Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Erdogan ima nove uvjete za proširenje NATO-a. Očito je spreman ucjenjivati sve dok može izvući korist

Budimpešta je najavila da će uskoro službeno podržati pristupanje NATO-u, dok Ankara neprestano odugovlači potporu

Turkish President Recep Tayyip Erdogan is pictured during a meeting with members of Bosnia and Herzegovina's tripartite presidency in Sarajevo, on July 8, 2019. - The Turkish President is on a two-day official visit to the Bosnian capital. (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP)
FOTO: AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan na skupu mladih u nedjelju je izjavio da Švedska i Finska, ako žele da Turska odobri njihov prijem u NATO pakt „moraju prije svega izručiti 130 terorista kako bi njihovi zahtjevi prošli naš parlament. Nažalost, oni to tek trebaju učiniti.“

Erdogan je također zaprijetio: “Ako ne zauzmu stav protiv provokacija PKK-a, Kurdistanske radničke stranke, naši odnosi sa Švedskom mogu postati još mnogo zategnutiji,“ zaprijetio je Stockholmu, u osnovi rekavši da ako ne preda navodne teroriste Ankari, njihov zahtjev za prijem u NATO neće ratificirati turski parlament.

Prosvjednici u Stockholmu objesili Erdoğanov lik

Do sada je 28 od 30 članica NATO-a ratificiralo njihov zahtjev, dok su Mađarska i Turska još jedine dvije zemlje koje to nisu učinile. Budimpešta je, međutim, najavila da će uskoro službeno podržati proširenje NATO-a, dok Ankara neprestano odugovlači potporu njihovoj kandidaturi.

Švedska i Finska potpisale su sporazum prošlog lipnja kako bi ublažile zabrinutost Turske zbog njihove navodne podrške kurdskim organizacijama. Prošlog je mjeseca švedski sud međutim blokirao izručenje prognanog turskog novinara kojeg je Erdoğan identificirao kao jednog od terorista koje Stockholm mora izručiti Turskoj.

Napetosti između dviju zemalja pojačane su prošli tjedan nakon što su prosvjednici u Stockholmu objesili Erdoğanov lik, zbog čega je tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo švedskog veleposlanika u Ankari. Švedski premijer Kristersson ocijenio je to kao „čin sabotaže“ s ciljem ometanja napora Švedske da se pridruži NATO-u.

Potpisivanje se neće dogoditi prije lipnja

Prema “visokom turskom dužnosniku” kojega je prošle subote citirao Guardian, Turska vjerojatno neće potpisati pristupanje dviju nordijskih zemalja prije sljedećih općih izbora u Turskoj, koji su zakazani za lipanj, ali bi se mogli održati u travnju ili svibnju.

Novo dramatično zaoštravanje odnosa između Švedske i Turske dovelo je u veliku opasnost proširenja NATO kojeg se drži iznimno važnim zbog ruske agresije na Ukrajinu. Turska, naime, traži da Stockholm prestane s potporom teroristima među kurdskom populacijom u Švedskoj, koja broji oko 100.000 ljudi.

„Švedska mora pokazati djelima,a ne samo riječima ili izjavama, da PKK, neće biti prisutna, da joj neće biti dopušteno prikupljati novac ili regrutirati članove”, izjavio je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin. PKK, Kurdistanska radnička stranka, zabranjena je u cijeloj Europskoj uniji, a SAD ju je također označio kao terorističku organizaciju.

Erdogan je dobio politički dar

Švedska vlada već je pooštrila svoje antiterorističke zakone, ali je priznala da neće moći ispuniti sve zahtjeve Turske. Iako je deportirala najmanje jednog od osumnjičenika kojeg traži Erdogan, švedska vlada tvrdi da ne može poništiti odluke sudova koji su odbili izručenja turskih građana.

„Dobro je poznato da Švedska ima zakonodavstvo kada je riječ o izručenjima koje ćemo slijediti”, istakao je premijer Kristersson novinarima. „Postoje zahtjevi iz Turske koji se rješavaju prema isključivo zakonskom postupku.“

Utjecaj do kojeg je došao Erdogan nakon što su Finska i Švedska zatražile prijem u NATO potencijalno je politički dar koji se dobije jednom u životu, procjenjuju politički analitičari. „Bio je vrlo nezadovoljan nizom zemalja NATO-a i siguran sam da će Erdogan sada ucjenjivati NATO pristupanja Švedske i Finske,“ izjavio je finski predsjednik Sauli Niinisto.

Finska i Švedska su taoci Erdoğana

Minna Alander, istraživačica na Finskom institutu za međunarodne poslove, kazala je kako će Erdogan držati Finsku, Švedsku i NATO-u kao taoce sve dok bude mislio da će mu to koristiti. „Vjerojatno će vagati ima li više koristi za njega ratifikacija njihove kandidature prije ili poslije turskih izbora.“

Generalni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg prošlog je tjedna ponovio kako je uvjeren da će pridruživanje nordijskih zemalja biti ratificirano. Uzda se, pri tomu, u više nego snažan argument: SAD koje podržavaju Finsku i Švedsku, obećale su Turskoj, koja je vojno angažirana u Siriji te ima sve zategnutije odnose s Grčkom, prodaju najsuvremenijih lovaca F16 za gotovo 20 milijardi dolara. Naravno, pod uvjetom da se Turska složi s prijemom Finske i Švedske u NATO pakt.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više