Politika & Kriminal

Eko Sever kaže da može objasniti noćni transport s veletržnice, no njihova teorija ima ozbiljne rupe

Eko Sever tvrdi da mu je skandal namješten i da ima objašnjenje za sve

Nakon objave Telegramovog istraživačkog specijala o otkupu robe sa zagrebačke veletržnice i noćnom transportu u skladište jednog od vodećih hrvatskih trgovaca i proizvođača ekološke hrane, Eko Severa, oglasili su se na svom službenom Facebook profilu i ponudili svoju stranu priče:

https://www.facebook.com/opgsever/posts/774269849365105

Uz dozu uvreda i klevata na račun reportera Telegrama radi kojih smatramo da smo dužni reagirati, priopćenje sadrži objašnjenje Eko Severa za noćni transport povrća u njihovo skladište:

Kamion koji je na slikama i koji ste pratili ne pripada nama, nije u našem vlasništvu, već se radi o jednom od naših kupaca kojem prodajemo višak naše robe (jer je ne želimo baciti) kada je imamo, a ne čineći pritom nikakvo kazneno, prekršajno djelo i ono najvažnije ne varajući svoje kupce. I da gospodo, nije to jedini kamion koji dolazi kod nas. Mi se bavimo poljoprivredom, radimo, a i nikada se nismo skrivali s kim surađujemo i na koji način.

U članku Telegrama uopće se ne tvrdi da je sporni kamion u vlasništvu Eko Severa; dapače, objavili smo i na koga je registriran, a redakciji su poznati i podaci o vozaču, pa nije jasno zašto se demantira nešto čega nema. No, idemo redom na netočnosti i rupe u ovom pokušaju demantija naše priče.

1. Reporteri Telegrama promatrali su iskcraj

Najvažnije, naši novinari i fotoreporteri bili su raspoređeni na nekoliko lokacija oko sjedišta tvrtke Sever, kao i na lokacijama na Zelenoj tržnici, zagrebačkoj veletržnici. Tamo su se nalazili zbog dojave izvora upoznatih s operacijom noćnog transporta koji su nam dali vrlo precizne podatke – od imena dobavljača do registracije kamiona, imena vozača, točno vrijeme transporta i sve lokacije.

Reporteri Telegrama odlučili su provjeriti te navode te su, nekoliko noći zaredom, promatrali navedeni transport. S apsolutnom sigurnošću možemo ustvrditi da se u dvorištu sjedišta tvrtke Eko Sever vršio istovar robe s veletržnice, a ne dodatni utovar, točno kako su nam izvori kazali.

Istovar robe vrši se u najmračnijem dijelu dvorišta koje je nemoguće snimiti, ali naši su ljudi bez ikakve dvojbe sigurni da je kamion pristao, otvorio vrata i počeo vršiti istovar. Svoju su priču spremni potvrditi na sudu. Svjetlo je dolazilo iz skladišta iz kojeg ženska osoba koja je u njega ušla nije izlazila. Muška silueta, odnosno vozač, iznio je stvari u skladiste i čim se vratio sjeo je za volan, bez da je išta donosio u prtljažni prostor. Nakon završenog istovara, vozač je preparkirao kamion 10 do 15metara od skladišta na sredinu dvorišta i ušao zajedno sa suprugom vlasnika na stražnji ulaz kuće, nakon čega se vratio u kamion i odvezao se van.

2. Reporteri Telegrama promatrali su iskrcaj (ponovno)

Nakon što smo operaciju noćnog transporta promatrali u cijelosti, od veletržnice do sjedišta Eko Severa, u noći sa srijede na četvrtak, isto smo ponovili u noći s četvrtka na petak. Još jednom, naši su ljudi, s nekoliko različitih lokacija, promatrali istovar robe. Utovara robe apsolutno nije bilo, samo su se iskrcavale kašete pokupljene na veletržnici.

3. Što je s lancem dućana i štandova?

Objašnjenje Eko Severa ima i nekoliko ozbiljnih logičkih rupa. Eko Sever nije samo proizvođač hrane, nego i trgovac s lanacem dućana s nizom maloprodajnih mjesta i štandova po Zagrebu, te online webshopom. Neuvjerljivo zvuči objašnjenje da gotovo svaki dan imaju višak voća i povrća koje onda vraćaju u sjedište firme kako bi ga, u četiri ujutro, prodavali nekom trećem kupcu.

Ako imaju svoje dućane, zašto tu robu ne nastave prodavati tamo? Odnosno, zašto bi je uopće vraćali u sjedište tvrtke, ako se i dalje može prodavati? Proizvodnja Eko Sever možda bi i mogla imati povremene viškove da nemaju vlastita prodajna mjesta, ali Eko Sever ima lanac dućana u kojima bez problema može prodavati sav višak koji navodni imaju.

