Politika & Kriminal

Otkrivamo novu aferu bogatog vinara Galića: Ima jednu od najljepših vila na Tuškancu, a prijavio da živi u ovoj straćari

Josip Galić kojeg EU optužuje za malverzacije, kupio je kućicu za 10.000 eura i prijavio se da tamo živi. Negira optužbe: 'Nisam to učinio da bih dobio poticaje!'

U trošnoj kući u Kutjevu, na kojoj je poštanski sandučić s njegovim imenom, Galić ne živi. Susjeda koja stanuje u zgradi do Galićeve kaže kako ga je ondje vidjela samo jednom...

U Ulici Stjepana Radića u Kutjevu nalazi se oronula, neugledna kuća koja vapi za temeljitim renoviranjem. Ulazna željezna kapija zahrđala je, zavezana lancem i zaključana lokotom. S drvenarije, vrata i prozora, oljuštena je boja, zidovi su popucali a krov i oluci u jadnom su stanju. Prostor ispred kuće zapušten je, trava sparušena, a dva grma ruže neobrezana i podivljala. Jedino je nov poštanski sandučić, pričvršćen na ogradu zahvaćanu korozijom, pa djeluje nadrealno u otužnom okruženju kuće. Na njemu piše: Galić.

Josip Galić, požeški vinar, vlasnik vinarije u Kutjevu, građevinski poduzetnik koga ne bez razloga smatraju najbogatijom osobom u Požeško-slavonskoj županiji, kažu i šire, svoje je boravište prijavio u toj trošnoj, zapuštenoj, oronuloj zgradi. Zgradi koja toliko odudara od raskošne vile na Tuškancu u kojoj Josip Galić živi sa svojom suprugom Tatjanom Fabrični Galić, da bi se bez pretjerivanja moglo reći kako je ta dva zdanja moguće usporediti s bijednom kućom u kojoj se rodio Tom Canty iz Twainova ”Kraljevića i prosjaka” s dvorcem, u kojem je rođen kraljević iz imućne obitelji Tudor.

Luksuzna vila na zagrebačkom Tuškancu u kojoj imućni vinar zapravo živi

 

Susjeda: ‘Ne živi ovdje, vidjela sam ga samo jednom’

U Sudskom registru moguće je pronaći podatak da je Galić u tvrtkama čiji je vlasnik, svoje prebivalište u Ulici Stjepana Radića 19, u Kutjevu, prijavio 28. kolovoza prošle godine. Šest mjeseci prije toga, 27. ožujka prošle godine, i gruntovno se uknjižio kao vlasnik te nekretnine. Ranije je bio prijavljen u Požegi, na adresi velebne obiteljske kuće, koju je 20. travnja prošle godine darovao svom sinu Ini Galiću, mada, kako rekosmo, živi na Tuškancu.

No, u trošnoj kući u Kutjevu, na kojoj je poštanski sandučić s njegovim imenom, Galić ne živi. Susjeda koja stanuje u zgradi do Galićeve kaže kako ga je ondje vidjela samo jednom, kad su zahtijevali da pokosi travu i korov, pa su sljedećeg dana došli radnici i koliko-toliko zapušteni okoliš doveli u red.

Sandučić ispred kuće u kojoj je jedan od najbogatijih hrvatskih građana prijavio prebivalište
Ulaz u kuću Josipa Galića

Skromnu kućicu u Kutjevu platio je 10 tisuća eura

Telegram je u posjedu kupoprodajnog ugovora kojim je Josip Galić 25. veljače prošle godine tu kuću kupio od ranijih vlasnika, Marinka Galića iz Splita, Mande Ivanković iz Kaštel Kambelovca i Ane Galamboš iz Kutjeva. Platio ju je 10.505,33 eura. U gruntovnom izvatku stoji kako se kuća i dvorište, s pripadajućim vinogradom, prostiru na ukupno 4.705 metara četvornih.

Zašto je Josip Galić za svoje prebivalište odabrao trošnu kuću u Kutjevu, a ne velebnu vilu na prestižnoj zagrebačkoj lokaciji, na Tuškancu? Ta ogromna vila čija se vanjska raskoš i luksuz, sjaj i blještavilo, može vidjeti na web-stranici zagrebačke tvrtke Lut, specijalizirane za graditeljstvo, projektiranje, nadzor i konzalting, koja je licencirana i za rad na zaštićenim kulturnim objektima, prostire se na zemljištu od oko 1.200 metara četvornih. Galić je u njen posjed došao potkraj 2015. godine i kako se u gruntovnom izvatku može vidjeti, opterećena je hipotekom OTP banke u iznosu od 7,6 milijuna kuna.

