Erdogan je, prema svemu sudeći, izgubio izbore u Istanbulu. Što to znači za Tursku?

Erdoganova stranka je 25 godina vladala najvećim turskim gradom

ZADNJA IZMJENA: lip 23, 2019
Foto: AFP

Binali Yildirim iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) priznao je u nedjelju poraz na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula i čestitao oporbenom kandidatu Ekremeu Imamogluu koji je najavio “novi početak za Tursku”, ali i spremnost s predsjednikom Republike raditi skladno za dobrobit Istanbula.

“Od sada moj rival Ekrem Imamoglu vodi na izborima. Čestitam mu, želim mu uspjeh”, rekao je Yildirim, što je emitirano na televiziji. “Izbori znače demokraciju. Ovi su izbori ponovno dokazali da demokracija besprijekorno funkcionira u Turskoj”, rekao je kako je prenijela agencija dpa.

Nakon izbrojenih 97 posto glasova Imamoglu je dobio 53,86 posto glasova, a Yildirim 45, 23 posto, javlja turska agencija Anadolu. S druge pak strane, prema podacima Hurriyeta, Imamoglu još uvjerljivije vodi s 54,03 posto, dok Yildirim ima 45,09 posto glasova.

Ekrem Imamoglu AFP

Ponovljeni izbori

Četrdesetdevetogodišnji Imamoglu iz oporbene kemalističke Republikanske narodne stranke (CHP) pobijedio je šezdesettrogodišnjeg Yildirima i na prvim izborima održanima 31. ožujka.

Međutim Vrhovno izborno povjerenstvo poništilo je rezultate izbora 5. svibnja i raspisalo nove izbore, što je bilo sukladno zahtjevu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove islamsko-konzervativne stranke AKP koji je govorio o neregularnostima na izborima.

U izjavi putem televizije Imamoglu je pozvao Erdogana riječima “radimo zajedno kako bismo služili Istanbulu” te dodao “Gospodine predsjedničke, spreman sam skladno raditi s vama”.

Težak udarac za Erdogana

Ponovljena pobjeda oporbe težak je udarac za Erdogana koji je i sam bio gradonačelnik Istanbula i čija je stranka 25 godina vladala tim najvećim gradom, ekonomskom prijestolnicom Turske. Erdogan je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpasa. To je grad u kojemu se vinula njegova politička karijera, jer ga je izabrao za gradonačenika. Jednom je rekao da tkogod izgubi Istanbul – gubi Tursku.

Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost nakon 18 dana i u kampanji je obećao ponovnu pobjedu, iskazujući svoju ljutnju, a obeshabrenim pristašama rekao je “sve će biti sasvim u redu”, što je postalo novim geslom kampanje CHP-a. Obećao je razotkriti detalje “rasipnog trošenja” i “korupcije” u gradskoj upravi pod AKP-om.

Analitičari kažu da bez obzira na ishod, Istanbul ne bira samo novoga gradonačelnika nego se uspostavlja budući smjer zemlje. Tim se riječima Imamoglu obratio novinarima nakon objave pobjede kazavši “Ova pobjeda znači otvaranje nove stranice. Ona znači novi početak”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program