Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ekskluziv: Tolušić traži milijunske poticaje za OPG koji je pokrenuo. O njima odlučuju ljudi kojima je bio nadređen

Bivši ministar poljoprivrede prijavio se za natječaj Vinska omotnica, na kojem se dodjeljuju iznosi do milijun eura

Tomislav Tolušić, vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Terra Slavonia, nije se javio na natječaj koji je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), natječaj koji se kolokvijalno zove Vinska omotnica. Tako je jučer u 15:43 glasio odgovor koji je Telegramu stigao iz APPRRR-a.

Vinska omotnica zgodan je natječaj za vinogradare, mogu dobiti i višemilijunske poticaje kao pomoć u proizvodnji i plasmanu vina, pa nas je zanimalo je li bivši potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, koji je uvelike počeo izgradnju vinarije nadomak Virovitice, možda računao na koji državni milijunčić kuna kako bi lakše podigao impresivnu vinariju u Rezovcu.

Jutros nam je stigao odgovor

A onda, danas u 11:38 stiže preokret: Tomislav Tolušić, vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Terra Slavonia, javio se na natječaj koji je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), natječaj koji se kolokvijalno zove Vinska omotnica. Tako je danas odgovoreno Telegramu iz APPRRR-a, nakon jutros ponovljenog upita. Dakle, Tomislav Tolušić, bude li sreće, ipak će možda dobiti koji milijunčić državnih kuna na netom započetu izgradnju vinarije.

Nevjerojatno je kako su iz iste državne Agencije, na čijem je čelu Matilda Copić (HDZ), u manje od 24 sata potpuno različito odgovarali na Telegramov upit, u kojem smo izrijekom spomenuli Vinsku omotnicu: prvo da se Tolušić nije javio za dobivanje potpora, potom da jest.

Neugodna situacija za agenciju i Tolušića

Cijela ta priča mogla bi, čini se, biti vrlo neugodna Agenciji za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju, podjednako neugodna kao i za bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, a danas privatnog poduzetnika i vlasnika OPG-a, Tomislava Tolušića.

On je, naime, sa svoje funkcije razriješen 14. srpnja prošle, a sve do 18. svibnja ove godine bio je saborski zastupnik HDZ-a kada je parlament raspušten. Tolušić sada, kao i svi zastupnici u Hrvatskom saboru, ima pravo na pola godine pune plaće, a sljedećih šest mjeseci na polovinu, no teško da bi samo od svoje plaće i plaće supruge mogao graditi skupu vinariju i sve što uz to ide. Zato se možda nadao kojem milijunčiću kuna upravo iz APPRRR-a, gdje dobro poznaje ljude, osobito ravnateljicu agencije i njenog zamjenika.

Tolušić je bio nadređen Copić

Tomislav Tolušić, naime, kao ministar poljoprivrede, bio je nadređen šefici APPRRR-a Matildi Copić, ne samo zbog toga što je djelatnost te agencije bila u resoru njegovog ministarstva, već prije svega jer je Tolušić bio predsjednik Upravnog vijeća agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Upravno vijeće bira i razrješuje ravnatelja APPRRR-a, a Matilda Copić na tu je dužnost postavljena 1. siječnja 2017. pa je, dakle, s Tolušićem surađivala cijelo vrijeme njegovog mandata.

Zamjenik Matilde Copić je Antun Vujić, koji je na to mjesto došao s funkcije voditelja Regionalnog ureda Virovitičko-podravske županije. Dakle, Virovitičanin, kao i Tolušić.

Ta agencija, APPRRR do 31. srpnja ove godine mora donijeti odluku hoće li i Tolušiću kao novopečenom OPG-ovcu, vlasniku buduće vinarije, pomoći da lakše podigne plantažu i vinariju, koja, kako se vidi na ploči ispred gradilišta, neće biti tek pusta hižica u nekom zabačenom zagorskom vinogradčiću. Da se Tolušić ne nada kojem milijunu kuna za svoju vinariju, sasvim sigurno se ne bi javio na natječaj. Ne bi uzalud tratio trud i vrijeme, ispunjavao puste obrasce i skupljao kojekakve potvrde, kako to moraju činiti svi oni koji se nadaju novcu iz Agencije, no isplati se.

Milijun eura je milijun eura

Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu je milijun eura, a s tim se novcem može prilično toga napraviti. No, valja imati u “naravi vinograd, koji je prijavljen u Vinogradarskom registru”, uz to vinograd “starosti do 10 godina nije prihvatljiv”, a “nisu prihvatljive površine na kojima se prijavljuje nova sadnja”, kako piše u Pravilniku o provedbi mjere Restrukturiranje i konverzija vinograda iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine. No, sve se to nekako dâ srediti, a onda treba imati malo sreće ili bar poznanstava. Jer, milijun eura je milijun eura.

Telegram je nedavno pisao kako je Tomislav Tolušić došao do zemljišta na kojem niče njegova vinarija. Vlasnik Rezovačkih vinograda, ukupno 17.905 četvornih metara zemljišta, Tolušić je postao tek nedavno, 26. ožujka ove godine, samo pet dana prije nego što će APPRRR raspisati natječaj na koji se Tolušić javio.

Donedavni vlasnik vinograda bio je Tolušićev kum

Do tada, vlasnik – ali kratkotrajni – bio je njegov kum, Mario Abramović, koji je taj posjed uživao od 10. travnja prošle godine, dakle ni godinu dana. Bio je to, kako smo tada pisali, drugi poslovni odnos dvojice kumova: Abramović je 11. siječnja 2016. kupio Tolušićev stan u Zagrebu, na Laništu, veličine 49,06 m², za 68.700 eura, kako bi Tolušić mogao useliti u državni stan, jer je u to vrijeme postajao ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vladi Tihomira Oreškovića.

Abramović je vlasnik tvrtke Drvene konstrukcije iz Voćina, kojoj je na natječaju za Modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva, objavljenom 2016., u vrijeme kada je Tolušić bio ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrena i isplaćena potpora u iznosu od ‪301.251,86 kuna.

Kada se malo pročešlja sva ta fino satkana mreža osoba i poslova, funkcija i zanimljivih milijunčića koji su u igri, nije čudo što su Telegramu iz APPRRR-a jučer odgovorili kako se Tolušić – njihov donedavni predsjednik Upravnog vijeća – nije javio na natječaj da bi od države izvukao koji milijunčić, a danas, nakon našeg ponovljenog upita, potvrdili kako se ipak javio.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više