Politika & Kriminal

Ekološki skandal u Slavoniji: Uhićen direktor deponija, koji je mjesecima bez dozvole dovozio opasni otpad

Daniel Rušanac direktor je tvrtke Doroslov iz Donjeg Miholjca

Punih šest mjeseci na odlagalište otpada u Donjem Miholjcu dovožen je opasni otpad što ga Doroslov, gradska tvrtka u čijem je vlasništvu odlagalište, nije ni mogla ni smjela zbrinjavati.

Proizlazi to iz danas otvorene istrage protiv Daniela Rušanca, 51-godišnjeg direktora te tvrtke, za koju se već neko vrijeme nagađalo da zbrinjava opasni otpad, a za to nema dozvole.

Na kraju je te sumnje odlučila provjeriti policija pa je Rušanac jučer i uhićen, a danas je protiv njega i službeno otvorena istraga zbog sumnje da je zlorabio svoj položaj i krivotvorio dokumentaciju. Uz njega se pod istragom našao i jedan od njegovih poslovnih suradnika, koji mu je pomagao u dijelu malverzacija.

Bitno je bilo samo da sve bude plaćeno

Po zasad dostupnim informacijama, Rušanac je od studenog lani do 10. travnja ove godine omogućavao da se u Donjem Miholjcu zbrinjava opasni otpad. Učinio je to u više navrata iako njegov Doroslov nije imao potrebne dozvole za zbrinjavanje, no ključno je bilo da sve bude plaćeno.

Daniel Rušanac
Daniel Rušanac Facebook

Ne bi li prikrio kakav se otpad doista zbrinjava u Donjem Miholjcu Rušanac je, sumnjaju istražitelji, ovjeravao lažnu prateću dokumentaciju o preuzetom otpadu.

“Za sada još nemamo točan podatak koliko iznosi nezakonita zarada što ju je na ovaj način ostvario”, navode iz Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku koje je protiv Rušanca i njegovog suradnika pokrenulo postupak nakon što je zaprimljena prijava lokalne policije.

Napuhavanje cijena usluga i radova

U nastavku istrage Rušanac će odgovarati i za pumpanje cijena usluga i radova za koje mu je račune ispostavljao poslovni partner. U pitanju je ponovno bilo više raznih tvrtki koje su surađivale s Doroslovom i kojima je Rušanac plaćao uvećane fakture. Razliku između stvarne i napuhane cijene, a u pitanju je gotovo 86 tisuća kuna, podijelio je sa svojim suradnikom.

Obojica su danas poslije podne završila u istražnom zatvoru, jer je ocijenjeno da bi, ako ostanu na slobodi, mogli ponoviti kazneno djelo ili pak pokušati utjecati na svjedoke malverzacija za koje su osumnjičeni.

Još 2013. godine posumnjalo se da je na odlagalište u Donjem Miholjcu dovezen opasni medicinski otpad, a tamo je lani ujesen zbrinut i dio riječkog smeća.

Nastavite čitati