Politika & Kriminal

Đuro Sessa poslao reagiranje na tekst: 'Grandiozna pobjeda hrvatskog pravosuđa, beskućniku 8 mjeseci zatvora za krađu malo narezaka i paketića Vegete'

Dopis predsjednika Vrhovnog suda donosimo u cijelosti

Predsjednik Vrhovnog suda Telegramu je posalo reagiranje i ispravak informacije koji donosimo u cijelosti:


U povodu komentara Sanje Modrić, objavljenog 22. veljače 2021. pod naslovom “Grandiozna pobjeda hrvatskog pravosuđa: beskućniku 8 mjeseci zatvora za krađu malo narezaka i paketića Vegete”, molim da objavite sljedeći odgovor:

Ni jedan predsjednik suda, pa ni predsjednik Vrhovnog suda RH, nije “upravitelj pravosuđa”, jer bi to značilo da upravlja i državnim odvjetništvom i resornim ministarstvom i zatvorima i odvjetnicima i javnim bilježnicima.

Predsjednik suda nije niti upravitelj sucima, jer su suci autonomni, samostalni i neovisni i po Ustavu im je sudačka dužnost osobno povjerena, te predsjednik suda niti smije, niti može, niti hoće, ako želi svoju dužnost pravilno obnašati, davati sucima upute kako suditi.

U odnosu na konkretnu presudu koja je bila povod za komentar, punu informaciju možete dobiti od sudova koji su odluke donijeli. Umjesto populističkog banaliziranja možda bi bilo dobro upoznati se s činjenicama i barem s osnovama prava, primjerice je li tu po zakonu mogla biti izrečena neka druga kazna, pa onda kritiku uputiti na pravo mjesto.

Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu