Državni inspektorat potvrdio Telegramovo otkriće. Pokreću postupke zbog nelegalne gradnje HDZ-ovog Mate Čička

Nakon naše istraživačke priče inspektori su izašli na teren i utvrdili nepravilnosti

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020

Državni inspektorat, odnosno odjel Građevinske inspekcije, potvrdio je Telegramu kako su nakon našeg otkrića izašli u inspekcijski nadzor imanja HDZ-ovog novog saborskog zastupnika Mate Čička u Rugvici. Utvrdili su, kažu, nepravilnosti zbog kojih su protiv njega pokrenuli dva postupka.

Kako su nam priopćili iz Inspektorata, nadzorom su utvrdili kako kuću nije sagradio prema originalnom projektu, da površina odstupa od tlocrta te da je promijenjen unutarnji raspored prostorija.

“Protiv investitora pokrenut je Upravni inspekcijski postupak te je doneseno rješenje o usklađenju i eventualnom uklanjanju, ukoliko ne postupi po naredbi usklađenja u zadanom roku”, kažu za Telegram iz Državnog inspektorata.

Čičkova kuća koju nije legalizirao, a nastavio ju je graditi van odobrenog projekta

Bespravno sagradio i konobu

Inspektori su obišli i drugu parcelu Mate Čička, smještenu tik do njegove kuće. Kako smo ranije izvijestili, Čičak je tamo bespravno sagradio pomoćni objekt veličine 46,66 metara četvornih. Državni inspektorat sada je potvrdio Telegramove navode.

HDZ-ov političar taj je objekt izgradio prije izmjene prostornog plana, dok mu je zemljište još bilo poljoprivredno. Uz to, pomoćni se objekt na parceli ne može sagraditi ako na njoj prije toga nije sagrađen glavni objekt, što ovdje nije bio slučaj.

“Za predmetnu građevinu nije ishođena građevinska dozvola te je protiv investitora pokrenut Upravni inspekcijski postupak i donesena je inspekcijska mjera s rokom izvršenja od 90 dana”, tvrde građevinski inspektori te dodaju da će, ako je Mato Čičak ne legalizira do isteka roka, pomoćnu građevinu morati ukloniti.

Pomoćni objekt / konoba koji je načelnik Rugvice i saborski zastupnik bespravno sagradio

Prenamjene zemljišta i kuća na Hvaru

Kako je također nedavno otkrio Telegram, Mato Čičak prenamijenio je svoje poljoprivredno zemljište u građevinsko nakon što je općina Rugvica, gdje je načelnik, izmijenila prostorni plan. Od izmjena prostornog plana profitirao je i njegov otac Jure Čičak kojem je odobrena prenamjena tri parcele.

Telegram je izvijestio i kako je Mato Čičak podigao kredit od milijun kuna za kupnju kuće na Hvaru ukupne površine 278 četvornih metara. Iako je on taj koji će, prema ugovoru s prodavateljima i bankom, otplatiti najveći dio cijene nekretnine, kao vlasnica je upisana njegova majka Mara Čičak.

Kuća na Hvaru za koju je Mato Čičak dao milijun kuna, no upisana je na njegovu mamu

Na ovaj način saborski zastupnik izbjegao je pravila Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te nije morao prijaviti nekretninu u imovinsku karticu. Kada mu je Telegram poslao upit u koju je svrhu podigao milijunski iznos, nije nam odgovorio.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
218 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program