Dugo nismo imali dva tako važna TV momenta kao ovaj tjedan; Veljaču kod Stankovića i Sekulić Rebić u Otvorenom

Izgovorene su činjenice o kojima se u javnosti nije dovoljno pričalo

ZADNJA IZMJENA: lis 21, 2019

Velika je vjerojatnost da ste danas, ako ste se spojili na društvene mreže, naletjeli na rasprave o gostovanju Jelene Veljače kod Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u 2. Najviše komentara izazvao je dio emisije u kojem su razgovarali o Me Too pokretu, odnosno o Salmi Hayek na koju je voditelj nekoliko puta vraćao fokus.

Govorio je kako njemu ne zvuči uvjerljivo što je slavna i bogata glumica, citiramo, “dopustila da je Weinstein zlostavlja” te “zašto je o tome šutjela 14 godina”. Veljača mu je pokušala objasniti da se takve izjave često čuju kada se govori o seksualnom nasilju. “Vi sekundarno viktimizirate Salmu Hayek. To bi vam rekla svaka stručnjakinja. To nije zdravorazumsko razmišljanje. Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći. Vi ne razumijete da muškarci i žene, čak i kada su na istoj poziciji moći, nisu ravnopravni. To feminizam pokušava već jako dugo reći”, kazala je.

‘Žao mi je što vama nije jasno zašto moćne žene ne prijavljuju’

Razgovor o Hayek, na voditeljevo inzistiranje trajao je još neko vrijeme. Sugovornicu je, između ostalog, pitao bi li se ona ponijela kao Salma Hayek 2002. godine, na što mu je Veljača odgovorila: Možda. “Zato što je Harvey Weinstein u tom trenutku bog i batina Hollywooda. Svakoj ženi kada dođe do određene točke uspjeha, njoj je nevjerojatno teško.

Kolike prepreke mora prijeći i maknuti sa strane. Prva je misao strah hoću li opstati. Jedina osoba koja je odgovorna za nasilje jest silovatelj. Meni je žao da vama nije jasno zašto moćne žene ne prijavljuju i ostaju u tim odnosima”, odgovorila mu je.

Televizijska polemika sa sucem Vrhovnog suda

Ovaj tjedan bila je vrlo zanimljiva i emisija Otvoreno, u kojoj je su gostovali Dražen Bošnjaković, psihologinja iz Ženske sobe Senka Sekulić Rebić, predsjednica odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić, sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela te Telegramova novinarka Ana Raić Knežević. Tada je, kako smo bili izvijestili, psihologinja Sekulić Rebić čvrsto, argumentima kontrirala sucu Mrčeli koji redovito gostuje po medijima i brani sustav.

Na njegovu tezu kako je zbog medija i javnosti nakon otkrivanja slučaja silovanja kraj Zadra nastala “atmosfera u društvu koja ne doprinosi postupku, ne doprinosi poštovanju žrtve niti omogućuje pretpostavku nevinosti”, odgovorila mu je kako je društvena atmosfera konačno krenula u pravom smjeru. “Napokon se vidi osuda seksualnog nasilja. I to je dobra promjena u našem društvu”, kazala je.

Činjenice o kojima se u javnosti nije dovoljno govorilo

Općenito se hrabro i posve staloženo hrvala s argumentima ministra i suca Vrhovnog suda, objašnjavajući poziciju žrtve iz vizure psihologinje. Iznijela je i nekoliko iznimno važnih činjenica o kojima se u hrvatskom javnom prostoru nije dovoljno govorilo: “U naš centar godišnje se jave prosječno 152 osobe koje su preživjele neki oblik seksualnog nasilja. Iz prve vam ruke mogu reći da iskustva tih žrtava nisu dobra. Vrlo se često sumnja u riječi žrtve. Zato je opasno da u situacijama kao u ovoj, kad DORH ima osnovanu sumnju, ne bude određen istražni zatvor. Žrtva zbog ovoga trpi posljedice. Nadalje, kazne za počinitelje su uglavnom minimalne.

Osuđeni dobiju kaznu od godine dana, odsluže dvije trećine i to je to. Nama dođe žrtva i mi joj moramo objasniti da će nekoliko puta morati davati svoj iskaz, a počinitelj će vjerojatno dobiti godinu dana. Milijun puta smo čuli od žena: da sam znala kako će postupak izgledati i kakva će biti kazna, nikada ne bih silovanje ni prijavljivala. Sudstvo šalje žrtvama poruku da ne prijavljuju nasilje”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program