Politika & Kriminal

Dvadesetak zastupnika traži da se istraži udruga iz Daruvara koja zastrašuje žene oko pobačaja. Samo četvero ih je iz SDP-a

Zahtjev za osnivanjem Istražnog povjerenstva potpisala je i Ines Strenja iz Mosta

Koliko je poznata stvar da pobačaj izaziva alergije i zloćudne bolesti? Da žene nakon abortusa imaju povećani rizik za postati alkoholičarke, a njihovi partneri – homoseksualci? Pa… ne baš. A još je vjerojatno manje poznato tko financira i tko stoji iza daruvarske udruge Izaberi život koja ovim dezinformacijama pokušava trudnice odvratiti od razmišljanja o pobačaju, a koju je kao dio međunarodne mreže sličnih organizacija nedavno razotkrilo izvješće globalne medijske platforme openDemocracy.

Sad bi odgovore na pitanja o djelovanju, organizatorima i financijerima ove i sličnih udruga u Hrvatskoj mogao potražiti Sabor. Naime, dvadesetak saborskih zastupnica i zastupnika potpisalo je prijedlog za osnivanjem Istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi postojanja, financiranja, djelovanja i utjecaja organizacija i udruga koje pružaju savjetovanje trudnicama na području Republike Hrvatske koji će ovih dana biti upućen u saborsku proceduru.

Pseudo-medicina i lova iz SAD-a

S obzirom da je 15 potpisa dovoljno da prijedlog o osnivanju Istražnog povjerenstva bude stavljen na dnevni red Sabora, očito je da će se o ovoj temi, usko povezanoj s ideološki izrazito nabijenim pitanjem pobačaja, uskoro raspravljati na Markovom trgu. Kako stoji u prijedlogu, pred Saborom i radnim tijelima će predlagatelje predstavljati nezavisni zastupnik Bojan Glavašević, Vesna Pusić (Glas) i Sabina Glasovac (SDP).

U prijedlogu se podsjeća na nedopustivost prakse kojom se ženama uskraćuje pristup zdravstvenim uslugama kao i pristup točnim informacijama koje su temeljene na znanstvenim dokazima. “Postoje dokazi da neke od ovih pseudo-medicinskih ustanova primaju sve veće financijske potpore od inozemnih vlada, prvenstveno iz SAD-a, kao dio politike SAD-a usmjerene na uskraćivanje prava na prekid trudnoće u Europi i svijetu”, kaže se u tekstu prijedloga.

Povjerenstvo bi trebalo utvrditi točan broj organizacija i udruga koje pružaju krizno savjetovanje trudnicama na području Republike Hrvatske, koliko je žena bilo u kontaktu s ovakvim udrugama u posljednjih deset godina, način financiranja rada ovih organizacija, s posebnom pozornošću na to financiraju li se javnim sredstvima i u kojoj mjeri.

Potpisala i Ines Strenja

Među potpisnicima ove inicijative, zanimljivo, tek je četvero zastupnika iz najveće stranke lijevog centra, koja se povremeno prilično žestoko zalaže za seksualna i reproduktivna prava, SDP-a. Također je zanimljivo i da je jedna od potpisnica Ines Strenja, saborska zastupnica Mosta.

Inicijatori prijedloga za osnivanjem saborskog Istražnog pvojerenstva ne zaustavljaju se, međutim, u svojim ambicijama na granicama jurisdikcije Hrvatskog sabora. Kako doznajemo, tekst prijedloga se prevodi na engleski jezik i bit će ponuđen parlamentarcima u ostalim državama, kako bi postao svojevrsna špranca za parlamentarne istrage globalne mreže centara u kojima se trudnice lažno informira o pobačaju. Kako smo već pisali, openDemocracy je u svojoj devetomjesečnoj istrazi otkrila da takvih centri, financirani od američkih udruga bliskih administraciji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, postoje u još 18 zemalja na pet kontinenata.

Nastavite čitati