Eksplozivno svjedočenje američkog diplomata iz Ukrajine: ukratko, potvrdio je optužbe protiv Trumpa

Kaže da je Trump prijetio Ukrajini povlačenjem vojne pomoći ako se ne pokrene istraga protiv Bidena

ZADNJA IZMJENA: lis 23, 2019
Foto: AFP

Visoko pozicionirani diplomat iz američkog veleposlanstva u Ukrajini William Taylor svjedočio je protiv američkog predsjednika, tvrdeći kako mu je rečeno da je Donald Trump uvjetovao slanje vojne pomoći Ukrajini pokretanjem istrage u toj zemlji protiv njegovog najvećeg političkog suparnika Joea Bidena.

U svom svjedočenju Taylor je izjavio kako je sadašnji američki predsjednik bio spreman stopirati vojnu pomoć Ukrajini, ako ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij javno ne obznani pokretanje istrage o korupciji u tvrtki Burisma, u kojoj je članom Upravnog odbora bio Hunter Biden, sin predsjedničkog kandidata. Donald Trump je izrekao nedokazane optužbe na račun Joea Bidena da je u svojstvu američkog potpredsjednika zaustavio istragu o Burismi, kako bi zaštitio svog sina.

Trump je tražio otplatu duga

Taylor tvrdi kako je o Trumpovom zahtjevu doznao u razgovoru s američkim izaslanikom u Europskoj uniji Gordonom Sondlandom, glavnim igračem u operaciji koju je vodio Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani, što nije bio dio službene američke politike.

Prema Taylorovim navodima Sondland je tvrdio da se Trump ponaša kao poslovni čovjek u odnosima s Ukrajinom i citirao ga je u svojoj izjavi: “Kad poslovni čovjek odluči potpisati ček nekome tko mu nešto duguje, tada poslovni čovjek traži od te osobe otplatu duga prije nego što potpiše ček.”

Iz Bidenovog izbornog stožera napali su aktualnog predsjednika da se “toliko plaši poraza od Joea Bidena da je prijetio kako će uskratiti vitalnu vojnu pomoć Ukrajini koja se muči obraniti od ruske agresije, osim ako ukrajinska vlada ne postane njegovim saveznikom u osobnoj kampanji.”

Reakcija iz Bijele kuće

Trumpovi saveznici brane postupke američkog predsjednika tvrdeći da se on zalaže za iskorjenjivanje korupcije u Ukrajini. Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham je Taylorovo svjedočenje nazvala “još jednim trostrukim ‘rekla-kazala’ i selektivnim curenjem informacija s politički motiviranog, zatvorenog saslušanja od strane demokrata”.

Nema sumnje da će Taylorovo svjedočenje dodatno potaknuti optužbe demokrata na račun američkog predsjednika, za kojega tvrde da je svoju političku poziciju koristio kako bi povećao svoje izglede za ponovni izbor 2020. godine, a ne za nacionalne interese. Demokrati će zbog toga vrlo vjerojatno zatražiti opoziv predsjednika. No, da bi se to ostvarilo, ruku u Senatu mora dignuti dvije trećine zastupnika, a tamo većinu drže republikanci.

Željka Orešković
Telegram autor
1211 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program