Politika & Kriminal

Ekskluziv: Penavin tata nedavno kupio ogromno zemljište. Sada tamo grade cestu pa će država otkupljivati za velik novac

U pozadini je još jedan skandal: Općinski sud u Vukovaru štiti gradonačelnika. Dragi Hedlu odbili su dati javne dokumente o ovom slučaju

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, čini se, napravio je sjajan posao kada je Općinskom sudu u Vukovaru u lipnju 2016. godine, tijekom svog prvog mandata, poklonio četiri mopeda, 12 printera i tri tonera, ukupne vrijednost 83.520 kuna. Naravno, Penava donaciju nije platio iz svog džepa; bio je to dar sudu u ime grada na čijem je čelu.

Zbog toga izgleda kako Penava i njegova uža obitelj, u konkretnom slučaju njegov otac Ante Penava, na Općinskom sudu u Vukovaru uživaju poseban tretman. Jedino tako moguće je objasniti zašto na tom sudu novinaru Telegrama ne žele dati javni dokument kakav se u drugim sudovima dobiva brzo i jednostavno.

Tražili smo, naime, kupoprodajni ugovor kojeg je Penavin otac 28. svibnja 2019. sklopio sa Svetlanom Adžagom iz Vukovara, od koje je u blizini Bršadina kupio oranicu veličine 9.410 metara četvornih. Taj ugovor i to zemljište ne bi bili ni po čemu zanimljivi da se oranica, sada u vlasništvu oca Ivana Penave, ne nalazi na trasi buduće vukovarske obilaznice.

‘Neki su znali da će onuda ići cesta’

Telegram je imao informaciju da je oranica plaćena značajno više od cijene poljoprivrednog zemljišta u tom dijelu Hrvatske, jer se sve obavljalo u žurbi, a u planu je bila i sadnja voćnjaka. Svetlana Adžaga, bivša vlasnica oranice nešto manje od jednog hektara, u razgovoru za Telegram kaže kako ne zna koliko je Penavin otac platio zemljište, jer je cijeli posao vodio njen sin. Međutim, rekla je kako je u to vrijeme vladala prava jagma za kupnjom zemljišta u blizini njene čestice, jer su neki ljudi znali da će onuda proći obilaznica. Antu Penavu pokušali smo kontaktirati, no nije se javljao na pozive ni poslanu poruku.

Zato smo u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Vukovaru zatražili presliku tog ugovora, javnog dokumenta kojeg može dobiti svatko ako plati 20 kuna državnog biljega.

Međutim, u Općinskom sudu u Vukovaru, na čijem je čelu Davorka Rukavina, očito vrijede drugačija pravila. Ni nakon dvodnevnih pokušaja nismo uspjeli dobiti traženi dokument, unatoč pisanom obraćanju predsjednici suda kojoj smo napomenuli kako tražimo presliku dokumenta kojeg su dužni izdati. Umjesto toga, sljedećeg dana, odmah s portirnice, bili smo upućeni glasnogovornici Općinskog suda koja nam je objašnjavala kako je otvorila spis i kako će postupiti temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama.

Do predsjednice suda nismo uspjeli doći

Uzalud smo objašnjavali kako se ne pozivano na Zakon o pravu na pristup informacijama već tražimo dokument iz Zemljišnoknjižnog odjela kakav mogu dobiti svi građani bez pozivanja na zakon. Nije nam omogućen ni kontakt s predsjednicom suda: prvi dan njezina tajnica rekla je kako je sutkinja Rukavina na raspravi, kasnije da joj je prenijela zahtjev, te da se moramo obratiti pisanim putem.

Učinili smo to, ali nije pomoglo. Predsjednicu suda nismo uspjeli kontaktirati ni drugog dana; službenica za informiranje rekla je kako je sutkinja na raspravi. No, toga dana dobili smo pisani odgovor kojeg je potpisala Kornelija Orešković kako je naša ”molba za pristup informacijama zaprimljena”, te da ćemo dobiti pisani odgovor, iako nikakvu molbu za pristupu informacijama nismo podnijeli. Naravno, odgovor nismo dobili.

Zar je moguće da se Općinski sud u Vukovaru stavio u zaštitu gradonačelnikovog oca Ante Penave i da zbog onih poklonjenih mopeda, printera i tonera ima obvezu pogodovati gradonačelniku Penavi, kako bi ga zaštitili od neugodne činjenice da je njegov otac kupio zemljište na trasi buduće vukovarske obilaznice. Da je, dakle, iskoristio povlaštenu informaciju i kupio oranicu koju će, kada do izgradnje obilaznice dođe, pogotovo ako ondje u međuvremenu nikne voćnjak, državi, odnosno Hrvatskim cestama, moći višestruko naplatiti.

Kako objasniti postupke Općinskog suda

U nedavnom razgovoru s Đurom Sessom, predsjednika Vrhovnog suda upoznali smo s činjenicom da je gradonačelnik Penava darovao tamošnjem Općinskom sudu mopede, tonere i printere, te pitali je li to primjereno, s obzirom da je kasnije, na istom sudu Penava podnio kaznenu prijavu zbog klevete protiv gradskog vijećnika Pavla Josića. Predsjednik Vrhovnog suda rekao je kako gradovi i općine često pomažu sudovima da bi bolje funkcionirali, te da to, samo po sebi, nije problem jer, rekao je Sessa, niti je gradonačelnik dao nešto što je njegovo niti je sudac, ili predsjednik suda, primio neka sredstva namijenjena radu suda za svoju korist.

”Ali, ako bi se pojavila ovakva situacija koju opisujete” rekao je u razgovoru za Telegram Sessa, referirajući se na Penavinu tužbu protiv gradskog vijećnika, ”bilo bi dobro da sudac to izloži strankama, pita ih vide li u tome razlog za izuzeće i potom, ovisno o rezultatu, nastavi takav postupak ili traži delegaciju drugog suda koji nije opterećen tim bremenom pomoći sudu.”

No, s obzirom na naše iskustvo s Općinskom sudom u Vukovaru kojem je Penava, novcem iz gradske blagajne, poklonio četiri mopeda, 12 printera i nekoliko tonera, čini se da stvari baš ne stoje onako kako ih vidi predsjednik Vrhovnog suda. Jer kako drugačije objasniti da se na Općinskom sudu u Vukovaru iz petnih žila upinju odbijati dati presliku javnog dokumenta, nego vraćanjem duga gradonačelniku Penavi.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu