Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal EP je Mađarsku i Poljsku udario novom rezolucijom jer krše vladavinu prava. HDZ-ovci su opet suzdržani

EPP, kojem pripada i HDZ, sinoć je dogovarao da se glasa za rezoluciju

Situacija s vladavinom prava u Poljskoj i Mađarskoj pogoršala se, smatraju zastupnici Europskog parlamenta koji su danas donijeli novu rezoluciju o stanju u tim državama članicama. Za rezoluciju je glasovalo 446 zastupnika, 178 ih je bilo protiv, a 41 suzdržan. Među suzdržanima su bili i eurozastupnici HDZ-a.

Velika većina zastupnika iz Europske pučke stranke, kojoj pripada i HDZ, podržala je ovu rezoluciju. Utjecajni europski portal Politico.eu izvijestio je jutros da su pučani sinoć imali sastanak na kojem su većinski odlučili da će njihova grupacija glasovati za rezoluciju. Ta je informacija naknadno neslužbeno potvrđena i Telegramu.

Zabrinutost Europskog parlamenta

No, dio EPP-ovaca bio je protiv, dok su HDZ-ovi zastupnici odlučili biti među 21 zastupnikom pučana koji su na glasovanju bili suzdržani. HDZ-ovi zastupnici u EU parlamentu dosad su u nekoliko navrata bili protiv rezolucija kojima je ta institucija kritizirala Poljsku i Mađarsku, a uglavnom su to tumačili proceduralnim razlozima.

U novom dokumentu Europski parlament, među ostalim, “sa zabrinutošću primjećuje” da se u izvješćima i izjavama Europske komisije, Vijeća Europe i drugih međunarodnih tijela navodi da se od aktiviranja članka 7. “stanje u Poljskoj i Mađarskoj pogoršalo”. Članak 7. je mehanizam iz temeljnog europskog ugovora koji omogućava pokretanje procedure protiv država članica, ako se smatra da one svojim potezima krše temeljne europske vrijednosti.

Provjera za sve članice

Tu je proceduru protiv Poljske bila pokrenula Europska komisija, dok ju je u slučaju Mađarske inicirao Europski parlament. No, eurozastupnici smatraju da saslušanja koja je organiziralo Vijeće (u kojem sjede predstavnici država članica), na kojima se raspravlja o situaciji s prozvanim državama, nisu bila učinkovita. Parlament smatra da bi Vijeće trebalo dati dotičnim državama konkretne preporuke i rokove, kako bi se osiguralo poštivanje europskih pravila.

Zastupnici su se požalili i da im nije bilo dozvoljeno sudjelovati na tim saslušanjima te smatraju da bi EU parlament trebao dobiti priliku službeno obrazložiti svoj stav Vijeću. U rezoluciji se naglašava i da postoji “hitna potreba za mehanizmom EU-a za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava” kako bi se godišnje provjeravalo koliko su sve članice usklađene s temeljnim vrijednostima EU-a.

Što kažu iz HDZ-a?

HDZ-ovi zastupnici u EU parlamentu tvrde da dijele zabrinutost koja u EU “postoji već niz godina vezano uz poštivanje vladavine prava i temeljnih europskih vrijednosti u pojedinim državama članicama, osobito u području funkcioniranja ustavnog poretka, pravosuđa, akademskih i medijskih sloboda”. “U velikom dijelu radi se o područjima u kojima je Hrvatska, kako bi ušla u Europsku uniju, morala zadovoljiti vrlo visoke standarde”, navode u pojašnjenju koje su nam poslali.

Tvrde dalje da su “pažljivo analizirali” prijedlog rezolucije, ali s obzirom na to da je postupak prema članku 7. u tijeku, smatraju da je “potrebno utvrditi sve relevantne činjenice, ne remeteći pri tome ravnotežu između različitih institucija EU propisanu Ugovorima”. Kritični su i prema prijedlogu o dodatnom mehanizmu EU-a za vladavinu prava. O tome bi se, vele, “trebala prvo provesti široka rasprava, budući da se radi o iznimno osjetljivom političkom i pravnom postupku”. “Navedeni postupak bi trebao biti zadnje sredstvo protiv države članice kada se svi drugi načini osiguravanja poštivanja temeljnih vrijednosti pokažu neuspješni”, objašnjavaju iz HDZ-ove delegacije razloge suzdržanosti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više