Politika & Kriminal

Epidemiolog Kaić kaže da bi cijepljenje Johnson&Johnsonom moglo krenuti kroz dva dana

'Činjenica je da će se morati organizirati punktovi, ali i cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine i svi drugi koji to mogu'

FOTO: Screenshot/Nova Tv

Cijepljenje već nabavljenim cjepivom tvrtke Johnson&Johnson u Hrvatskoj bi moglo početi već kroz dva dana. Izjavio je to večeras za Novu TV epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić, koji je dodao kako se u tom vremenu očekuje dozvola HALMED-a. “Čekala se objava Europske agencije za lijekove. Uvjeriti ljude da se cijepe, isto je kao i s cjepivom AstraZenece. Trebaju razumjeti da je rizik od COVID-a puno veći za njihovo zdravlje nego od cjepiva”, kazao je Kaić.

Pojasnio je i zašto je rizik od Covida prema njemu veći od rizika od cjepiva. “Kažu da cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona mogu u vrlo rijetkim slučajevima izazvati neobične vrste tromboze s krvarenjima, ali COVID kod težih slučajeva u 20 posto više izaziva krvarenja, a našao sam i da ljudi koji su umrli od COVID-a, na obdukciji je kod 90 posto njih nađena tromboza u plućnim žilama. Tako da je rizik od COVID-a neusporedivo veći negoli od cijepljenja”, objasnio je Kaić.

Ubrzavanje cijepljenja

Komentirao je i sastanak s premijerom te kazao kako su na njemu govorili o ubrzanju cijepljenja. “Činjenica je da će se morati organizirati punktovi, ali i cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine i svi drugi koji to mogu, uključujući medicine rada. Mi smo do sada upotrijebili 700 tisuća doza. Do kraja lipnja nam dolazi još 2,5 milijuna doza. Morat ćemo cijepiti četverostruko brže nego do sada”, rekao je Kaić.

Govorio je i nuspojavama te kazao kako postoje one koje se javljaju u prvih nekoliko sati nakon cijepljenja poput alergijskih reakcija Jednako tako, rekao je, postoje i one koje s javljaju unutar nekoliko dana, a to su umor u mišićima, bol u cijelom tijelu i umor. “Imamo prijavljene neurološke simptome, poput paralize pola lica, unutar 10 do 15 dana nakon cijepljenja, a imamo i prijave poremećaja krvarenja i to na sva cjepiva. Ili razne vrste zgrušavanja krvi poput venske tromboze nogu ili čak plućne embolije, imamo i potkožna krvarenja. To se pojavljuje unutar dva tjedna od cijepljenja”, zaključio je Kaić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu