Politika & Kriminal

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva objasnio kojim će se redom obnavljati zgrade u Zagrebu

'Prvo će se krenuti obnavljati zgrade koje su potrebne za šire građanstvo, a to su bolnice i škole...', kaže Uhlir

FOTO: Vjekoslav Skledar

Danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici prvi put zasjeda Savjet za obnovu, tijelo koje će obavljati savjetodavne i druge poslove vezane uz stručna pitanja u provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu. Uoči same sjednice na HRT-u je gostovao član tog tijela i državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir koji je govorio o radu Savjeta, ali i otkrio kojim će se redom obnavljati zgrade u Zagrebu.

Uhlir je kazao kako će u Savjetu djelovati 20 ljudi iz svih sektora čija su stručna znanja potrebna za provedbu zakona, a najavio je kako će oni na današnjoj sjednici raspraviti prijedlog Programa mjera kojeg je napisalo Ministarstvo graditeljstva.

Redoslijed obnove

Tek kad ga oni rasprave, završi njegova javna rasprava, dobije se mišljenje državnih tijela te bude usvojen na Vladi ići će se na raspisivanje natječaja za one koji će izraditi projekte i troškovnike radova, objasnio je.

Uhlir je najavio i izradu liste prioriteta prilikom obnove. “Nije jednostavno odrediti u glavnome gradu što će se prvo krenuti obnavljati. Ne možemo po cijelom gradu istovremeno obnavljati zgrade. Prvo će se krenuti obnavljati zgrade koje su potrebne za šire građanstvo, a to su bolnice i škole. Zatim će se obnavljati one zgrade koje su više oštećene i koje treba više i brže obnoviti, i onda tako redom dalje”, kazao je.

Također je kazao i da će se mjera isplate sredstava za hitnu sanaciju nastaviti i u idućoj godini.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu