Politika & Kriminal

Državni tajnik je zgrožen stanjem mostova u Zagrebu. Bandićevom pročelniku poslat će upravni nadzor

Zagreb sve radi stihijski i ne poštuje zakon, poručio je državni tajnik te najavio nadzor pročelniku za graditeljstvoz

FOTO: HRT

Željko Uhlir (HNS), državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, upozorio je danas gostujući u HTV-ovom Studiju 4 da Zagreb i drugi hrvatski gradovi nemaju planove održavanja mostova, te najavio upravni nadzor zagrebačkom pročelniku zbog neizvršavanja zakona.

U emisiji je gostovao i Krunoslav Tepeš, pomoćnik zagrebačkog pročelnika zaduženog za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo i promet koji je izjavio kako su u Gradu svjesni dužnosti izrade šestogodišnjeg plana pregleda svih cestovnih objekata, ali je ujedno kazao kako zagrebački mostovi ne predstavljaju ugrozu za građane.

Popravci hitni, a planova nema

“Htio bih napomenuti ono što je bitno za građane, a to je zaključak istraživanja, da mehanička stabilnost i otpornost svih savskih mostova u Gradu Zagrebu ne predstavljaju nikakvu neposrednu ugrozu za njihove korisnike. A ono što je drugo bitno, znači, da je stanje njihovih elemenata u korelaciji s njihovim eksploatacijskim vijekom”, uvjerava Tepeš unatoč i nedavno objavljenim prizorima stanja mostova, prije svega onog obnovljenog- Mosta slobode.

Uhlir tvrdi kako su od svih gradova zatražili planove i programe održavanja, ali da do danas nisu dobili dokument ni od jednog grada, a da još od 2014., a ponegdje i od 2016., postoje ekspertize koje navode da su “neki radovi na konstrukcijama potrebni hitno i neodložno”.

Stihijski radovi

Tepeš je Zagreb branio tvrdnjama kako su nužni koraci za definiranje planova učinjeni te da su za sve savske mostove naručeni projekti. “Oni su ili u fazi izrade, ili u fazi revizije. Nakon toga slijedi onaj drugi korak, to je raspisivanje radova, izbor gospodarskog subjekta i realizacija”, rekao je Tepeš nabrajajući što je sve Zagreb učinio posljednjih godina kako bi obnovio savske mostove.

No, Uhlir tvrdi da je zakon prekršen. “Ako je 2016. nešto uočeno – sad smo u 2020., još uvijek nemamo – znači da, ne samo Grad Zagreb, nego i drugi gradovi, ne rade svoju dužnost. Mi ćemo to tjerati dok ne istjeramo da gradovi konačno predaju planove održavanja”, kazao je Uhlir ističući kako Zagreb nema plan i da sve radi stihijski.

“Kad nešto pukne, onda se popravlja, a da bi se spriječile štete, da bi se spriječila izvanredna stanja, moraju se raditi planovi održavanja. Što ako se sutra dogodi veliki razorni potres u Zagrebu, zašto nisu rekonstruirani temeljni nosači u luku Mosta slobode? Bavimo se kozmetikom, a ne ozbiljnim stvarima koje su detektirane”, dodao je zaključujući kako će pročelniku poslati nadzor zbog nepoštivanja zakona prema kojem planovi nisu dostavljeni.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu