Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Epidemiolog Rončević: 'Omikron se toliko proširio da nam više ne pomažu gotovo nikakve mjere'

Upozorio je i da postoji rizik od pojave neke nove varijante koja bi mogla biti i opasnija

Omikron varijanta koronavirusa toliko se proširila da nam gotovo nikakve preventivne mjere, osim rane samoizolacije zaraženih ne pomažu, izjavio je u Studiju 4 HRT-a Dobrica Rončević, epidemiolog NZJZ Primorsko goranske županije. Komentirao je i mogućnost ukidanja covid potvrda, ideju koja se otvara u sve više zemalja.

”Nisam pristalica da s ‘a priori’ ide u ukidanje evidencije kakvu nude covid potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne provodi, naročito ne dosljedno. Zbog toga bi trebalo tu mjeru zamijeniti sa širokim i dostupnim testiranjem”, naglasio je Rončević.

Rončević je napomenuo da nismo na vrijeme spriječili masovna okupljanja tijekom blagdana te smo tako dopustili omikronu da se širi. Smatra kako bi sada zabrana okupljanja mogla imati vrlo mali učinak.

‘Postoji rizik od neke nove varijante’

”Mi bismo bili zadovoljni da dobijemo malo usporavanje kako bi se ‘boosterirali’ oni koji to još nisu učinili te da bi se osvijestili oni koji se još nisu cijepili”, rekao je.

Na pitanje ima li razloga za optimizam oko omikrona, u smislu da bi upravo taj soj mogao biti početak kraja pandemije, Rončević upozorava kako postoji rizik od pojave neke nove varijante koja bi mogla biti i opasnija. ”Ne smijemo odustati, niti usporiti proces cijepljenja. Upravo je to bitka zdravstvenog sustava – nastavak cijepljenja”, poručio je epidemiolog Rončević.

Rekao je i kako mu se obavezno cijepljenje osobno ‘ne sviđa’, ali da je stvar svake zemlje da osmisli način kako održavati cijepljenje i procjepljivanje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu