Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Eksplozije na Krimu tek su početak. Bahatost i šlamperaj uskoro će skupo koštati Ruse

Napad na zrakoplovnu bazu na Krimu razotkrio je brojne slabosti ruske vojne sile

FOTO: AFP

Rusi su se osjećali toliko ugodno u okupiranoj zrakoplovnoj bazi da nisu promijenili lokaciju ubojnog skladišta. Ukrajinci su znali što gađaju. Sve je otišlo u zrak. Netko bi se pozvao na narodnu izreku: 'Oteto, prokleto'. Međutim, radi se o poslovičnoj ruskoj bahatosti i sveprisutnom šlamperaju

Ogromne detonacije ponovo su potresale okupirani poluotok Krim. Ruski okupatori još se nisu otrijeznili od šoka nakon nedavnog napada na zrakoplovnu bazu Novofedorivka, na zapadnoj obali Krima, a u utorak je u zrak odletjelo ogromno priručno skladište streljiva u selu Majske kod grada Džankoj na sjeveru poluotoka.

Ruska strana priznala je da je, navodno zbog sabotaže, došlo do eksplozije na napuštenoj poljoprivrednoj farmi koja je pretvorena u privremeno vojno skladište ubojnih sredstava. Zbog očite udaljenosti između mjesta eksplozija opravdano se pretpostavlja da je osim skladišta meta napada bila i velika koncentracija brojnih višecijevnih raketnih bacača koji su parkirani na otvorenoj poljani pored željezničke postaje u selu Majske.

Na snimkama se prepoznaju VBR-ovi tipa BM-21 Grad. Nije poznato da li su parkirani VBR-ovi bili namijenjeni za upotrebu na fronti ili su prikupljeni radi prijevoza na popravak. Na okolnim cestama snimljeni su brojni ostaci uništenih raketa kalibra od 122 milimetra koje koristi BM-21 Grad.

Logističko čvorište pretvoreno u prah i pepeo

Rajon grada Džankoja izuzetno je važan za opskrbljivanje trupa vojske Ruske Federacije na južnom dijelu bojišta. Željeznice su osnovno sredstvo za prijevoz i opskrbu ruskih trupa. Najveći dio materijala na jugu dostavlja se preko željezničkog mosta, s dva kolosijeka, koji povezuje poluotok Kerč na Krimu s Kubanom u Rusiji.

U Džankoju se pruga račva na dva kraka. Sjeverni krak pruge, preko željezničkog mosta kod mjesta Sivaš, napušta Krim i dalje vodi prema Melitopolju i oblasti Zaporožje. To je i osnovni pravac opskrbe ruskih trupa na tom dijelu fronta. Sjeverozapadni odvojak pruge, preko Perekopske prevlake, služi za snabdijevanje Hersona, gdje su koncentrirane ruske trupe.

Dakle, skladište u selu Majske kod grada Džankoj imalo je ulogu privremenog logističkog čvorišta za dva fronta. Sada je pretvoreno u prah i pepeo. I ne samo to. Došlo je do oštećenja pruge i električnog snabdijevanja željeznice. Sve se dogodilo 210 kilometara iza linije fronta. Ruska propaganda nikako ne želi priznati da nije u stanju spriječiti ukrajinske raketne napade i zaštititi svoje objekte na Krimu duboko u pozadini teritorija pod njihovom kontrolom.

Izmišljotine propagandne mašinerije iz Moskve

Međutim, istina polako izlazi na vidjelo. Sada više nema dileme. Ruska zrakoplovna baza Novofedorivka u kojoj bazira 43. samostalni jurišni avijacijski puk Crnomorske flote, razorena je s najmanje četiri projektila, za sada nepoznatog tipa. Nema govora o sabotaži , diverzantskoj akciji ili napadu specijalnih snaga vojske Ukrajine. Također, ruska verzija kako je do eksplozija u zrakoplovnoj bazi došlo zbog požara i nepravilnog rukovanja ubojnim sredstvima još je veća izmišljotina propagandne mašinerija iz Moskve.

Krateri, nastali kao posljedica eksplozije, imaju pravilan kružni oblik, i relativno su plitki. To ukazuje da je do eksplozije bojeve glave došlo u zraku, prije penetracije projektila u tlo. Pravilan oblik kratera indicira da je projektil doletio pod vrlo strmim kutom karakterističnim za balističke projektile, ali ne i nužno samo njih.

Pogođen i objekt za održavanje aviona

Upotreba blizinskog upaljača, koji aktivira bojevo punjenje iznad objekta napada, logičan je izbor kad se želi maksimizirati učinak udarnog vala i fragmentirajućeg djelovanja na što većoj površini. Naime, jedan dio aviona bio je na stajanci dok su ostali bili smješteni u otvorenim kaponirima. Detonacije projektila u zraku i nedostatak zaštitnog pokrova na kaponirima bilo je pogubno za ruske borbene avione Suhoj.

Uništeno je šest hladnoratovskih taktičkih bombardera Su-24 NATO oznake Fencer i sedam višenamjenskih lovaca Su-30SM NATO oznake Flanker. Pored vidljivo uništenih zrakoplova, uslijed djelovanja gelera nastalih nakon eksplozije, velika je vjerojatnost oštećenja „preživjelih” letjelica. U svakom slučaju, svi avioni koji su se našli u radijusu djelovanja eksplozije morat će ići na temeljit pregled.

Pored borbenih zrakoplova uništeno je i skladište avionskih suvremenih ubojnih sredstava koje koristi Su-30SM, pogođen je i tehnički objekt u kojem se obavljalo održavanje aviona. Jednom riječju, čitav 43. samostalni avijacijski puk Crnomorske flote zajedno s avio bazom nalazi se izvan upotrebe.

Poslovična ruska bahatost i šlamperaj

Pored operativnog gubitka borbene sposobnosti Crnomorske flote, negativan financijski učinak je ogroman. Cijena samo jednog aviona Su-30SM iznosi 37 milijuna američkih dolara. Prema procjeni, ukupna šteta nastala kao posljedica ukrajinskog napada kreće se između 650 i 850 milijuna američkih dolara. Otprilike ekvivalent vrijednosti izgubljene raketne krstarice Moskva. Ukrajinci su ponovo Crnomorsku flotu zavili u crno!

Planeri napada na bazu znali su točno u što ciljaju. U zrakoplovnoj bazi Novofedorivka, prije ruske okupacije Krima, bazirala je 10. mornarička zrakoplovna brigada iz sastava ukrajinske mornarice. Prije potpunog preuzimanja ruske kontrole nad bazom, ukrajinski piloti uspjeli su prebaciti na teritorij pod kontrolom vlade iz Kijeva većinu letno sposobnih zrakoplova.

Međutim, letjelice koje su bile na održavanju, kao i sva oprema, ostala je u ruskim rukama. Rusi su, kao i obično, bili uvjereni u vlastitu superiornost tako da nisu ni razmatrali mogućnost napada od strane ukrajinske vojske. Osjećali su se toliko ugodno u okupiranoj zrakoplovnoj bazi da nisu promijenili lokaciju ubojnog skladišta. Ukrajinci su znali što gađaju. Sve je otišlo u zrak. Netko bi se pozvao na narodnu izreku: „Oteto, prokleto“. Međutim, radi se o poslovičnoj ruskoj bahatosti i sveprisutnom šlamperaju.

Što sve ima borbena avijacija Ruske Federacije

Od borbene avijacije na Krimu vojska Ruske Federacije na raspolaganju ima 27. združenu zrakoplovnu diviziju iz sastava 4. zrakoplovne armije sa sjedištem u Rostovu na Donu. Jurišne avijacijske snage grupirane su u 37. združenom avijacijskom puku na aerodromu Simferopol. Po jedna eskadrila taktičkih bombardera Su-24 i Su-25 sačinjavaju ovu pukovniju. Za lovačku obranu Krima zadužen je 38. gardijski lovački puk koji bazira u Sevastopolju. Puk je naoružan lovcima Su-27 i Su-30SM.

