Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ekskluziv: Kontroverzni poduzetnik i brat saborske zastupnice prijeti gradonačelniku: ‘Znam da imaš djecu…’

Tomo Opačak, čije afere Telegram uporno otkriva, sada se namjerio na gradonačelnika Slavonskog Broda

Gradonačelniku Slavonskog Broda, Mirku Duspari jučer je verbalno prijetio tamošnji poduzetnik Tomo Opačak, inače brat saborske zastupnice Marine Bilić Opačak, nedavno izbačene iz SDP-a. Zbog prijetnji upućenih brodskom gradonačelniku, provodi se kriminalistička istraga, potvrđeno je danas Telegramu iz Policijske uprave Brodsko-posavske.

Gradonačelnik Broda, Duspara, potvrdio je Telegramu da mu je Opačak jučer oko 15 sati uputio prijetnje koje su ga uznemirile jer je u telefonskom razgovoru spominjao njegovu djecu. “Mene Opačak nije zastrašio, ne bojim se ja njega, ali spominjao je moju djecu. Imam ih petero i živim u strahu da im se što ne dogodi”, rekao je Duspara za Telegram.

‘Kunem ti se sinovima’

Prema našim saznanjima Opačak je Duspari, u trenutku dok se ovaj nalazio u Zračnoj luci Osijek, rekao: ”Znam što mi radiš, a znam i da imaš djecu. Imam ih i ja, dvoje, i kunem ti se svojim sinovima da ćeš me zapamtiti”.

Duspara je sinoć, nakon povratka u Slavonski Brod, Policijskoj upravi Brodsko-posavskoj protiv Opačka podnio kaznenu prijavu. Kako neslužbeno saznajemo, policija je sinoć pokušala pronaći Opačka, ali nije uspjela, pa su ga potražili danas. Imamo informaciju da je bio priveden i ispitan u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj.

Sumnjiči ga se za kazneno djelo prijetnje, članak 139,. točka 3 koja kaže: ”Ako je kazneno djelo počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema većem broju ljudi, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva, ili ako je osoba kojoj se prijeti dulje vrijeme stavljena u težak položaj”, počinitelj će biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nije zadovoljan natječajem

Razlog prijetnje, pretpostavlja se, je nedavni natječaj Grada Slavonskog Broda u vezi poslova gradske zimske službe i održavanja nerazvrstanih cesta čijim rezultatom Opačak nije bio zadovoljan. Iako se tvrtka Poduzeće za ceste (PZC) u čijem je suvlasništvu Opačak nije javila na natječaj, on je bio nezadovoljan što posao nije dobila tvrtka čijeg vlasnika on podupire.

Duspara kaže kako je uz prijetnje bio izložen i grubom vrijeđanju, pa je prekinuo telefonski poziv, no za nekoliko minuta Opačak ga je ponovno nazvao i nastavio s vrijeđanjem. Spominjao kako on nije kao general Mladen Kruljac i da će ga Duspara zapamtiti.

Slično iskustvo s Opačkom Duspara je, kako kaže, imao i 28. prosinca 2011., također nakon objave rezultata gradskog natječaja za održavanje cesta. No, tada je Opačak otišao i korak dalje pa je upregnuo mehanizaciju i kamione svoje tvrtke, kružeći oko gradonačelnikove obiteljske kuće, trubeći i izvikujući uvrede. Tada je na mjesto događaja izašla i interventna policija, okružila je Dusparin dom i čuvala ga. Tomo Opačak nije odgovorio na Telegramov upit zbog čega je prijetio gradonačelniku Duspari.

Bio je vrlo blizak SDP-u

U nedjelju smo pisali kako Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu protiv Opačka provodi istragu zbog krađe kontejnere za stanovanje u vlasništvu brodskog poduzetnika Željka Garića. Opačak je, kako se sumnja, otuđio Garićev kontejner, prebojao ga i nalijepio oznake svoje tvrtke te ga poklonio stradalima od potresa u Baniji.

Tomo Opačak jedno je vrijeme bio vrlo blizak SDP-u. Volio je u javnosti demonstrirati kako može nazvati pojedine ministre i utjecajnije ljude SDP-a i kako mu se ovi uvijek spremno jave. Čak se, u vrijeme dok je SDP bio na vlasti, natjecao za predsjednika županijskog odbora brodsko-posavskog. Njegova sestra to je postala pred parlamentarne izbore, pa je i ušla u Hrvatski sabor na listi SDP-a. No nedavno je, odlukom predsjednika SDP-a Peđe Grbina, sa skupinom još nekoliko zvučnijih imena, izbačena iz te stranke.