Kutjevom kolaju razne priče zašto je to učinio

U Kutjevu, pak, gdje Galić ima reprezentativnu vinariju čija je izgradnja koštala oko 54 milijuna kuna, mogu se čuti različite priče zašto je požeški tajkun svoje prebivalište prijavio u Kutjevu, gdje inače ne živi. Razlog bi mogao biti što u Kutjevu nema prireza, dok je u Požegi, gdje je bilo Galićevo ranije prebivalište, stopa prireza 10 posto. To bi, eventualno, mogao biti razlog, jer bi kod isplate dobiti koje ostvaruju njegove tvrtke, Galić financijski bolje prošao. No, s obzirom da nije riječ o tako značajnim iznosima, teško je vjerovati da bi to mogao biti razlog promjene prebivališta.

Kako je Galić kuću kupio nedavno, a prebivalište, rekli smo, promijenio prošle godine, kolale su priče da se namjeravao kandidirati za gradonačelnika Kutjeva. Da bi to mogao, morao je biti prijavljen u tom gradu. No, osoba bliska Galiću kaže kako te priče nisu utemeljene, da je moguće kako je to u nekom društvu, uz koju čašu vina i rečeno, ali da Josip Galić nema nikakvih političkih ambicija. Jedan od naših sugovornika mislio je, pak, kako bi razlog prijave prebivališta u Kutjevu mogla biti prodaja državnog zemljišta, za što će uskoro biti raspisan natječaj na kojem će, kad se ponude budu bodovale, veće šanse za kupnju imati stanovnici tog slavonskog gradića.

Skolastička nagađanja prekinuli smo upitom Josip Galiću, 21. kolovoza, no u poruci koju nam je poslao, nije bio voljan o tome telefonski razgovarati ni odgovoriti e-poštom, pa je predložio sastanak kad se vrati s godišnjeg odmora. Tako smo se našli u nedjelju, 5. rujna u Brodskom Stupniku u hotelu Stupnički dvori, okruženom vinogradima, na nekadašnjem imanju obitelji Zdjelarević, kojeg je Galić, šireći svoje vinogradarsko carstvo, kupio potkraj 2017.

Galić: ‘Tamo ću prespavati, ako popijemo u vinariji’

Galićev odgovor na pitanje zašto je prebivalište prijavio u trošnoj kutjevačkoj kući, toliko različitoj od vile na Tuškancu gdje živi, bio je više nego prozaičan. Otklonio je sve spekulacije o stvarnim motivima ”preseljenja”: niti je to prirez, niti političke, gradonačelničke ambicije, još manje kupnja državnog zemljišta, za što kaže, ni ne zna da se sprema.

Objašnjava kako je njegova kutjevačka vinarija mjesto čestih okupljanja, kako poslovnih partnera, tako i prijatelja, a razgovori i dogovori u vinariji, naravno, ne idu bez vina.

“Kupio sam tu kuću kako bih, nakon takvih druženja, ondje mogao prespavati, a ne voziti se u 25 kilometara udaljenu Požegu da bih ondje prespavao”, kaže Galić. Veli kako je do sada često znao prespavati u vinariji, no ondje je neuvjetno i – dodaje – nije zgodno da ga osoblje ondje zatiče kada ujutro ustaje. Primjećujemo da je kuća koju je kupio i ondje prijavio svoje prebivalište zasigurno puno neuvjetnija i pitamo zašto u sklopu vinarije nije sagradio makar garsonijeru u kojoj bi mogao prespavati nakon vinskih druženja. Slaže se kako je kuća u Kutjevu uistinu u žalosnom stanju, ali veli da je namjerava srušiti i sagraditi novu. Dodaje da u sklopu vinarije nije mogao izgraditi stambeni prostor jer je riječ o gospodarskom objektu, u kojem doduše ima klupskog namještaja, no ipak neprikladnog za spavanje.

Ali zašto je baš tamo prijavio prebivalište?

Galićevo prebivalište u Kutjevu, u kojem, priznaje, još ne stanuje, udaljeno je samo pet minuta hoda od njegove vinarije, autom ni dvije minute. Veli, i to mu je predaleko, pa traži neku bližu lokaciju. Velimo kako razumijemo njegov motiv da nakon druženja u vinariji ne želi sjedati za upravljač automobila, ali da je ipak nejasno zašto je u neuvjetnoj kući, koju želi srušiti i na njenom mjestu sagraditi novu, prijavio prebivalište. Jer, živi u Zagrebu, u vili na Tuškancu.

Galić ne nudi konkretan odgovor. Kaže tek kako ”nije Purger”, kako Zagreb ne osjeća svojim gradom, da mu je muka kada sat vremena potroši da bi izašao iz grada i kako se smatra istinskim Slavoncem. Veli, na tablicama svog automobila nema zagrebačke, već požeške registracijske tablice. Zato je kao prebivalište izabrao Kutjevo.

Na kraju pitamo ga o onom poštanskom sandučiću na zahrđaloj ogradi, uz vrata zavezana lancem i lokotom.
“Primate li ondje poštu?”
Odgovara potvrdno.
Na upit tko poštu podiže, veli: ”Moji radnici. Svrate, pokupe je i donesu mi”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu