Politika & Kriminal

Esih i Hasanbegović baš jako žele promijeniti ime Trgu maršala Tita; sad su Bandiću poslali i pismo (koje pomalo zvuči kao ucjena)

To će biti uvjet za suradnju s Bandićem u zagrebačkoj skupštini

Bruna Esih
FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram

Zastupnici Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i bivšem ministru vanjskih poslova, HDZ-ovcu Davoru Ivi Stieru.

Dvojac koji je osnovao vlastitu stranku, a imat će pet svojih zastupnika u zagrebačkoj skupštini, od gradonačelnika Bandića “bezuvjetno zahtijevaju” da novi saziv Skupštine donese odluku o preimenovanju Trga maršala Tita i to, kako su naglasili, bez otezanja i na propisan način.

Kažu da je Bandićev referendum licemjeran

“Licemjerno je i nedopustivo da s pokušajem raspisivanja referenduma, pogotovo usred ljeta i na način koji omogućuje manipulacije i zloupotrebe nastavlja vrijeđati hrvatski narod i demokratski duh njegova glavnog rada”, stoji u pismu Bandiću. Naime, Bandić je prethodno najavio referendum o ovom pitanju. Esih i Hasanbegović pozivaju i gradske zastupnike HDZ-a “da još jednom ne iznevjere vlastite birače”.

U pismu koje su uputili premijeru Plenkoviću, Esih piše kako je zagrebačka organizacija te stranke svojedobno poduprla zahtjev za preimenovanjem Trga maršala Tita, ali je tijekom kampanje za gradonačelnika Drago Prgomet odustao od te potpore prebacujući odluku na Vladino savjetodavno tijelo – Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Traže podršku od zastupnika HDZ-a

“Bez obzira na međusobne stranačko-političke razlike, držimo da je naše nastojanje da se suvremena Hrvatska odlučno i trajno distancira od jugoslavenske i komunističke baštine ono što povezuje sve naše članove, pristaše i birače”, stoji u pismu.

Naglašavaju kako očekuju da će stoga zastupnici HDZ-a u Gradskoj skupštini poduprijeti njihov prijedlog i preduvjet Bandiću “te odbiti svaki oblik suradnje dok se taj biljeg nasilja nad hrvatskim narodom ne ukloni”. Pismo istog sadržaja upućeno je i Davoru Ivi Stieru, političkom tajniku HDZ-a.

Nastavite čitati