Politika & Kriminal

Erdogan naredio protjerivanje desetero veleposlanika iz Turske

Veleposlanici iz Francuske, Njemačke, Švedske, SAD-a... tražili su oslobađanje oporbenog aktivista Osmana Kavale

President of Turkey and the leader of the Justice and Development Party (AK Party) Recep Tayyip Erdogan speaks during a rally at the Gaziosmanpasa district of Istanbul, on June 22, 2018. 
Turkey will go to the polls in parliamentary and presidential elections on June 24.  / AFP PHOTO / BULENT KILIC
FOTO: AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da je naredio “što hitnije” protjerivanje desetero veleposlanika, među kojima francuskog, njemačkog i američkog koji su tražili oslobađanje oporbenog aktivista Osmana Kavale.

“Naredio sam našem ministru vanjskih poslova da što prije proglasi tih deset veleposlanika personama non grata”, rekao je predsjednik, ne preciziravši do kojeg datuma moraju napustiti zemlju.

“Ti diplomati moraju poznavati i razumjeti Tursku”, nastavio je Erdogan i optužio ih za “nepristojnost”.

Rijetka mjera u međunarodnim odnosima

Rijetka mjera u međunarodnim odnosima, proglašenje diplomata za nepoželjne osobe otvara put njihovu protjerivanju ili opozivu iz domovine.

“Od jutra do mraka diplomati ponavljaju: Kavala, Kavala… Ali taj o kojem govorite, Kavala, je Sorošov agent u Turskoj”, rekao je Erdogan govoreći o američkom milijarderu mađarskog podrijetla Georgeu Sorošu, s kojim redovito uspoređuje Kavalu.

Osmana Kavalu, turskog nakladnika, mecenu i protivnika režima koji je već četiri godine u pritvoru bez suđenja, režim predsjednik Erdogana optužuje da pokušava destabilizirati Tursku.

Protjerani nakon zajedničkog priopćenja

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer, Kanada, Francuska, Finska, Danska, Njemačka, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Švedska i Sjedinjene Države pozvale su na “pravedno i brzo rješenje afere Osmana Kavale”.

Odmah sutradan nakon njihova zajedničkog priopćenja, u utorak dopodne, veleposlanike tih deset zemalja pozvao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koji je njihovo zalaganje za Kavalu ocijenio “neprihvatljivim”.

Diplomati su ocijenili da “ustrajno kašnjenje njegova suđenja… baca sjenu na poštovanje demokracije, vladavine prava i transparentnost turskog pravosudnog sustava”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu