Politika & Kriminal

Dva puta cijepljen, negativan pacijent primljen u riječku bolnicu. Dva tjedna kasnije umro je od korone

Do strašnog razvoja događaja je došlo u kolovozu

Jedan 76-godišnji muškarac je u kolovozu primljen u KBC Rijeka zbog pregleda začepljenih karotidnih arterija i daljnjeg liječenja. Njegovo ime je bilo Slobodan Esterajher. Bio je cijepljen s dvije doze Pfizera, a za potrebe prijema u bolnicu još mu je napravljen i PCR test.

Prije nego što su stigli rezultati testa, gospodin Esterajher je proveo čitav dan u sobi za izolaciju. Kako je test bio negativan, pacijent je premješten na Odjel neurologije, gdje je bio smješten s dva pacijenta koji su prošli istu proceduru. Esterajher je, nakon što su mu na neurologiji obavili pretrage, trebao biti premješten na drugi odjel kako bi ga operirali. Tada mu je, pet dana po prijemu u bolnicu, napravljen novi PCR test. Bio je pozitivan, kao i ostali pacijenti iz zajedničke sobe.

Preminuo je 4. rujna, zarazio se u bolnici?

Esterajher nije imao simptoma covida osim škakljanja u grlu. Završio je na covid odjelu, gdje mu se devet dana kasnije stanje naglo zakompliciralo, nakon čega je završio na kisiku. To ga nije spasilo – preminuo je uslijed teškog oštećenja pluća, javlja Jutarnji.

Gospodin Esterajher se prije smrti nije uspio pozdraviti sa svojim bližnjima, koji su ga tog jutra pokušavali dobiti na telefon. Popodne su im iz bolnice javili da je preminuo.

Slobodan Esterajher je jedan od rijetkih umrlih koji su cijepljeni s obje doze. Dosad ih je bilo samo četvero. On je bio dio rizične skupine, zbog visoke dobi i komorbiditeta. No, razlika je u tome što se on zarazio u bolnici u koju je došao na zahvat.

Neke sestre na odjelu nisu bile cijepljene?

Njegova supruga Jadranka Jurčić kazala je kako se njen suprug, koji je bio srčani i plućni bolesnik, temeljito pazio u pandemiji i cijepio se čim je došao na red. Pazio se i nakon toga, sukladno preporukama.

“Bila sam šokirana kada mi je, u telefonskom razgovoru, rekao da neke od sestara na odjelu na kojemu je ležao nisu cijepljene. Kada sam o tome pitala šefa odjela, on mi to nije ni potvrdio ni demantirao”, rekla je supruga preminuloga Jutarnjem.

Ona je nakon toga poslala mail ravnatelju KBC-a Alenu Ružiću u kojemu je apelirala na cijepljenje osoblja, a on joj je odgovorio kako je svjestan problema ali nema ovlasti prisiliti ih na cijepljenje.

Zarazu je unio lažo pozitivni pacijent?

Iz KBC-a Rijeka je Jutarnjem potvrđeno kako na Klinici za neurologiju rade tri sestre koje nisu cijepljene niti su preboljele Covid, nego se redovno testiraju. Bolnica tvrdi da je provela izvide zbog slučaja Esterajhera kojima je utvrđeno da necijepljeno medicinsko osoblje nije prenijelo zarazu.

Iz bolnice dodaju da je, istog dana kada je otkriveno da su bolesnici pozitivni, testirano cjelokupno osoblje Klinike i da su svi bili negativni na covid. Stoga u bolnici pretpostavljaju da je zarazu unio jedan od pacijenata koji je na prvom PCR-u bio lažno negativan.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu