Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Dva zagrebačka fakulteta uvode covid potvrde za studente

Filozofski fakultet prelazi na nastavu online, dok će na Veterinarskom provjeravati potvrde prije svakog predavanja

Covid potvrde od ponedjeljka postaju obavezne za zaposlene u svim državnim i javnim institucijama, uključujući i obrazovne institucije. Dok se još čeka na detalje o njihovoj primjeni za školski sustav, koji bi prema najavi resornog ministra Radovana Fuchsa trebali biti poznati do sutra, poznato je da potvrde neće morati imati učenici.

Za studente, pak, barem na dva fakulteta u Zagrebu covid potvrde postaju obavezne. Veterinarski i Filozofski fakulteti u Zagrebu svojim su studentima poslali dopis obavještavajući ih da će morati imati covid potvrde za ulazak na fakultete. Filozofski je svoje studente prebacio na online nastavu od 15. do 26. studenog, a od ponedjeljka će kontrolirati ulazak u zgradu fakulteta te će studenti, uz potvrdu, morati imati i iksicu, javlja 24 sata. Fakultet će zaposlenima refundirati troškove testiranja napravljene do 28. studenog.

Studenti veterine neće moći pristupiti niti jednom obliku nastave, a ni boraviti na prostorima fakulteta bez covid potvrde, odlučio je dekan Nenad Turk. U dopisu studentima navodi kako će se potvrde provjeravati prije svakog predavanja, a da će izostanak s nastave zbog neposjedovanja potvrde biti isti kao izostanak zbog drugih razloga i morat će ga opravdati Referadi, piše srednja.hr.

Na Veterini potvrde ima 90 posto zaposlenih i 70 posto studenata

Studenti na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu, koji se zbog medicinskih razloga ne mogu cijepiti, Referadi moraju dostaviti dokaz o tome do sutra. Oni će moći sudjelovati na nastavi uz pojačane mjere, navodi fakultet. Naglasili su da je u svim zatvorenim prostorima fakulteta obvezno nošenje maski.

Na Veterinarskom fakultetu su proveli anonimnu anketu među studentima i zaposlenicima da vide koliko ih je cijepljeno, jer su htjeli, kako navode u odgovoru na upit portala srednja.hr, “što je više moguće normalizirati život”. Prema toj anketi cijepljeno je ili je covid preboljelo više od 90 posto zaposlenika i oko 70 posto studenata. “To nam osigurava povoljnu epidemiološku situaciju na Fakultetu”, naveli su.

Objasnili su i zašto su uveli obvezne potvrde za studente. “Uključili smo i studente jer smatramo da i studenti kao punoljetne i odgovorne osobe moraju poštovati iste mjere kao i svi zaposlenici i gosti Fakulteta, kako bi se izbjegla bilo kakva diskriminacija i osigurala dosljednost propisanih mjera, a u svrhu zaštite svih naših zaposlenika i studenata te sigurnog provođenja nastavnog procesa”, rekli su s Veterinarskog fakulteta, a čekaju na upute iz ministarstva kako bi odlučili tko će pokrivati troškove testiranja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više