Na sjevernom dijelu Krima, kod grada Džankoj, samo 15 kilometara od mjesta eksplozije skladišta, bazira 39. helikopterski puk u čijem sastavu se nalaze jurišni helikopteri Mi-35M, Ka-52 i Mi-28N, te jedna eskadrila transportnih helikoptera Mi-8. Na prvi pogled izgleda da Rusi na Krimu raspolažu s prilično respektabilnom zračnim silom. Međutim, napad na bazu Novofedorivka razotkrio je mnoge slabosti ruske vojske.

Sve baze koje koriste Rusi na Krimu imaju kaponire otvorenog tipa, to jest skloništa za avione bez gornje zaštite. U takvim okolnostima za uništenje aviona nije potreban izravan pogodak. Kao u slučaju udara na bazu Novofedorivka, jedna nadzemna snažna eksplozija, udarnim valom i rasprskavajućim djelovanjem, uništila je nekoliko aviona na zemlji.

Armirana skloništa ne štite od ‘pametnih’ bombi

Još je Pustinjska oluja pokazala da zatvorena armirano betonska skloništa ne pružaju zaštitu od „pametnih“ bombi koje precizno gađaju. Kako bi spriječili uništenje aviona na zemlji, tijekom NATO operacija Plemeniti nakovanj, zrakoplovci Srbije i Crne Gore razvukli su i maskirali avione po okolnim selima. Armirano betonska skloništa, koje je NATO sistematski tukao, uglavnom su bila prazna.

Avionsko sklonište koje je izdržalo tri mjeseca napada aviona savezničkih snaga bio je podzemni objekt Goleš, ispod istoimene planine kod Prištine. Kad je potpisan Kumanovski sporazum, iz njega je preletjelo 11 neoštećenih lovaca MiG-21. Goleš je manja verzija zrakoplovnog podzemnog objekta u Bihaću.

Druga očita slabost jest neučinkovitost ruskih PZO sustava protiv napada iz zraka krstarećim i balističkih projektilima. Raketna Krstarica Moskva trebala je osigurati PZO flote, a sama je potopljena krstarećim projektilima. Pametne rakete ispaljene iz HIMARS-a razvaljuju ruska skladišta, zapovjedna mjesta i komunikaciju.

Nemoć ruske protuzračne obrane

Antonovski most preko rijeke Dnjepar ima strategijski značaj za ruske operacije na jugu. Ukrajinci ga lupaju već danima. Nedavni snimak noćnog napada na most, raketama M31A2 lansiranih iz HIMARS-a, zorno je pokazao nemoć ruskih PZO sustava. Most je neposredno branjen s najmanje dva raketna položaja. Od plotuna ispaljenih raketa iz HIMARS-a, ruska PZO uništila je jednu raketu. Pet ukrajinskih projektila pogodilo je most u isto mjesto.

Efikasnost ruske PZO u presretanja projektila ispaljenih iz HIMARS-a svega je 17 posto. Kako S300 i S400 očito ne djeluju, rusko ministarstvo obrane potpisalo je ugovor s kompanijom Almaz-Antejo o isporuci najnovijeg antibalističkog sustava S-500 Triumfator-M.

Svjesni svojih slabosti, vojska Ruske Federacije prebacila je značajne vojne snage na jug. Oslobađanjem Hersonske oblasti mnogi objekti na Krimu našli bi se pod masovnim udarom ukrajinskih projektila. Time bi Krim postao neodgovarajuće mjesto ne samo za baziranje avijacije, nego i flote.

Krim važniji od svih do sada okupiranih teritorija

Geopolitička, a samim time i vojna važnost Krima, daleko nadmašuje značaj svih do sada okupiranih teritorija. U tom smislu, jedan uništen avion na Krimu ima daleko veći značaj nego isti tip aviona oboren u Donbasu.

Zato treba imati na umu da će Rusi, ne samo poluotok, nego i operativnu osnovicu s koje bi se napadao Krimu, smatrati kao obrambeni prioritet. U međuvremenu, ruska propaganda i dalje će trubiti kako nepostojeći saboteri ili slučajno bačeni opušci dovode do neželjenih eksplozija duboko u njihovoj pozadini, izvan dometa trenutno poznatih ukrajinskih projektila.

Ipak, deseci tisuća ruskih turista koji su zbrisali s Krima najbolje svjedoče istinu. Kako sad stoje stvari, Putinovi vojni magazini i dalje će letjeti u nebo.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više