Politika & Kriminal

Otkrivamo najvažniji krak afere Kujundžić. Vilu su izvukli iz svoje propale tvrtke za 100.000 eura

Tvrtka Tatjane Kujundžić prodala je kuću Tatjani Kujundžić i suprugu privatno. Za tri puta manju cijenu od procjene za kreditiranje te kuće

Kao što je Telegram ovaj tjedan otkrio, ministar Milan Kujundžić prikazao je neobičnu vrijednost svoje kuće u Markuševcu u prijavi Povjerenstvu za sukob interesa. Kada je stupio na dužnost ministra, kuću u novogradnji od 131 kvadrat zatvorenog stambenog prostora, s dvije velike terase, dvije garaže i ogromnim vrtom, prijavio je na samo 120.000 eura.

Pritom je znao, što dokazuju ugovori o stambenim kreditima do kojih smo došli, da vještaci različitih banaka njegovu nekretninu procjenjuju na višestruko više iznose.

No istraga Telegrama sada otkriva nove, dosad najproblematičnije detalje oko ministrove kuće. Tu nekretninu u Markuševcu ministar i njegova supruga kupili su iz njezine građevinske firme prije likvidacije.

Tvrtka Tatjane Kujudžić prodaje kuću Tatjani Kujundžić i suprugu

Kuću u Markuševcu Kujundžići su 2010. za 100.000 eura otkupili od tvrtke Zidni vrt d.o.o., u vlasništvu ministrove supruge Tatjane Kujundžić. Danas likvidirana tvrtka bavila se izgradnjom stambenih i poslovnih prostora, a jednu od nekretnina, kao direktorica i vlasnica tvrtke, Tatjana Kujundžić prodala je suprugu i sebi. Godinu dana nakon ove transakcije, račun tvrtke je blokiran, a Tatjana Kujundžić tri godine ne podnosi financijska izvješća za svoju tvrtku. Zidni vrt zato je likvidiran 2014. godine.

Iz ugovora o kupoprodaji, kojim Telegram raspolaže, jasno se vidi kako je prodavatelj tvrtka Zidni vrt koju zastupa Tatjana Kujundžić, a kupci su Tatjana i Milan Kujundžić kao privatne osobe. Vrijednost kuće navedena je kao 100.000 eura, s uključenim PDV-om. Kako bi mogli realizirati otkup kuće, Kujundžići u isto vrijeme podižu stambeni kredit u PBZ-u, koji glasi na suprugu, s ministrom kao solidarnim dužnikom.

Kupuju kuću za 100.000 i podižu kredit koji je procjenjuje na 316.000

Prema ugovoru o kreditiranju, vještaci PBZ-a istu su kuću u tom trenutku procijenili drastično drugačije: 2,3 milijuna kuna, odnosno 316 tisuća eura. Kupoprodajni ugovor sklopljen je 30. kolovoza 2010., a ugovor s bankom dva tjedna kasnije, 15.9.2010.

Dakle, u trenutku kada su iz vlastite tvrtke kupovali kuću za 100 tisuća eura, obitelj Kujundžić uzima kredit za koju vještaci PBZ-a tu istu nekretninu procjenjuju na gotovo tri puta viši iznos.

Osim toga, prema cijenama nekretnina na zagrebačkom tržištu te 2010. godine, cijena od 100.000 eura djeluje prilično neuvjerljivo. Ispada da je obitelj Kujundžić stan u luksuznoj novogradnji platila 760 eura po kvadratu i pritom besplatno dobila dvije velike terase, garažu za dva automobila i uređeni vrt od 178 kvadrata. Stručnjaci za nekretnine s kojima smo ovih dana neformalno razgovarali također smatraju kako je ta cijena apsolutno nerealna.

Bilo bi ključno da institucije utvrde stvarnu tržišnu vrijednost

Dubinsku analizu cijene i službenu kvalifikaciju je li ona bila ispod tržišne, odrediti mogu samo državne institucije. Telegram se obratio Poreznoj upravi s nekoliko pitanja: jesu li poreznici radili procjenu ove nekretnine u trenutku kupoprodaje; ako jesu, na koliko je nekretnina procijenjena te koliki je porez plaćen. Iz njihove službe za informiranje, međutim, stigao nam je odgovor kako traženi podaci “predstavljaju poreznu tajnu”.

Pitanje stvarne tržišne vrijednosti nekretnine u trenutku kupoprodaje iznimno je važno. Izvlačenje imovine iz tvrtke ispod tržišne cijene za sobom povlači ozbiljno kršenje zakona. Jedna iskusna hrvatska poreznica ovaj nam je tjedan to pojednostavila ovako: “Ako pravna osoba prodaje nekretninu po cijeni koja je niža od tržišne onda je ostvarila gubitak. To pak znači da nije platila porez na dobit jer je dakle dobit prikazana kao gubitak. Pri takvoj prodaji tvrtka je trebala platiti i PDV. U svakom slučaju kupoprodajom ispod cijene, država je oštećena za iznos poreza na dobit i PDV-a”. Eventualna prodaja imovine tvrtke ispod tržišne cijene za sobom bi, između ostalog, povlačila i ozbiljna kaznena djela.

Telegram se jučer, u srijedu 22. siječnja oko 14.00 obratio gospođi Tatjani Kujundžić. U mailu koji smo proslijedili i njezinom suprugu zamolili smo da se očituje na sve sporne činjenice. Ostavili smo i broj telefona na koji smo dostupni, no do objave ovog teksta nije nam se javila, a ministar nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao kako ne želi razgovarati.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu