Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

EMA će za nekoliko tjedana odlučiti o Pfizerovom lijeku za covid. Namijenjen je za pacijente od 12 godina nadalje

EMA je već evaluirala dio podataka tijekom procjene Pfizerove pilule koja je započeta još u studenome prošle godine

Nurses treat A corona patient in the Covid IC ward in the Van Weel-Bethesda Hospital who is on a ventilator. The weekly average in terms of new transmitted corona infections also decreases. The outbreak appears to be increasingly under control. Most IC beds are empty. The decline in the number of corona patients in Dutch hospitals continues. There are still 422 people in intensive care units and nursing wards with Covid-19, the disease caused by the corona virus.
Covid IC Ward, Van Weel-Bethesda Hospital, Dirksland, Netherlands - 02 Oct 2021,Image: 636077778, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Regulatorno tijelo EU-a za lijekove objavilo je da bi “u roku od nekoliko tjedana” moglo donijeti odluku o tomu hoće li odobriti upotrebu Pfizerove pilule protiv covida-19. Radi se o Paxlovidu za koji je američki proizvođač lijekova podnio zahtjev za odobrenjem.

Odobrenje je zatraženo za liječenje blagog do umjerenog oblika bolesti covid-19 u pacijenata u dobi od 12 godina i starijih, koji teže najmanje 40 kilograma i prijeti im velika opasnost od pogoršanja zdravstvenog stanja, objavila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Cjepiva su i dalje ključno sredstvo u borbi protiv pandemije, no regulatorna tijela terapiju lijekovima smatraju novim alatom u borbi protiv omikrona, varijante koronavirusa koja se iznimno brzo širi, a dosad je otkrivena u više od 128 zemalja svijeta.

Odobren je u SAD-u za sve od 12 godina naviše

EMA je već evaluirala dio podataka tijekom procjene Pfizerove pilule koja je započeta još u studenome prošle godine. Pfizerov lijek Paxlovid bi se trebao uzimati pet dana tijekom kućnog liječenja, a nakon pojave prvih simptoma covida-19.

U prosincu ga je za osobe od 12 godine i one starije odobrila američka Uprave za hranu i lijekove (FDA). U kliničkim istraživanjima pokazalo se da je Paxlovid gotovo 90 posto učinkovit u prevenciji hospitalizacije i smrti u pacijenata s visokim rizikom od razvoja teškog oblika covida.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više