Politika & Kriminal

Državni tajnik o primjedbama struke na prijedlog zakona o obnovi: 'Oni žele odmoći, blokirati donošenje zakona'

Uhlir je najavio kako bi se nova verzija Zakona o obnovi trebala pojaviti idući tjedan, komentirao je i Bandića

FOTO: N1

Državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir kazao je u petak da udruge arhitekata svojim primjedbama na Zakon o obnovi grada Zagreba žele blokirati proces obnove Zagreba.

“Još nismo sagledali sve primjedbe, ali kada vam netko pošalje 80 stranica, onda nas pretrpava poslom. Na zakon koji ima 40 članaka, poslati 80 stranica primjedbi, znači da netko ne želi pomoći, želi odmoći, blokirati donošenje zakona, kapacitirati službe u ministarstvu i zapravo zaustaviti proces obnove”, rekao je Uhlir za N1 televiziju.

U izradi zakona sudjelovala struka

Upitan tko je autor opsežnih primjedbi, Uhlir je kazao da “ne zna napamet”, ali da se radi o nekoliko udruženja arhitekata.

Također je kazao je da su u izradu prijedloga zakona bili uključeni stručnjaci, među kojima arhitektonski i građevinski fakultet i komore, a da su se oni koji nisu bili uključeni “osjetili pogođenima i na taj način pokazuju svoje nezadovoljstvo”.

Primjedbe Grada Zagreba

“I Grad Zagreb je poslao primjedbe, one su nešto drugačije nego što su govorili na Savjetu, nismo još sve proučili. Ne znam što je gradonačelnik mislio kada je govorio o Gunji, ova obnova je jedinstvena, a suspenzija zakona o javnoj nabavi mora biti kada su u pitanju hitne mjere”, objašnjava Uhlir uz poruku da je moguće da ga gradonačelnik nije dobro slušao kada je na Savjetu detaljno predstavio Zakon.

Na pitanje hoće li građanima koji su, ne čekajući Zakon, sami počeli obnovu, troškovi biti refundirani, Uhlir je odgovorio da se u zadnjoj varijanti otvara mogućnost i za refundiranje preliminarnih zaštitnih troškova obnove koju su vlasnici sami poduzeli.

Dorada prijedloga prema nekim primjedbama

“Imamo 26.000 prijava, službe to sve moraju provjeriti, sada je pregledano više od 6000 zgrada. Nakon preliminarnog, prije obnove, ići će se u sustavne provjere i tek onda će se znati koliko će se rušiti”, kaže Uhlir za N1 i dodaje da je pitanje statičara u nadležnosti gradske civilne zaštite koja taj dio mora bolje organizirati.

Istaknuo je da će ministarstvo sagledati i vidjeti što je od primjedbi konstruktivno te doraditi zakonski prijedlog, najvjerojatnije do ponedjeljka, kada je sazvan drugi sastanak Savjeta za obnovu Grada Zagreba.

“Zakon će ići po hitnoj proceduri, ali želimo javnu raspravu, ona može trajati i sedam dana, bitno je da javnost bude upoznata. Očekujemo do ponedjeljka pročistiti tekst s konstruktivnim primjedbama, u ponedjeljak će biti nova sjednica Savjeta, nakon toga Zakon ide na Vladu i u Sabor”, otkriva Uhlir.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu