Politika & Kriminal

Epohalan uspjeh: država nakon 719 dana udrugama daje njihov novac iz EU fonda. U Sloveniji to traje 60 dana

Natječaj je zaključen 15. listopada 2018., do ovog se ljeta gotovo ništa nije događalo

Gotovo pune dvije godine nakon što je zaključen natječaj za dodjelu 70 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF) udrugama civilnog društva, 2. listopada novac je konačno dodijeljen. Radi se o milijunskim iznosima koji organizacijama civilnoga društva i njihovim socijalnim partnerima trebaju pomoći u stvaranju tzv. tematskih mreža.

One služe za jačanje kapaciteta udruga i unapređenje socijalnog dijaloga u nizu tema, od klimatskih promjena i demografije, preko cjeloživotnog obrazovanja i ovisnosti do poboljšanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Natječaj ESF-a zaključen je davnog 15. listopada 2018. i do ovoga ljeta, sve je stajalo maltene bez pomaka. Odluka o financiranju, odnosno o dodjeli europskoga novca udrugama, donesena je nevjerojatnih 719 dana nakon zaključenja natječaja.

Zapelo već na drugom koraku

Telegram je u srpnju pisao o problematičnom natječaju za Tematske mreže. Kako smo tada istražili, inicijalnih 80 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda zapelo je već u drugom proceduralnom koraku – evaluaciji prijavljenih projekata. Jedini, mali pomak dogodio se početkom srpnja ove godine. Tada je, naime, dodijeljen novac iz dijela natječaja koji je bio namijenjen sindikatima, a radi se o iznosu od 10 milijuna kuna. No, 70 milijuna kuna za udruge i dalje nije bilo dodijeljeno.

Za dodjelu tog novca bili su zaduženi, svatko na svojoj razini upravljanja, Ministarstvo rada te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. U ožujku ove godine, s obje su nam adrese poručili da su nakon zatvaranja natječaja u listopadu 2018. odradili tek prvi korak – administrativnu provjeru prijavljenih projekata. Sljedeći proceduralni korak – procjena kvalitete projekata – otezao se otprilike otkako je i započeo.

U Sloveniji ovo traje 60 dana

Dodajmo i kako su nam u ožujku iz Ministarstva rada prilično optimistično poručili kako donošenje odluke o financiranju, tj. potpisivanje ugovora očekuju tijekom drugog kvartala 2020. To se konačno dogodilo, mimo promašene procjene Ministarstva, u četvrtom kvartalu ove godine i 719 dana od zaključenja natječaja. Koliko se dugo cijela ova priča rasteže možda najbolje govori činjenica da je natječaj u listopadu 2018. zaključen još dok je nadležni ministar rada bio Marko Pavić, a priča je sada privedena kraju početkom drugog mandata Josipa Aladrovića.

U srpnju smo izvijestili i o slovenskoj praksi dodjele EU sredstava. Tada su nam iz Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku ljubazno pojasnili da ponuditelj javnih sredstava u Sloveniji donosi odluku o dodjeli sredstava u roku od 60 dana. U odnosu na proteklih 719 dana, ovih propisanih slovenskih 60 čine se nestvarno malo.

‘Administrativno nasilje’ nad udrugama

Na kraju, spomenimo i kako je ovakav, trom i izrazito birokratiziran način gospodarenja i dodjele EU sredstava, GONG u svom opsežnom izvješću označio “državnim udarima na civilno društvo potpomognutim EU fondovima”. U svojem su izvješću, autorice Suzane Jašić, vrlo eksplicitno istaknuli kako se nad organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj, kroz Europski socijalni fond kojim upravlja Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, provodi “financijsko iscrpljivanje i administrativno nasilje”.

Sve to, navodi GONG, cijelim nizom “metoda”: nepridržavanjem kalendara objave natječaja, neobjavama natječaja, čestim obustavama natječaja, brojnim izmjenama natječajne dokumentacije, nedostatkom transparentnosti cjelokupnog procesa, kašnjenjem…

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu