Politika & Kriminal

Dubrovačke mame pokrenule peticiju i otkrile neviđenu ludost: 'Ako u OB Dubrovnik rađate iza 16 sati, nema epiduralne'

Za zahtjev pod nazivom 'Omogućite epiduralnu u OB Dubrovnik u 21. stoljeću' kažu da je 'smiješan, ali nažalost potreban'

A mother carries her newly born baby as a doctor helps her during the novel coronavirus COVID-19 pandemic, at the post-natal lactation room at the Medellin General Hospital, in Medellin, Colombia, on May 21, 2020. (Photo by JOAQUIN SARMIENTO / AFP)
FOTO: AFP

Dubrovačke mame, okupljene u Facebook grupi ‘Dumam-e, Mame iz Dubrovnika i okolice’, pokrenule su peticiju kako bi se u dubrovačkom rodilištu svim mamama, u svakom trenutku, omogućila epiduralna. Ona je, naime, u OB Dubrovnik dostupna, tvrde, isključivo od 8 do 16 sati.

“S obzirom da je zdravstvena zaštita u 21. stoljeću znatno napredovala od, npr. 18. stoljeća, i da je epiduralna u skoro svim bolnicama naprednih zemalja apsolutno normalna stvar, mislimo da je zahtjev za omogućavanjem epiduralne u OB Dubrovnik, zapravo smiješan, ali nažalost potreban. Ženama omogućiti bezbolan porod nije mala stvar, a svakako je moguć. Trenutno u OB Dubrovnik epiduralna se može dobiti od 08 – 16 h. Kao da je porod nešto što se može naštimati po satu”, pišu u svom obrazloženju peticije.

Cilj im je 10 tisuća potpisa openpetition/screenshot

Bolnica ionako ima anesteziologa 24/7

Majke ukazuju i na dosta očitu nelogičnost: “S obzirom da je Dubrovačka bolnica opća bolnica, pokriva cijelu županiju. Svakako mora postojati anesteziolog 24/7. Zašto taj isti anesteziolog ne može biti dežuran i za rodilište, ako već postoji u bolnici?”.

Tvrde da se i u to vrijeme kad je anesteziolog na raspolaganju, dakle između 8 i 16 sati, rodilje odgovara od epiduralne. “Svatko treba imati mogućnost izbora. I ako je epiduralna nešto što rodilja želi dok donosi novo dijete na svijet, kako bi joj to najljepše iskustvo, ali i najveća bol bilo lakše, ne može postojati niti jedan opravdan razlog zašto takvo nešto ne bi bilo omogućeno u OB Dubrovnik”, pišu.

Na kraju dodaju: “Važno je da u 21. stoljeću imamo omogućenu zdravstvenu skrb kakvu zaslužujemo. Bezbolan porod je jedna od bitnih stvari.” Peticiju ‘Omogućite epiduralnu u OB Dubrovnik u 21. stoljeću’, s kojom je cilj prikupiti najmanje 10 tisuća potpisa, možete pogledati i potpisati OVDJE. Telegram je bolnici poslao upit s molbom da pojasne ovu neobičnu praksu, čim dobijemo odgovor objavit ćemo ga.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu