Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ekskluziv: Imamo razarajući nalaz nadzora na Hrvatskim studijima. Enigma je kako nakon ovoga mogu nastaviti raditi

Neovlaštene isplate novca, astronomski bonusi bez pokrića, kadrovski kaos, bizarni Statut, lažni studiji...

FOTO: Pixsell/ilustracija Telegram

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obavijestit će Državno odvjetništvo, Državni inspektorat, Poreznu upravu te proračunsku inspekciju Ministarstva financija o brojnim financijskim i pravnim nepravilnostima otkrivenim tijekom upravnog nadzora nad Fakultetom hrvatskih studija (HS). Nadzor koji otkriva zabrinjavajuće razmjere neodgovornosti fakulteta financiranog javnim novcem, u ekskluzivnom je posjedu Telegrama.

Posebno odjekuje podatak o čak 22 zaposlenika s kojima su Hrvatski studiji 2020. sklopili ugovor o radu i potom ih neovlašteno unijeli u državni sustav plaća. Neovlašteni upad u proračun za plaće 11 zaposlenika, izvijestili smo, zabilježen je na HS-u i tijekom 2021. i 2022., uz štetu za državu višu od milijun kuna. Fuchsov upravni nadzor sada je utvrdio i višemilijunske razmjere neosnovano isplaćenih bonusa na plaće za preko stotinu zaposlenika.

Uz sve to, ovaj fakultet bez pravnog temelja izvodi pet studijskih programa i lažno tvrdi da ima pravo izvoditi studij Pedagogije. Na HS-u se primjenjuje i nezakonit pravilnik o ustroju radnih mjesta iz 1998. pa je nejasno kako su zapošljavali posljednjih godina. Na snazi im je i Statut kojim su se, nadrealno, samoovlastili primjenjivati ukinute državne propise. Fuchsov nadzor pronalazi i nezakonit rad Senata Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom bivšeg rektora Damira Borasa.

Neovlašten upliv u javni novac

Upravni nadzor nad HS-om počeo je, kako smo tada ekskluzivno javili, 2. rujna ove godine kada su odlukom ministra Fuchsa službenici Ministarstva upućeni na izuzimanje obimne fakultetske dokumentacije. Nadzor je lansiran nakon predstavki zaposlenika Fakulteta, Pučke pravobraniteljice, saborskog Odbora za obrazovanje te Ministarstva rada. Gotovo dva mjeseca kasnije, 20. listopada, Fuchs potpisuje nalaz i mišljenje nadzora koji je, bogme, imao što utvrditi.

Iskače podatak o 22 zaposlenika – poimence su navedeni – koje je HS tijekom 2020. godine zaposlio i potom neovlašteno unio u Centralni obračun plaća (COP). Riječ je o državnom sustavu za praćenje rashoda i evidenciju kadrova na temelju koje se zaposlenima u javnom sektoru isplaćuje plaća. Nadzor utvrđuje da je od lipnja do prosinca 2020. – kada su zabilježeni ovi upadi u COP – na snazi bila zakonska odredba prema kojoj je zapošljavanje dopušteno isključivo uz prethodnu suglasnost nadležnog ministra.

Kaos s kadrovima na Sveučilištu

Takvu suglasnost Studiji nisu imali i zapošljavanja su “neovlašteno unesena u Registar i COP”. Fakultet je to pokušao objasniti. U tom je razdoblju, tvrde, Ministarstvo davalo suglasnost na godišnji Plan upravljanja ljudskim potencijalima Sveučilišta u Zagrebu. Ministarstvo u upravnom nadzoru argumentira kako je ova argumentacija HS-a potpuno pogrešna i pritom otkriva nevjerojatne podatke. Ističu kako nisu odobrili navedeni Plan Sveučilišta u 2019. godini “zbog toga što se Sveučilište ni u 2018. godini nije pridržavalo svoga Plana”.

Navode kako je Sveučilište o kadrovskim prekoračenjima višestruko upozoreno u srpnju, rujnu i listopadu 2018., tijekom mandata bivše ministrice Blaženke Divjak. O ovim prekoračenjima na sveučilišnoj razini tada je opsežno pisao portal srednja.hr. Ministarstvo dalje u nadzoru ističe kako se 2020., uslijed pandemije, planovi upravljanja kadrovima nisu niti tražili od sveučilišta, već je za svako zapošljavanje bilo nužno pribaviti suglasnost ministra. U tom je periodu, podcrtavaju, postojala široka praksa traženja i izdavanja ministrovih suglasnosti, što HS nije činio.

Poticaji na problematičnom faksu

Fuchs im sada nalaže da uklone sve promjene koje su unijeli u COP. To znači da sve moraju vratiti u stanje prije neovlaštenog upada u COP, odnosno poništiti učinjeno. Intrigiraju i podaci o bonusima na plaće koje su Hrvatski studiji 2021. isplatili iz novca prikupljenog kroz studentske školarine; riječ je o 2.058.046,47 kuna bonusa za 108 od 130 zaposlenika. Ova uvećanja plaća variraju od svega 200 kuna pa do gotovo 100.000 godišnje. Rekordan iznos – 98.398 kuna – isplaćen je Petru Mariji Radelju, savjetniku dekana za organizacijska, kadrovska i programska pitanja.

Aktualnom v.d. dekana Stjepanu Ćosiću isplaćeno je 68.149 kn, voditelju Službe za nastavu i studente Josipu Papku 76.096 kn, pretendentici na poziciju dekanice Vlatki Vukelić 66.703 kn, bivšem dekanu Pavi Barišiću 38.847 kn, bivšem dekanu Ivi Džiniću 29.890 kn, filozofu Mislavu Kukoču 26.538 kn, povjesničarki Mirjani Matijević Sokol 13.005 kn, demografu Stjepanu Štercu 24.582 kn, bivšem čelniku HS-a Mariju Grčeviću 24.823 kn, a bivšem prorektoru Anti Čoviću 15.483 kn.

Nadzor utvrđuje: “Iz dostavljene dokumentacije nije moguće utvrditi koja je osnova uvećanja za utvrđene postotke odnosno iznose uvećanja plaće”. Voditeljica računovodstva HS-a očitovala se nadzoru kako je izgledala “podloga” za kreiranje popisa mjesečnog uvećanja plaće. Dekan bi joj, navela je, donio rukopisnu bilješku na temelju koje bi ona sastavila popis mjesečnog uvećanja plaće. Dekan bi ga nakon toga potpisao i to je bilo to.

Statut iznad zakona

Fuchsov nadzor utvrdio je i nezakonito postupanje Senata Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom bivšeg rektora Borasa. Kada je u svibnju ove godine dotadašnji dekan HS-a Ivo Džinić podnio ostavku, formalno ga je razriješio Senat Sveučilišta, iako je to trebalo učiniti tijelo koje ga je izabralo – Fakultetsko vijeće HS-a. “Donošenjem Odluke o razrješenju dekana, Senat je prekršio odredbe Zakona i Statuta Sveučilišta i Fakulteta, odnosno donio protuzakonitu i protustatutarnu odluku”, navodi se u nadzoru koji time baca svjetlo na Borasovo upravljanje Senatom.

Senatu Sveučilišta na teret se stavlja i što je potvrdio dubiozan Statut Hrvatskih studija. HS se, naime, Statutom samoovlastio za primjenu zakonskih pravila koje je država ukinula. Time si je fakultet uzeo “ovlasti koje mu ne pripadaju”, utvrđuje nadzor, što je potom potvrdio Borasov Senat ne smatrajući spornim “ovakvo protuzakonito samoovlaštenje za primjenu ukinutih propisa”.

Nezakonit temelj za zapošljavanje

Ulazeći u studijske programe, upravni nadzor nalazi kako je HS na svojim web stranicama lažno naveo da izvode preddiplomski studij Pedagogije, iako za to nemaju nužna odobrenja. Utvrđuju i da HS bez pravnog temelja izvodi čak pet studija: jednopredmetni diplomski studij Filozofija (znanstveni smjer), dvopredmetni diplomski studij Filozofija (znanstveni smjer), jednopredmetni diplomski studij Hrvatski latinitet (znanstveni smjer), jednopredmetni diplomski studij Kroatologija (znanstveni smjer) te jednopredmetni diplomski studij Povijest (znanstveni smjer).

U konačnici, Fuchsovi nadzornici utvrđuju kako se na HS-u i dalje primjenjuje 25 godina star akt na temelju kojega se zapošljava i raspoređuje na radna mjesta. Pravilnik donesen 1998., u vrijeme kada su na snazi bili propisi kojima je visoko obrazovanje bilo drukčije regulirano, danas je nezakonit te potpuno neprimjenjiv, stoji u nadzoru, “pa se postavlja pitanje na koji način je Fakultet provodio natječajne postupke, odnosno zapošljavanja, kao i raspoređivanje djelatnika na radna mjesta”.

Ovaj nadzor, naglasili smo, Fuchs dostavlja DORH-u zbog sumnje na kazneno djelo, Poreznoj upravi zbog sumnji na prekršaje propisane Zakonom o računovodstvu, Ministarstvu financija i njihovom proračunskom nadzoru zbog sumnji na prekršaje propisane Zakonom o proračunu te, na kraju, i Državnom inspektoratu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više