena u Danskoj.

Ašukovska federacija

880px-Ashukovo_arms
Grb Ašukovske federacije Micronation.org

Ašukovska federacija je mikrodržava s najvećim teritorijskim zahtjevima, između ostaloga, smatra Rusku federaciju i SAD svojim teritorijem. Broj državljana je ipak puno manji, ima ih samo 65 građana.

2013. Ašukovska federacija je imala najveću krizu od svoga osnutka. Tada je jedna od članica Federacije, Cvetosadovo, prijetila odcjepljenjem i nazvala središnju vladu fašističkom. Nakon dugih pregovora predsjednika Jacobsa i federalnog premijera Kennedya s predsjednikom Cvetosadova Zoranom Ilićem, ispostavilo se da je neki strani građanin ispričao da je federalni premijer izrugivao se Cvetosadovu. Nakon što je na vidjelo izišla činjenica da je taj stranac lagao, Cvetosadovo je odustalo od odcjepljenja.

Veliko carstvo Dikameppra

Zastava Velikog carstva Dikameppra
Zastava Velikog carstva Dikameppra Micronation.org

Veliko carstvo Dikameppra je nastalo ujedinjenjem prijašnjim mikrodržava Otok Devon, Kadičkan, Medni, Kneževina Pripjat i Rasshua. Površinom je nešto veće od Hrvatske, ali ima samo 52 stanovnika, prema popisu stanovništa provedenim u ožujku ove godine. Dikameppra je proglasilo vlast nad teritorijem ukrajinskih gradova Černobil i Pripjat koji su poznati po tragičnoj nesreći nuklearne elektrane u Černobilu, čije se posljedice i danas osjećaju.

Liberland

Zastava Liberlanda
Zastava Liberlanda prtscr/liberland.org

Država se prostire između Hrvatske i Srbije na zapadnoj obali Dunava, u blizini Zmajevca (Hrvatska) i Bačkog Monoštra (Srbija). Na nekim kartama i grafikonima ova zemlja zove se Gornja Siga. Uspostavu države proglasio je 13. travnja 2015. bivši češki europarlamentarac Vit Jedlička i izvjesio zastavu na njenom teritoriju koji se proteže na otprilike 7 kvadratnih kilometara. Uslijed međugraničnog spora Hrvatske i Srbije oko granice, ovaj teritorij niti jedna od država ne smatra svojim, a pod kontrolom je hrvatske strane.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više