Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

EMA o Johnson & Johnsonu: 'Postoji moguća veza između rijetkih slučajeva ugrušaka, ali prednosti cjepiva su veće od rizika'

EMA je zaključila da u informacije o proizvodu cjepiva Johnson&Johnson treba dodati upozorenje o neuobičajenim krvnim ugrušcima

LOUISVILLE, KY - MARCH 04: A box containing vials of the Janssen COVID-19 vaccine sit on a counter before being transported to a refrigeration unit at Louisville Metro Health and Wellness headquarters on March 4, 2021 in Louisville, Kentucky. The FDA approved the third COVID-19 vaccine Saturday. Unlike the Moderna and Pfizer/BioNTech COVID-19 vaccines, the Johnson & Johnson vaccine will be administered in one dose. The U.S. government will manage allocation and distribution of the vaccine in the U.S.   Jon Cherry/Getty Images/AFP (Photo by Jon Cherry / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Postoji potencijalna veza između rijetkih slučajeva neuobičajenih krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita nakon cijepljenja cjepivom američke farmaceutske tvrtke Johnson&Johnson. Zaključak je to Odbora za sigurnost Europske agencije za lijekove koja u današnjem priopćenju objavila da u informacije o proizvodu cjepiva Johnson&Johnson treba dodati upozorenje o neuobičajenim krvnim ugrušcima. Odbor EMA-e je također zaključio kako bi te pojave trebalo navesti kao rijetke nuspojave cjepiva.

Kako pojašnjavaaju, prilikom donošenja odluke u obzir su uzeti dostupni dokazi, uključujući i podatke o slučajevima iz SAD-a, koji su povezani i s niskom razinom trombicita u krvi. Dodaju kako su svi slučajevi zabilježeni kod osoba mlađih od 60 godina unutar tri tjedna od cijepljenja.

Nuspojave u odnosu na koristi

Na temelju ovih dostupnih dokaza, ne možemo potvrditi postojanje nikakvih specifičnih faktora, poručuju iz EMA te dodaju kako je pojava krvnih ugrušaka vrlo slična onima koji su se javili kod osoba cijepljenih cjepivom Vaxzevria tvrtke AstraZeneca. Također ističu kako bi liječnici i oni koji prime cjepivo morali biti svjesni mogućnosti nuspojave unutar tri tjedna.

Iz EMA-e ističu kako je kombinacija krvnih ugrušaka i niske razine trombocita vrlo rijetka, dok su prednosti cjepiva Janssen u sprječavanju COVID-19 veće su od rizika od nuspojava. Kao moguće pojašnjenje za nuspojavu navode odgovor imunosnog sustava na cjepivo. Također navode kako će nastaviti nadzirati učinkovitost i sigurnost svih cjepiva te da će o njima izvještavati javnost.