Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dva učenika iz Gospića apsolutni su spektakl. Uhvaćeni su da varaju na maturi pa su digli tužbu. Nije im prošlo

Tužili su NCVVO jer im je poništio ispite. Tužba im je upravo odbijena

FOTO: PIXSELL

Jutros je na ročištu na Upravnom sudu u Rijeci u cijelosti odbačena tužba dvojice prošlogodišnjih gospićkih maturanata koji su, prilikom polaganja ispita matematike na ljetnom roku državne mature 2020. uhvaćeni u varanju. Dva maturanta iz Gospića potom su tužila Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi državnu maturu i koji im je poništio ispite zbog utvrđenog mogućeg prepisivanja.

U tužbi protiv NCVVO-a maturanti su tvrdili da “postojanje sumnje u moguće prepisivanje” ne može predstavljati službeni podatak. Drugim riječima, tvrdili su da je sumnju u moguće prepisivanje nemoguće utvrditi, iako Pravilnik o polaganju državne mature propisuje da se “učenika, za kojega postoji opravdana sumnja na moguće prepisivanje koje su uočili ocjenjivači, može pozvati na ponovno polaganje ispita”.

NCVVO je argumentirao još prošle godine da je maturantima u prekršaju omogućio ponovno polaganje ispita prema uputi koju su zaprimili iz Ministarstva obrazovanja. Iako im je bilo omogućeno ponovno polaganje ispita matematike u ljetnom roku, dvojica maturanta koji su tužili NCVVO nisu pristupili ponovljenom pisanju u ljetnom roku.

Ravnateljica NCVVO-a: ‘Naše postupanje bilo je ispravno’

“Tužba je odbačena u cijelosti čime je potvrđena radnja Centra i djelatnika Centra, znači naše postupanje po ovom pitanju je bilo u potpunosti ispravno. S time je poslana i vrlo jasna poruka nulte stope tolerancije na nedopuštena ponašanja za što se Nacionalni centar posebno zalaže kroz izmjene Pravilnika o polaganju ispita državne mature”, kazala je nakon današnjeg ročišta u Rijeci ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić.

Dodala je i da je Hrvatska zemlja znanja i “neka tako i ostane”. U slučaju ukupno šest gospićkih maturanata, utvrđene su moguće nepravilnosti i poništeni su im ispiti “zbog podudaranja točnih i netočnih odgovora učenika koji su ispit iz matematike pisali 23. i 24. lipnja u istoj ispitnoj prostoriji – učenici su imali identično netočne odgovore bez strukture zadataka”, pojasnili su ranije iz NCVVO-a za portal srednja.hr.

NCVVO je još u srpnju prošle godine od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražio izmjenu Pravilnika o polaganju državne mature.

Tražili strože kazne za prepisivače

“Kod lakših smo prekršaja tražili da se pristupnicima, na tom ispitnom roku, ne isporuči rezultat svih ispita koje su polagali i da im se zabrani polaganje ostalih ispita na tom roku. Kod težih prijestupa također tražimo da im se ne isporuči rezultat i da dobiju zabranu polaganja na sljedeća dva roka državne mature”, za Telegram je u prosincu pojasnila Ana Sesar iz Službe osiguranja tajnosti podataka NCVVO-a

Neisporuka rezultata znači da prijestupnici neće znati koje su rezultate ostvarili na ispitima, odnosno neće im vrijediti rezultati svih ispita koje su napisali do onog na kojem su uhvaćeni u varanju. Drugim riječima, cijeli ispitni rok će im propasti. Međutim, kako je ranije potvrdilo Ministarstvo, ovogodišnja državna matura provodit će se prema postojećem Pravilniku pa još neće biti predloženih strožih sankcija za prepisivače.

Ako se ponovi, mogu očekivati poništene ispite

Ravnateljica NCVVO-a danas nakon ročišta u Rijeci kaže da su, bez obzira na postojeći Pravilnik, spremni na takve situacije. “S ovim postupanjem smo pokazali da smo spremni na ovakve situacije i da ćemo, ukoliko se tako nešto ponovi i na ovogodišnjoj državnoj maturi, postupiti jednako”, kazala je pred riječkim Upravnim sudom.

Kako je Telegram ekskluzivno objavio u prosincu, osim na izmjenama Pravilnika, u NCVVO-u rade i na razvijanju složenih računalnih modela pomoću kojih će utvrđivati nepravilnosti na ispitima državne mature. Slikovito, radi se o softveru koji će varanje moći detektirati ne samo na razini škole, već i na razini pojedine ispitne prostorije, razreda.