Politika & Kriminal

Ekskluziv: Šefica Državnih nekretnina prepravila životopis da sakrije kako ne zadovoljava uvjete za natječaj

Telegram otkriva novi skandal u državnoj megatvrki koja upravlja sa 6630 državnih nekretnina

Renata Sabo, dosadašnja šefica tvrtke Državne nekretnine d.o.o. koja se krajem srpnja kandidirala za novi mandat, prepravila je svoj životopis kako bi prikrila da ne zadovoljava uvjete koji su se u natječaju tražili. Telegram je ovu činjenicu otkrio prilično jednostavno: Usporedili smo životopis koji je priložila prijavi za novi mandat s onim od prije četiri godine, kada je prvi put izabrana na funkciju.

Tako je, primjerice, prije četiri godine napisala da je u maloj obiteljskoj tvrtki FRAG d.o.o. obavljala poslove suradnika u prodaji te voditelja prodaje, a sada je stavila kako je bila na funkciji direktorice prodaje. Pritom, kako smo također otkrili, na potvrdi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje stoji kako je u spomenutoj tvrtki bila prijavljena na poslovima za koje se traži tek srednja stručna sprema.

I nije stala na tome. Radna mjesta stručnog suradnika i financijskog savjetnika, na kojima je radila u Hypo banci, u novom je životopisu prepravila u funkcije prodajnog te financijskog menadžera. Sabo u novom životopisu nije promijenila samo nazive radnih mjesta već i opise poslova. Tako je “pripremu i obradu kreditnih prijedloga”, koje navodi pod opis posla financijskog savjetnika u životopisu iz 2017., sada izmijenila u “vođenje kreditnih projekata”. Pritom je nadodala i još jedan opis posla koji je ranije izostavila “upravljanje depozitnim, garantnim i akreditivnim poslovanjem”. Ista situacija je i s opisima poslova koje je obavljala u maloj tvrtki FRAG. Pod aktivnosti tako sada navodi “upravljanje projektnim aktivnostima” i “akvizicija i širenje tržišta u regiji”.

Životopis Renate Sabo iz 2017. iz kojeg nije vidljivo gdje je stekla potrebno iskustvo na rukovodećim pozicijama u trajanju od najmanje 5 godina
Izmijenjeni životopis Renate Sabo iz 2021. koji sada sadržava funkcije na radnim mjestima koje nije navodila 2017. godine

Zaboravila dostaviti dokument

Iako je uložila trud da uljepša svoj životopis, iz nadležnog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje vodi ministar Darko Horvat, Telegramu su potvrdili kako Sabo na novi natječaj nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju pa nije uzeta u daljnje razmatranje. Kako doznajemo od dobro upućenih izvora, a što nam je kasnije potvrdila i sama Sabo, ona je pritom zaboravila priložiti izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika. No, čini se da će imati priliku i to ispraviti.

Naime, na natječaju raspisanom prije četiri mjeseca, Horvatovo ministarstvo nije izabralo niti jednog od pet kandidata koji su zadovoljavali formalne uvjete pa je stoga Sabo 28. listopada postavljena za v.d. Državnih nekretnina, do raspisivanja novog natječaja.

Iako smo zamolili za komentar neobičnih izmjena u životopisu gospođe Sabo, iz Ministarstva su naš apel ignorirali i odgovorili nam tek kako je ona 2017. zaposlena regularno pa ne vide problem u tome da do daljnjega bude na funkciji vršiteljice dužnosti Državnih nekretnina.

Nesuvisla objašnjenja direktorice

Zanimljivo. nakon tog odgovora Ministarstva, iz Državnih nekretnina su odjednom zatražili brifing s Telegramom uz sudjelovanje direktorice Sabo. Iako joj nismo najavili da će tema biti i životopisi, gospođa Sabo ih je donijela na sastanak te ih je spremno izvadila kada smo je pitali za izmjene. Pritom nam je prvo tvrdila da je promijenila samo funkcije koje je obavljala u FRAG-u, no kasnije je priznala kako je izmjene napravila i za radna mjesta u Hypo grupi.

Tvrdi kako je nazive svojih funkcija promijenila radi “usklađivanja životopisa”, a nove koje je navela ionako su, tvrdi, istovjetne starima. Pritom nije konkretno odgovorila zašto je onda uopće mijenjala CV.

Pokušavajući objasniti izmjene, između ostalog je kazala kako je 2017. životopis slala više tvrtki, a neke od njih vole “vidjeti da je radnik imao niže funkcije, da se vidi kako je napredovao”.

Kako je uopće odabrana?

No, otkriće s izmijenjenim životopisima otvara vrlo važno pitanje: kako je moguće da je Sabo 2017. postavljena za direktoricu državne tvrtke koje upravlja sa 6630 državnih nekretnina? To je pritom bilo prilično jasno još prije četiri godine. Stručnjaci koji su proučili njen životopis za Novu TV te 2017. potvrdili su kako niti jedno od njenih bivših radnih mjesta, prvo u malom obiteljskom poduzeću sa šest zaposlenih, a kasnije u dvije banke, nije bilo rukovodeće, što bi značilo da nije imala osnovne uvjete propisane natječajem.

Pritom, Telegramu je potvrđeno kako gospođa Sabo 2017. uz životopis uopće nije predala potvrde poslodavaca koje su dokazivale njeno radno iskustvo od pet godina na rukovodećim pozicijama.

Unatoč tome Povjerenstvo za odabir, u sastavu Hrvoje Ćosić, Ilijana Krešić Rajič i Krunoslav Katičić, u zapisniku je potvrdilo da Sabo ima iskustvo na rukovodećim radnim mjestima i da ispunjava uvjete. Krešić Rajič i Ćosić u tom trenutku, ali i kasnije, bili su članovi Nadzornog odbora Državnih nekretnina.

Opet će se javiti na natječaj

Nakon njihovog odobrenja, Povjerenstvo Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima 25. listopada 2017. Vladi predlaže da se Sabo imenuje za direktoricu. Potpisnik tog dokumenta je tadašnji član Povjerenstva Tomislav Tolušić. Sve na kraju potvrđuje i ministar tada nadležnog Ministarstva imovine, Goran Marić.

Dakle, unatoč svim ovdje navedenim problematičnim činjenicama te našoj ranijoj objavi da je Sabo ove godine izmijenila Pravilnik o radu kako bi ta tvrtka mogla zapošljavati ljude na neodređeno bez natječaja, ministar Horvat i Vlada odlučili su joj dati još vremena na čelu te tvrtke. Ostaje za vidjeti hoće li to učiniti i ako se Sabo s prepravljenim životopisom ponovno javi za mjesto direktorice.


*Renata Sabo reagirala je na navode iz ovog članka

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu