Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

DSV dvije godine nije provjerio Telegramovo otkriće: kako je ovaj sudac kupio stan za 8000 kuna. Sad su u pomoć pozvali poreznu

Drago Hedl od srpnja 2020. upozorava na vrlo čudnu situaciju s nekretninom šefa Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Vedrana Pavelića

Bit će još malo pa dvije godine otkako je Telegram, u srpnju 2020., upozorio kako je predsjednik Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Vedran Pavelić, u svojoj imovinskoj kartici napisao da je stan u kojem živi stekao temeljem ugovora o etažiranju. Jedini dokument kojim Pavelić raspolaže o kupnji stana od 96,98 kvadratnih metara je Ugovor o uspostavljanju etažnog vlasništva za što su on i supruga platili ukupno 8000 kuna.

Od tada pa do danas, dakle već skoro dvije godine, Državno sudbeno vijeće (DSV) – neovisno tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Hrvatskoj, u čiji djelokrug rada spada vođenje i kontrola imovinskih kartica sudaca – nije u stanju, ili nema volje, utvrditi je li moguće da je sudac Pavelić četvorni metar stana, penthousea u Slavonskom Brodu, platio nevjerojatne 82,5 kune.

Dva mjeseca nisu uspjeli provjeriti vjerodostojnost podatka o imovini

Telegram je u ožujku prošle godine, nakon što sudac Pavelić nije uspio objasniti kako je došao u posjed stana, zatražio odgovor DSV-a. Pitali smo jesu li provjerili sučevu imovinsku karticu i način na koji je stekao stan, vrijedan, prema njegovoj procjeni, 745.000 kuna. Potkraj ožujka 2021. dobili smo kratak odgovor kako ”od strane Ministarstva pravosuđa i uprave još nisu osigurani tehnički preduvjeti za automatsku provjeru podataka s nadležnim institucijama”.

Iako su imovinske kartice sudaca, nakon dugo otezanja i otpora, postale javno dostupne sredinom siječnja 2021., ni dva mjeseca nakon toga, DSV nije bio u mogućnosti provjeriti vjerodostojnost podatka o imovini sudaca.

To znači da ni ranije, prije javno dostupnih podataka o imovinskim prilikama sudaca i državnih odvjetnika, DSV uopće nije provjeravao što su suci u svojim karticama napisali, jer za to, kako su Telegramu priznali u ožujku prošle godine, nisu bili osigurani tehnički uvjeti. Sucima se, dakle, moralo vjerovati na riječ: mogli su napisati što god su željeli, a oni koji su trebali voditi i kontrolirati njihove kartice, nisu to činili. Jer, nisu imali tehničkih uvjeta.

Zanimljiv odgovor nam je stigao krajem rujna

Prije godinu dana, u svibnju prošle godine, ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica pohvalio se kako objava imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika dobiva pravi smisao, te da su stvoreni uvjeti za njihovo provjeravanje. Dodao je kako sada svaki građanin koji sumnja u istinitost podataka koje su suci ili državni odvjetnici dostavili o svojoj imovini, to može prijaviti Državnom sudbenom vijeću ili Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) koji će odmah pokrenuti postupak provjere. Malenica je rekao kako su DSV i DOV dobili u ruke iste alate za provjeru kakve ima i Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa.

Ponovno smo se, nakon ministrove izjave, 10. svibnja 2021. obratili DSV-u s pitanjem o načinu stjecanja stana suca Pavelića. Početkom rujna dobili smo krajnje zanimljiv odgovor: sudac Pavelić 20. svibnja 2021. DSV-u je dostavio ”detaljno očitovanje na 6 stranica u kojem objašnjava izvor i način stjecanja stana iz kojeg proizlazi da je plaćanje izvršeno u više navrata i to djelomično investitoru (8000 kuna), a djelomično investitoru i njegovom vjerovniku (ukupno 108.000 eura)”.

DSV mogao je provjeriti samo dio sučevih navoda

U odgovoru kojeg je potpisao predsjednik DSV-a, Darko Milković, stajalo je i ovo: ”Podaci koje je sudac Pavelić dostavio dopisom od 20. svibnja provjereni su u jednom dijelu dok će drugi dio biti provjeren uskoro, kada Državnom sudbenom vijeću bude omogućen pristup produkcijskoj okolini Državne sabirnice na koju će biti spojeni službeni registri radi uspostavljanja sveobuhvatnog sustava provjere podataka iz imovinski kartica.”

Ministar Malenica, dakle, lani u svibnju ne samo što tvrdi da DSV ima iste alate za provjeru kakve ima i Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa, već poziva i građane ako posumnjaju u istinitost podataka koje su suci naveli u imovinskim karticama da to prijave DSV-u. A četiri mjeseca kasnije, šef DSV-a Milković tvrdi da još uvijek ne mogu provjeriti podatke jer za to ne postoje tehnički uvjeti. Pa zato moraju vjerovati sucima, kao što su povjerovali i ”detaljnom očitovanju na 6 stranica”, suca Pavelića koji je objasnio stjecanje stana.

Pavelićeva verzija koju je ponudio Telegramu

Telegramu nije poznato što je to sudac Pavelić tako ”detaljno objasnio” DSV-u da mu je za to trebalo punih šest stranica – bilo bi dovoljno da je samo priložio kupoprodajni ugovor i potvrdu o plaćenom porezu – no ako je napisao isto što i novinaru Telegrama u srpnju 2020., onda u DSV-u sjede prilično lakovjerni ljudi. Pavelić je naime, novinaru Telegrama rekao kako se kupnja stana, uglavnom, odvijala unutar rodbinsko-prijateljskog kruga u kojem se baratalo velikim iznosima gotovine i sve se radilo temeljem usmenih dogovora. Nije mogao priložiti kupoprodajni ugovor, niti se sjetiti koliko je poreza platio, jer je od tada prošlo mnogo vremena pa je zaboravio.

Kako su iz DSV-a poručili početkom rujna 2021. da će nas, čim obave uvid u preostale podatke iz Državne sabirnice ”odmah obavijestiti o utvrđenom”, strpljivo smo čekali do početka ove godine. No, nikakav odgovor nije stizao pa smo 3. siječnja 2022. ponovili upit, da bismo nakon požurnice, 12. siječnja, sljedećeg dana dobili odgovor. Rečeno je kako je 4. siječnja 2022. DSV službeno obaviješten da su stvorene pretpostavke koje omogućavaju ulaz u dodatnih 13 registara koje će im omogućiti provjeru izvješća o imovini suca Pavelića. Predsjednik DSV-a, Darko Milković ponovno je obećao kako će nas ”odmah obavijestiti o utvrđenom”, sukladno podacima s kojima će iz navedenih registara raspolagati.

Podsjećamo da je ministar pravosuđa Ivan Malenica još u svibnju 2021. rekao kako su ostvarene sve pretpostavke za provjeru imovinskih kartica sudaca, a predsjednik DSV-a, 13. siječnja 2022. govori kako se to dogodilo tek 4. siječnja 2022.

Čekali nove alate za provjeru, ali nisu im pomogli

Čekali smo i čekali, puna tri mjeseca, ali misterija na koji je način sudac Pavelić stekao svoj stan, trajala je i dalje. Ponovno smo se, s istim pitanjem, DSV-u obratili 12. travnja, da bismo dan kasnije ponovno dobili zanimljiv odgovor. Nakon što nas je, prije traženog odgovora, DSV podsjetio kako je ”sudac Pavelić Državnom sudbenom vijeću dostavio detaljno očitovanje u kojem objašnjava izvor i način stjecanja” svog stana, te kako je ”u međuvremenu okončan postupak povezivanja s državnim registrima putem Državne sabirnice (sredinom ožujka ove godine)”, shvatili smo da se misterija nastavlja.

”Budući da smo vidjeli kako s tim povezivanjem se ipak ne mogu vidjeti svi podaci (poput podataka je li plaćen porez kao i prihodi drugih osoba koji su u konkretnom slučaju sudjelovali u postupku kupnje stana), to smo dopisom od 21. ožujka 2022. od Ministarstva financija, Porezne uprave – Područni ured Slavonski Brod, zatražili da sukladno svojim zakonskim ovlastima provjeri navode iz očitovanja suca Pavelića te da nas obavijesti o rezultatima provjere”.

Platio je penthouse 8000 kuna?

Prije više od mjesec dana, dakle, DSV je učinio očajnički napor da sazna je li sudac Pavelić platio porez na kupnju stana, no ni do danas, kako se čini, rješenje te misterije nije ništa bliže nego što je bilo u srpnju 2020., kada je Telegram – u vrijeme dok imovinske kartice sudaca još nisu bile javno dostupne, već ih je trebalo tražiti od DSV-a – izašao s podatkom da je sudac Vedran Pavelić, i danas predsjednik Općinskog suda u Slavonskom Brodu, svoj penthouse od stotinjak kvadrata platio 8000 kuna.

Do sada se činilo da je dokazivanje vlasništva nad nekom nekretninom lak i jednostavan posao: pokaže se kupoprodajni ili darovni ugovor, ili pak ugovor o nasljeđivanju te potvrda o plaćenom porezu. No, u slučaju suca Vedrana Pavelića i DSV-a pokazalo se da je to dugotrajan, mukotrpan i težak zadatak. Da nije tako, ne bi trebalo skoro dvije godine da se to utvrdi i sudac Pavelić ne bi morao pisati opširni izvještaj na šest stranica, već bi samo priložio dva dokumenta. Ali priča još nije završena, misterij – sjajan predložak za seriju X-files – i dalje traje: sada je sve u rukama Porezne uprave.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više