Inače, svi mali proizvođači s kojima smo razgovarali kažu nam da je ekološka proizvodnja toliko zahtjevna da se vrlo rijetko, možda par puta godišnje, susretnu s viškom robe. Oni pritom uglavnom nemaju svoje dućane, već ovise o drugima za distribuciju i prodaju.

4. Prije su govorili da sve rasprodaju

Četvrto, na svojem se portalu Eko Sever hvalio kako nemaju viškova, odnosno, da s tržnice često odlaze ranije doma jer se sve rasproda:

“Na Dolcu je Mario, petkom i subotom od 8-13 h (nemojte se iznenaditi ukoliko nas nema do 13 sati, jer ako ranije prodamo idemo i ranije doma)”

Isto kažu i za lokaciju na Trešnjevci:

Ivka je na Trešnjevačkom placu petkom i subotom od 8-13 h (nemojte se iznenaditi ukoliko nas nema do 13 sati, jer ako ranije prodamo idemo i ranije doma).

5. Tvrdili da prodaju samo u svojim dućanima

Peto, u brojnim medijskim istupima Eko Sever je godinama tvrdio kako se njihova roba može pronaći isključivo u njihovim prodavaonicima ili na njihovim štandovima. U sponzoriranom članku koji su nedavno objavili ovdje, kažu:

Proizvode možete pronaći isključivo u njihovim trgovinama u gradu Zagrebu, točnije u Vlaškoj ulici 94a, Tratinskoj 57, tržnici Dolac (zatvoreni dio tržnice Dolac) te sami Mario i Ivka (osnivači gospodarstva) prodaju petkom i subotom na tržnicama Dolac i Trešnjevka.

Eko Sever sad tvrdi da roba ipak nije isključivo u njihovim trgovinama, već da viškove prodaju drugim kupcima. Ukoliko, kako odjednom tvrde, višak robe prodaju drugim distributerima, gdje on završi? Zašto kupci nisu rekli da se Eko Severove proizvode može nabaviti i na drugim lokacijama? Zašto bi netko kupovao skupe ekološke proizvode najpoznatijeg proizvođaća – dapače, među najskupljima na tržištu – i onda kupcima prešutio što ima u ponudi?

6. Nelogičan otkup i uništavanje otkupljenog

Šesto, ovo objašnjenje značilo bi da taj navodni kupac viška robe tu robu u kamionu miješa s povrćem koje nije ekološko, čime otkup ekološke robe od Severa postaje prilično besmislen. Kamion dolazi nakon ukrcaja na Zelenoj tržnici na kojoj nema niti jednog proizvođača s ekološkim certifikatom.

Ekološki uzgojno voće i povrće ne smije se prevoziti s voćem i povrćem u kojem se nalaze pesticidi. Ako se to povrće ne iskrcava u skladištu Severovih, kako oni tvrde, već u kamion ukrcava dodatnu robu, to bi značilo da njihov kupac svjesno uništava najveću vrijednost robe koju je upravo otkupio – ekološki uzgoj.

7. Zašto su jabuke pale na analizi?

Na kraju, ključno pitanje jest zašto su jabuke iz Eko Severa pale na analizi Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar? Logično objašnjenje bilo bi da su to zapravo bile jabuke iz tuđeg uzgoja koji nije ekološki, odnosno s veletržnice. Eko Sever tvrdi da su novinari Telegrama baš njemu odlučili podmenuti jabuke te da su na analizi, dvaput, bile jabuke koje nisu iz njegovog uzgoja.

Potpora poštenim i kvalitetnim proizvođačima

Još jednom želimo naglasiti da specijal Telegrama nije napad na male proizvođače, već na velike lopove koji krše propise. Izražavamo nadu da će rezultat ovakvih istraživanja biti da poštena i kvalitetna obiteljska gospodarstva dođu do kupaca koje im, prijevarama i kršenjem propisa, trenutačno uzimaju najveći proizvođači. Još važnije, nadamo se da će kupci u dućanima dobivati ono što su platili, a za to je potrebna ozbiljnija promjena trenutačne regulacije i nadzora.

To je, smatramo, jedna od zadaća odgovornih medija, iako je ministar poljoprivrede u intervjuu za Telegram zamolio da prestanemo istraživati. Telegram se Eko Severom bavi isključivo kao primjerom organiziranog varanja kupaca: problem je, dakako, daleko dublji i neugodniji.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu