Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ekskluziv: HDZ-ova gradonačelnica nezakonito prodala elitno zemljište tajkunima koji su se obogatili s Rusima

Ana Kučić iz Malog Lošinja postojano korača prema tituli HDZ-ove kraljice afera na lokalnoj razini

FOTO: Pixsell, TZ Lošinj

Telegram doznaje za novi polemičan potez HDZ-ove gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić. Naime, Trgovački sud u Rijeci ovih je dana donio nepravomoćnu presudu prema kojoj je Grad Mali Lošinj za njezina prvog mandata nezakonito lokalnom turističkom lancu prodao parcelu na ekskluzivnoj otočkoj lokaciji. Kako je za zemljište isplaćeno oko 240 tisuća eura, nekadašnjih 1,8 milijuna kuna, grad ih sada mora vratiti. Povrat novca tražila je država, budući da je u pitanju državno zemljište koje je Mali Lošinj nedopušteno preprodao.

Do sada smo već javljali o brojnim aferama ove HDZ-ove gradonačelnice. Tako se pod lupom istražitelja našao nestanak 6,5 milijuna kuna od prodaje stare malološinjske škole, što Ana Kučić nikada nije objasnila. Kao gradonačelnica je pokušala nezakonito dati otkaz trudnoj djelatnici koja ju je kritizirala. Osim toga Mali Lošinj ima oko 2,7 milijuna eura potraživanja koja ne naplaćuje od dužnika, među kojima je i obitelj aktualne gradonačelnice.

Akteri najnovije afere s Lošinja

Uz grad koji Ana Kučić vodi te Republiku Hrvatsku glavni akter ovog slučaja je i Jadranka turizam, tvrtka iz Jadranka grupe koja je u suvlasništvu obitelji tajkuna Mihajla Perenčevića. U ovom trenutku kao stvarni vlasnici Jadranke u registru su navedeni Nikola Perenčević, sin Mihajla Perenčevića, te Krešimir Filipović, Perenčevićev poslovni partner, kojeg je šira javnost nedavno upoznala kao jednog od navodnih posrednika u prodaji udjela u bivšem Agrokoru.

Inače, Mihajlo Perenčević sredinom prošle godine završio je na britanskoj listi sankcioniranih zbog suradnje s Rusijom. Na njoj se našao kao predsjednik ruske tvrtke za izgradnju cjevovoda Velestroj koja, kako objašnjavaju Britanci, i dalje posluje u sektorima od strateške važnosti za vladu Rusije. Inače, formalno suvlasništvo nad Jadranka grupom od njegovog brata Predraga nedavno je preuzeo Mihajlov sin Nikola Perenčević.

Iz javno dostupnih podataka može se iščitati i jasna Perenčevićeva povezanost s Krešimirom Filipovićem. Naime, u ruskom Velestroju Krešimir Filipović je, kako navode mnogi mediji, dopredsjednik, dok je u Jadranka grupi stvarni vlasnik 50 posto udjela.

Hotelsko carstvo u Malom Lošinju

U vlasništvu Jadranke je i golemi hotel Bellevue, u kojem se jeftino odmarao nekadašnji ministar financija Zdravko Marić, te brojna druga turistička malološinjska zdanja.

Ana Kučić im je prodala i mnoga zemljišta tik uz more. Kasnije će se ispostaviti kako na to nije imala pravo jer se radi o parcelama u vlasništvu Republike Hrvatske, a ne Grada Malog Lošinja. Drugim riječima, grad ih nije smio prodati.

Iako su neki od vijećnika, kao i lokalnih poduzetnika, te aktivista upozoravali gradonačelnicu da ne može rasprodavati državnu zemlju, ona ih, doznajemo, nije poslušala. Na taj je način, tvrde nam upućeni, popunjavala tanki gradski budžet.

Država želi svoju zemlju natrag

Država je protiv Malog Lošinja i tvrtki iz Jadranka grupe pokrenula seriju sudskih procesa, tražeći da vrate zemlju koju su nezakonito stekli. Najnovija nepravomoćna presuda Trgovačkog suda u Rijeci obvezuje Grad Mali Lošinj da državi vrati onih 1,8 milijuna kuna koje je zaradio na prodaji zemljišta na elitnoj lokaciji.

U pitanju je šuma kraj restorana Lanterna, na punti uvale Čikat, nedaleko Bellevuea i ostalih Jadrankinih hotela. I Lanterna je u vlasništvu Jadranka turizma. U siječnju 2020. Ana Kučić prodaje im oko 900 kvadrata zemljišta za 1,8 milijuna kuna.

Vještak će tijekom procesa utvrditi da je u pitanju trapezna parcela na Punti Anunzijati nasuprot restoranu Lanterna. S ove se punte širi fascinantan pogled na nepreglednu pučinu, ali i jata dupina zaštićena kraj obala Lošinja.

Kako je država dokaza prevaru?

Država je sada dokazala da je prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i Zakonu o šumama ova elitna parcela, kao i mnoge druge što ih je Grad Mali Lošinj prodao Jadranka grupi, zapravo vlasništvo RH. Za taj zaključak važna je kronologija.

Naime, 24. srpnja 1991. donijet je Zakon o poljoprivrednom zemljištu prema kojem je sporno zemljište postalo državno. Grad ga je počeo smatrati svojim građevinskim zemljištem tek u studenom te godine. Sasvim precizno, 23. studenog 1991. donijet je prostorni plan Malog Lošinja. Do tada je vrijedio prostorni plan iz 1983., kada u šumi na Punti Anunzijati nije bila moguća gradnja.

Dakle, budući da ovo zemljište nije bilo građevinsko u trenutku stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu te Zakona o šumama, nešto ranije, u listopadu 1990., ono je automatizmom postalo državna imovina. Grad ga nije smio ni preuzeti ni prodati.

Kako se branila Ana Kučić?

Pravni zastupnici Ane Kučić objašnjavali su kako grad, kao jedinica lokalne uprave, nije morao znati da se ova nekretnina nalazila van građevinske zone. “Budući da nismo bili sigurni tko je vlasnik, zatražili smo 2000. upis naših nekretnina. Ured za prostorno uređenje stambeno-komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša Mali Lošinj upisao ih je kao gradsko građevinsko zemljište. Dakle, očito je da postoje dva tumačenja vlasništva nad ovom zemljom što je pravno neprihvatljivo”, objašnjavali su na sudu. No, ta argumentacija nije im prihvaćena.

Trgovački sud u Rijeci zaključio je da je šuma kraj Lanterne državna zemlja te da je Grad Mali Lošinj nije imao pravo prodati.

“Grad Mali Lošinj je prodajom nekretnine na kojoj je Republika Hrvatska stekla pravo vlasništva temeljem zakona upotrijebio državnu imovinu u svoju korist te je dužan RH nadoknaditi korist koju je imao od uporabe. Riječ je o iznosu od 238.901,06 eura odnosno 1.800.000 kuna”, naveo je Trgovački sud u nepravomoćnoj presudi prema kojoj dakle Grad Mali Lošinj mora Republici Hrvatskoj vratiti novac što ga je zaradio nezakonitom prodajom. Osim toga morat će, ako presuda postane pravomoćna, podmiriti i 25 tisuća eura sudskih troškova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više