Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dva hrvatska kanadera poslana u BiH, gasit će požar nedaleko od Tomislavgrada

Avioni će se već danas vratiti u Zemunik

08.08.2019., Sibenik - Kanaderi se bore s pozarom koji je buknuo na nepristupacnom terenu nedaleko Skradina. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dva aviona Canadair CL-415 iz sastava PP namjenski organiziranih snaga OS RH upućena su danas u Bosnu i Hercegovinu s ciljem gašenja požara u blizini Tomislavgrada, javlja MORH. Avioni će gasiti požar na području kod Buškog Blata u blizini Tomislavgrada, uz granicu s Republikom Hrvatskom.

„Uputili smo dva Canadaira u BiH kako bismo pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s požarima već nekoliko dana. Vjerujem da će naši protupožarni avioni pomoći da se zaštiti kuće i imovina stanovnika tog područja. Hrvatska je sretna jer ima vrhunske pilote koji pomažu kad je to najpotrebnije“ poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Avioni se već danas vraćaju u Zemunik

Po završetku današnjeg angažmana u BiH, avioni HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, javljaju iz MORH-a. Odluka da se avioni koji su dio OS RH pošalju u susjednu državu sasvim je legalna, dodaju iz Ministarstva, pozivajući se na Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini.

Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice RH Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.