Dvojici policajaca pozlilo je tijekom očevida na jedrenjaku na kojem se otrovala talijanska obitelj

Obojica su preventivno odvezena u bolnicu, a nakon pregleda su pušteni

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2019
Foto: PIXSELL

Dvojici policijskih službenika pozlilo je tijekom obavljanja očevida na jedrenjaku Atlantia na kojem se otrovala talijanska obitelji. Kako je za Telegram potvrđeno u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj obojica su preventivno odvezena u bolnicu, a nakon pregleda su pušteni.

Ova informacija dodatno potvrđuje najnovije sumnje liječnika da su se putnici Atlantie otrovali ugljičnim monoksidom. Liječnici su to obznanili na konferenciji za novinare u Kliničkom bolničkom centru Split gdje se na liječenju još uvijek nalazi dvoje djece u iznimno teškom stanju te njihova majka kojoj trenutno život nije ugrožen.

Motorni jedrenjak Atlantia u vlasništvu je Zorana Bauka koji u ovom trenutku ne želi davati izjave. Najam plovila, kako je vidljivo iz javnih podataka, u ovom periodu kreće se oko 11.900 eura. Da bi dobio petogodišnju svjedodžbu mora svake godine, objašnjeno nam je, proći vrlo detaljan tehnički pregled, a unutar tog perioda mora biti pregledan i na suhom vezu.

Kakvo je trenutno stanje otrovanih Talijana?

“Djevojčica i dječak koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja, koji su talijanski državljani, i dalje su životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem, na respiratoru su”, rekla je dr. Branka Polić.

Objasnila je da, ako je netko na respiratoru, to znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili da mu je poremećaj u centralnom živčanom sustavu takav da je centar za disanje kompromitiran. “Cirkulaciju podržavamo lijekovima, respiratorom zamjenjujemo respiratornu funkciju, a kod djece smo proveli puno kompliciranije nadomjesne postupke. Koliko će dugo liječenje trajati, ne možemo reći. Ne možemo reći ni koliko će životno ugroženi biti, sve ovisi o daljnjim laboratorijskim nalazima i kliničkom stanju djece”, objasnila je Polić.

Rekla je i da je kod djece u krvi otkrivena povišena razina karboksihermoglobina, što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida. “Možemo s velikom vjerojatnošću reći da se ne radi ni o kakvom trovanju hranom”, dodali su iz KBC-a. Majka dvoje djece bila je u najtežem stanju od troje odraslih jučer primljenih u KBC Split, i još uvijek je u teškom stanju, rečeno je na konferenciji. “Njezino stanje danas je bolje, no to je daleko od dobroga. Ovo drugo dvoje, od kojih je jedan i liječnik, ujedno i gradonačelnik tog gradića odakle potječu, su bolje.”

Točan uzrok trovanja istražitelji još utvrđuju

Dvoje odraslih s broda koji su u boljem stanju danas će vjerojatno biti pušteni na kućnu njegu, ali sutra se moraju vratiti u bolnicu kako bi ponovili nalaze. Liječnici nisu htjeli dati informacije o uzroku smrti šestog putnika s broda, preminulog Talijana, rekavši da će rezultate obdukcije priopćiti Državno odvjetništvo.

Forenzičari iz Zagreba istražit će jesu li talijanski turisti otrovani zbog curenja nekog plina iz brodskog sustava na jedrilici na kojoj su plovili. Ranije se u medijima nagađalo da su se talijanski turisti otrovali školjkama u poznatom hvarskom restoranu. Od trovanja je jučer na brodu pokraj Hvara umro jedan talijanski državljanin, a još pet osoba s istog broda, dvoje djece u dobi 14 i osam godina, te troje odraslih, hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC. Djeca su prilikom prijema u bolnicu bila u vrlo teškom zdravstvenom stanju.

Da se doista nije radilo o trovanju hranom potvrđuje i činjenica da je još jučer skinut pečat s restorana u kojem su gosti iz Italije jeli večer prije nego što im je pozlilo.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1879 članaka Više o autoru
Vedran Vrabec
Telegram autor
1875 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program