Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Inspektorat potvrdio pisanje Telegrama: pamučne maske koje pravi državna tvrtka ne smiju nositi oznaku zaštitne maske

Državni inspektorat upozorava kako se ''pamučne perive maske ne smiju oglašavati ni prodavati kao zaštitne maske

Telegram je jučer pisao o proizvodnji pamučnih maski koje državna tvrtka Orljava iz Požege proizvodi pod oznakom ”zaštitne maske”, a koje se u ljekarnama u tom gradu i okolici prodaju po cijeni od 13,5 do čak 17 kuna komad. Kao što smo jučer pisali pamučne maske koje proizvodi Orljava, stavljajući uz deklaraciju kako se radi o ”zaštitnim maskama”, nemaju zaštitna svojstva i ne mogu štititi od koronavirusa.

Danas se tim povodom, ne spominjući izravno tvrtku Orljava, oglasio i Državni inspektorat koji upozorava kako se ”pamučne perive maske za višekratnu uporabu ne smiju na tržištu oglašavati ni prodavati kao zaštitne maske”.

Pamučne perive maske nisu medicinski proizvod

Zaštitne maske deklarirane su kao medicinski proizvodi, objašnjavaju iz Državnog inspektorata, i to su maske FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu i za njih proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju, te moraju nositi oznaku sukladnosti CE i posjedovati EU izjavu o sukladnosti.

”Pamučne perive maske ne smatraju se navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite pa se na tržištu ne smiju oglašavati ni prodavati kao zaštitne maske”, ističu u Državnom inspektoratu.

Maske koje radi Orljava nemaju nikakav certifikat

Maske koje radi državna tvrtka Orljava iz Požege, naravno, takve certifikate nemaju, no proizvođaču to nije smetalo da ih prodaje ljekarnama u kojima je cijena dosegla nevjerojatnih 17 kuna. Do izbijanja krize, usporedbe radi, cijena kirurških maski iznosila je dvije lipe (0,02 kuna).

U obmanjivanje javnosti kako su jednoslojne pamučne maske šivane od ostataka platna za košulje (državna tvrtka Orljava, inače, bavi se proizvodnjom košulja) uz predsjednika uprave te tvrtke Luku Balenovića, uključio se i požeško slavonski župan Alojz Tomašević.

Na službenim stranicama Požeško-slavonske županije tako je objavljena vijest u kojoj se kaže da je Tomašević posjetio Orljavu: ”Župan Alojz Tomašević zajedno sa predsjednikom Uprave Orljave d.o.o., Lukom Balenovićem obišao je prostore Orljave u kojima su se krajem prošloga tjedna počele proizvoditi zaštitne maske. Luka Balenović izjavio je kako je interes za zaštitnim maskama velik. Župan je podržao proizvodnju zaštitnih maski te se zahvalio svim djelatnicama i djelatnicima koji rade na proizvodnji istih”.

Priopćenje Inspektorata potvrdilo Telegramovo pisanje

Međutim, današnje priopćenje Državnog inspektorata u potpunosti potvrđuje jučerašnje Telegramovo pisanje o tome da pamučne maske ne pružaju zaštitu. ”Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje ‘pamučne, perive maske’ kao ‘zaštitne pamučne maske’, njemu će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz Zakona o zaštiti potrošača te će se poduzeti prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača”, upozorava Državni inspektorat.

Posebno je žalosno što takve ”zaštitne maske” proizvodi i u promet stavlja tvrtka u državnom vlasništvu, a još žalosnije što se beskorisni komadić pamučne tkanine prodaje po 17 kuna, iznosu za koji se u vrijeme rasprodaja može kupiti i cijela jedna košulja. Ako su građani Hrvatske u ratu protiv korona virusa, kako ovih dana govore mnogi državni dužnosnici, onda se proizvodnja skupih bezvrijednih maski, koje se prodaju kao zaštitne, a usput ih reklamira i jedan župan, može uistinu smatrati ratnim profiterstvom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više