Dvojica znanstvenika ovih su dana otkrili gen zbog kojeg su zmije, u nekom trenutku evolucije, izgubile noge

Znanstveni rad objavljen u časopisu Current Biology

ZADNJA IZMJENA: lis. 30, 2016
Foto: AFP

Prije 150 milijuna godina preci današnjih zmija još su lunjale Zemljom na svojim nogama. Dva su znanstvenika ovih dana otkrila kako je došlo do toga da zmije izgube noge i počnu gmizati. Štoviše, tvrde da molekularna mašinerija za razvoj nogu kod zmija još uvijek postoji, samo nije ”ukopčana”.

Neke zmije, kao na primjer pitoni, imaju ostatke nožica u obliku dvije malene izrasline na svakoj strani zdjelice. Znanstvenici sa Sveučilišta u Floridi koji su proveli istraživanje, objavljeno u časopisu Current Biology, fokusirali su se upravo na ove zmije.

U nekom trenutku evolucije, nestao je dio DNA

Rezultati su pokazali da rast nogu kod zmija nije tako izazovan proces kako je izgledalo. Noge ne bi nastale ni iz čega. Za razvoj nogu odgovoran je gen “sonic hedgehog” odnosno sonični jež (ime gena bit će poznato ljubiteljima video igrica), kaže profesor molekularne genetike Martin Cohn u razgovoru za The Two-Way.

Cohn objašnjava da taj gen vrlo kratko zatitra u embriju pitona kad je embrio star manje od 24 sata. Ovaj genetski signal nije prije primijećen kod roda pitona. Gen kontrolira razvoj mnogih organa, ne samo udova. Regulatorne sekvence DNK kontroliraju način na koji se ovi geni uključuju i isključuju. U nekom času evolucije pitona neke sekvence DNK su izbrisane.

Mutacija gena kojeg zovu sonični jež

Iste su se sekvence izgubile i boa. Rezultat je još vidljiviji kod zmija koje nemaju ni te zaostatke nožica kobre i poskoka. Gen sonični jež je skoro nemoguće detektirati, a on nam kazuje nam da se tijekom evolucije zbivala sekvencijalna degradacija gena u udovima zmija. Mutacije toga gena odgovorne su za prestanak rasta nogu kod zmija.

Kod zmija je primjećena izvjesna aktivnost karaktersitična za stopalo, što je iznimno čudno jer zmije nemaju stopala. Praćenjem razvoja embrija pitona pokazalo je da se javljaju genske aktivnosti nastanka udova, cijele noge i čak stopala. A mutirani gen sonični jež ne dozvoljava daljnji rast.

Pronađen je velik broj fosila zmija s nogama. Pitoni su zadržali puno molekularne mašinerije za nastanak udova. ”Fascinantno će biti naći način kako re-evolvrati strukturu prije nego li se posve izgubi,” kaže voditelj studije profesor Cohn.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru