Politika & Kriminal

Epidemiolog Kaić: 'Zbog omikrona treba postrožiti mjere, izgleda da je zarazniji'

U Hrvatskoj imamo tri potvrđene zaraze omikronom

FOTO: N1/Screenshot

Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić smatra da zbog omikrona treba malo postrožiti epidemiološke mjere. Još uvijek se ne zna je li omikron opasniji od prijašnjih sojeva i u kojoj mjeri, rekao je Kaić za N1 televiziju i dodao da “izgleda da je zarazniji jer sve više i više prevladava u zemljama u kojima je već dulje vrijeme prisutan”.

“Mi malo postrožavamo mjere prema kontaktima oboljelih od omikrona i mjere na granici pri ulasku iz zemlju iz zemalja gdje je on prisutan, čisto iz predostrožnosti jer se još ne zna kako će se omikron ponašati kod nas. Ne možemo reći niti da će bit zarazniji, a pogotovo još ne znamo puno o kliničkoj slici. Sigurno malo treba postrožiti mjere, kao što je bilo kad je bila delta” kazao je Kaić. Što se tih mjera tiče, u izolaciju sada moraju i cijepljeni kontakti pozitivnih na omikron.

“To je zato jer nemamo podatke u kojoj mjeri imunitet stečen cijepljenjem može izbjeći virus. Ovih troje s omikronom su cijepljeni, ali to je premali broj da bi se bilo što zaključivalo”, rekao je.

Boosterom protiv omikrona

Kaić tvrdi da bi booster doza mogla ojačati imunitet na omikron, barem kada je klinička slika u pitanju. “To se pokazalo i kod delte. Oni s booster dozom su bolje zaštićeni od delte od onih kojih su cijepljeni s dvije doze. Nadamo se da će tako biti i s omikronom. Od ovih troje nitko nije primio booster”, rekao je.

Komentirao je i rad na novom cjepivu na bazi omikrona. “Mislim da je prerano reći koliko je potrebno jer još uvijek ne znamo koliko uspješno postojeće cjepivo štiti. Nitko još nije krenuo u pravu proizvodnju, još su u pripremama jer još očekujemo rezultate ispitivanja osjetljivosti omikrona na postojeća cjepiva”, kazao je Kaić.

U Hrvatskoj su do sada potvrđene tri zaraze ovom varijantom, a svi zaraženi su sudjelovali na jednom poslovnom sastanku. “Imamo informaciju da je i jedan od stranih sudionika zaražen, s blagom slikom. Tako da možemo reći da ih je četvero s tog sastanka pozitivno na omikron”, rekao je Kaić te dodao da za sada još nema drugih suspektnih slučajeva. “Drugi svi testirani s tog sastanka i obiteljski kontakti su neoboljeli.

Testiranje svih zdravstvenih radnika

Od idućeg tjedna kreće pilot-projekt testiranja svih zdravstvenih djelatnika, i cijepljenih i necijepljenih.

Ideja je, kaže Kaić, da se vidi u kojem su postotku cijepljeni manje zaraženi od necijepljenih.

“Bilo bi lijepo da imamo dovoljno veliki uzorak da možemo reći da je ta razlika statistički značajna. Za to nam je potreban velik uzorak, ali i mora biti visok postotak pozitivnih. Ne znam hoće li se to moći jer kako sad pada incidencija u populaciji, bit će manji postotak pozitivnih i u jednoj i u drugoj skupini, ali moramo to napraviti da vidimo i onda ćemo morati ili potaknuti na cijepljeni, a ako nema razlike, onda ćemo morati rutinski testirati sve”, objasnio je Kaić.

Prvi smrtni slučaj direktno povezan s cjepivom

Komentirao je i prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem u Hrvatskoj, koji je jučer potvrdila Hrvatska agencija za lijekove. Analiza smrti 33-godišnjaka nakon cijepljenja trajala je 9 mjeseci.

“Kad je došla inicijalna pojava sumnje na nuspojavu prvo smo prošli kroz medicinsku dokumentaciju, gledali što i koliko se zna da cjepivo može ili ne može uzrokovati. U samom početku se nije znalo, postojao je signal da bi moglo, tek se nakon mjesec-dva potvrdilo da je moguća ta jako rijetka nuspojava. Trebalo je zatim odraditi dodatne laboratorijske pretrage radi potvrđivanja dijagnoze, pa onda još dodatni klinički podaci i onda smo raspravljali na radnoj skupini i zaključili da je to vjerojatno i skoro pa sigurno povezano s cjepivom. HALMED je još tražio vanjsku ekspertizu pa je to potrajalo”, objasnio je epidemiolog Kaić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu