Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ekskluziv: cijelu nabavu testova za učenike od 26 milijuna kuna država dala čudnoj firmi iz Pule

Prvih milijun testova trebali bi stići do srijede i onda biti raspoređeni školama

FOTO: Telegram ilustracija

Tvrtka je u fokus javnosti došla početkom pandemije, kada je Vlada na telefonskoj sjednici toj tvrtki, tada staroj nekoliko mjeseci, odlučila povjeriti posao nabave zaštitnih maski za 19 milijuna kuna. Kasnije se od te konkretne nabave odustalo, no, tvrtka je nastavila povremeno isporučivati opremu za Robne zalihe

Početak samotestiranja školske djece na koronavirus, kako je nedavno izjavio resorni ministar Radovan Fuchs, krenut će kada se brzi antigenski testovi – tri milijuna njih – ispostave školama. Jučer je objavljeno kako će prvih milijun stići idućeg tjedna i da je pojedinačna cijena testa 6,95 kuna plus PDV. No, u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nije bilo riječi o tome tko je dobavljač.

Kako Telegram doznaje, u ovoj žurnoj nabavi testova za školarce, teškoj nešto više od 26 milijuna kuna, sudjelovat će samo jedna tvrtka: Medical and pharm trading d.o.o. iz Pule koju je šira javnost upoznala na samom početku pandemije. Tvrtka je osnovana 2019. godine, kada je imala svega 15 tisuća kuna prihoda, a u pandemiji postaju jedan od omiljenih dobavljača za državu.

Ovo im nije jedini takav posao za Robne zalihe: u posljednja tri mjeseca od tvrtke je naručeno isto toliko – tri milijuna testova.

U dva tjedna promjena stava

Još početkom siječnja, ministar Fuchs je medijima potvrdio kako se razgovaralo o mogućnosti samotestiranja učenika kao mjeri za očuvanje nastave u školama, no, kazao je da za to, u tom trenutku, nema opravdanja. Dva tjedna kasnije, testiranje učenika je bila gotova stvar, ali nije ga najavio resorni ministar.

Učinio je to 25. siječnja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, tijekom službenog posjeta slovenskog ministra Aleša Hojsa u kojem su obilazili postaju granične policije Cetingrad. Naknadno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pojasnilo detalje, no ključno pitanje – kada bar otprilike počinje – zapravo se nije znalo do jučer.

Najavili testiranje, a nisu naručili testove

Podaci iz popisa narudžbi Robnih zaliha, u posjedu Telegrama, jasno pokazuju kako na dan objave odluke da se kreće u samotestiranje učenika, narudžbe dobavljačima još nisu bile ni poslane. To je okončano u petak: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) poslalo je priopćenje o nabavi 3 milijuna testova, pojedinačne cijene 8,69 kuna s PDV-om, odnosno 6,95kn bez PDV-a.

Priopćili su, među ostalim, i kako će prva tranša od milijun testova biti isporučena do 9. veljače, a ostala dva milijuna u roku dva tjedna. U priopćenju su spomenuli i kako je nakon analize pristiglih ponuda, prije odabira konzultirano i “stručno tijelo”, ali izostavili su informaciju tko je dobio posao vrijedan 26 milijuna i 70 tisuća kuna.

Cijeli posao jednoj tvrtki

Kako je Telegramu službeno potvrđeno iz MINGOR-a, posao je dobila tvrtka Medical and pharm trading iz Pule. U fokus javnosti došla je početkom pandemije, kada je Vlada na telefonskoj sjednici toj tvrtki, tada staroj nekoliko mjeseci, odlučila povjeriti posao nabave zaštitnih maski za 19 milijuna kuna. Kasnije se od te konkretne nabave odustalo, no, tvrtka je nastavila povremeno isporučivati opremu za Robne zalihe.

Posljednja dva posla bila su upravo – antigenski testovi. Krajem studenog prošle godine isporučili su Robnim zalihama milijun i pol testova po cijeni od 7,19 kuna s PDV-om po testu, a u siječnju je od njih opet naručeno milijun i pol antigenskih testova za potrebe HZJZ-a, po nešto nižoj cijeni od 6,13 kuna s PDV-om. Cijena testa za učenike, kako smo naveli, ovaj put je viša: 8,69 kuna s PDV-om. Konačni ceh za te tri nabave testova bio je 46 milijuna kuna.

Nepoznati detalji postupka žurne nabave

Kolika je marža u ovom poslu može se samo nagađati, no, Telegramov izvor koji je i sam nabavljao zaštitnu opremu za Robne zalihe kaže kako to varira i ovisi o brojnim faktorima, ali da je vjerojatno riječ, grubo i uvjetno rečeno, o nekoliko posto od ukupnog iznosa koji će biti isplaćen pulskoj tvrtki.

Iako su iz MINGOR-a u nekoliko navrata šturo objašnjavali kako se ponude u žurnom postupku prikupljaju nakon slanja upita dobavljačima, a potom povjerenstvo odlučuje koga će odabrati, od početka pandemije nismo vidjeli transparentnu objavu svih ponuda koje su pristigle za pojedinu nabavu. Tek se objavi od koga je oprema u konačnici naručena, koje količine i po kojoj cijeni. I tako je na opremu potrošeno šesto milijuna kuna.

U zadnja tri mjeseca 8,5 milijuna testova

Što se tiče cijene antigenskih testova koje su nabavljale Robne zalihe, od 2020. godine ona je značajno padala. Tako je za jedan test država u studenom pretprošle godine plaćala 47,28 kuna; u prosincu je cijena već bila oko 29 kuna, dok je 2021. godine najviša cijena bila oko 18 kuna, da bi došla na sadašnjih 6 do 9 kuna po testu.

Ako uračunamo i aktualnu nabavu od tri milijuna testova za učenike, ispada da su Robne zalihe samo u posljednja tri mjeseca naručile ukupno 8.750.000 brzih antigenskih testova – dovoljno da se svaki građanin u državi testira dvaput, a još ostane i viška. Na to je ukupno potrošeno 64 milijuna kuna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više