Esih i Hasanbegović cijele dane napadaju druge da su nedosljedni; nezgodno je što su dostupne njihove stare izjave o Milanu Bandiću

Kampanju su gradili na napadima na Bandića, ne zbog table na Trgu maršala koja im je danas jedini uvjet za koaliciju, nego zbog korupcije

ZADNJA IZMJENA: lip. 20, 2017
Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram

Gospođa Esih i gospodin Hasanbegović, osobito posljednjih tjedana, redovito gostuju po medijima i napadaju političare zbog ‘nevjerodostojnosti’, ‘klijentelizma’, govore o ‘prvorazrednim političkim prevarama’, ‘bludu’, ‘konkubinatima’ i tako dalje, ističući svoju opciju kao jedinu dosljednu.

Možda se, međutim, zgodno prisjetititi kampanje za gradonačelnicu na posljednjim lokalnim izborima koju je Bruna Esih temeljila na agresivnim napadima na Milana Bandića. Ne zbog ploče na Trgu maršala Tita – koju sada postavlja kao jedini uvjet za podršku u Skupštini – nego zbog, citiramo, ‘nevjerojatnog niza afera’, ‘klijentelizma’, ‘korupcije’ i ‘rođačkih veza’.

Upravo zgroženost načinom na koji Milan Bandić vodi Grad bila joj je, ispričala je u intervjuu za Novi list krajem ožujka, glavni motiv da se kandidira. Izjavila je citiramo: “ne idem na izbore usmjerena protiv drugih kandidata ili protiv HDZ-a, nego protiv procesa koji gospodina Bandića 16 godina drže na čelu grada”.

Suradnja s Milanom Bandićem bila im je, također u vrijeme kampanje, glavni argument za napade na Sandru Švaljek i Anku Mrak Taritaš. U osobito zabavnim predizbornim istupima, gospođa Esih napadala je premijera Plenkovića prokazujući kako će HDZ nakon izbora u Zagrebu sigurno koalirati s Milanom Bandićem i “održati ga na vlasti”.

1. O Bandićevoj vladavini

“Sadašnji gradonačelnik Bandić proizvod je opće hrvatske politike i glavnih političkih aktera koji su zaokupljeni državnom vlašću zanemarili grad Zagreb. Bandić je vješto iskoristio te odnose i nametnuo se kao središnja figura gradske politike. U tom smislu uspio se u sjeni jalove velike državne politike nametnuti kao idealan kandidat sviju stranaka i neformalnih središta moći koje su u njega, potom, projicirale tek svoje parcijalne interese.”

2. O koaliranju HDZ-a s Bandićem

Komentirajući izbor Draga Prgometa za HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, Esih je rekl kako HDZ nema jasnu strategiju te nema pobjedničko rješenje, a sudeći po odabiru kandidata, i ne želi ga imati. “To otvorenim ostavlja tek daljnju trgovinu s Milanom Bandićem u slučaju njegove pobjede”.

Na pitanje Dražena Ciglenečkog iz Novog lista – što misli o izjavi Glavnog tajnika HDZ-a koji je najavio mogućnost suradnje s Bandićem nakon lokalnih izbora, gospođa Esih odgovorila je, u ožujku ove godine, ovako: “Najbolji komentar je moja kandidatura”.

Novinar Novog lista dalje ju je pitao kako tumači da hrvatskoj vladajućoj eliti nije problem surađivati s čovjekom poput Bandića. Kazala je ovo: “Ponavljam vam, moj je odgovor kandidatura za gradonačelnicu. Ne želim ni Plenkovića ni Jandrokovića poistovjećivati s Bandićem, govorim o procesima, o činjenici da je aktualni gradonačelnik bio upetljan u brojne afere, a čak je i iz Remetinca suvereno vladao Zagrebom”.

3. Kandidatura usmjerena protiv Bandića

“Moja kandidatura šteti navedenim političkim procesima, pa i u HDZ-u, a koji su doveli do toga da je Milan Bandić svih 16 godina uspješno privatizirao grad, neracionalno upravljajući njegovim resursima u obilatu korist svih onih koji su mu, zauzvrat, na različite načine opraštali nevjerojatan niz afera. Milan Bandić tako je postao sinonim za gradonačelnika Zagreba, nedodirljiv i neprikosnoven, čak i u vrijeme dok je Zagrebom vladao iz Remetinca.”

“Vjerujem da je moguća stvarna promjena u Zagrebu. Jasno je, nadam se i većini građana, da Milan Bandić dosad nije imao alternativu, jer su svi preko njega ostvarivali svoje interese.”

4. ‘Bandić je utjelovio travestiju hrvatske politike’

“Njegova spremnost za prilagodbu svačijem ukusu i džepu išla je toliko daleko da je pred očima čitave javnosti bio spreman ujutro nositi križ u ksaverskoj procesiji, a poslijepodne, na jezeru Bundek, Titovu značku za desnim reverom. Time je utjelovio svu travestiju hrvatske politike i tijekom godina do savršenstva doveo jedan model vladanja koji je porodio beznađe, apatiju, apstinenciju i uvjerenje građana da je bilo kakva promjena nemoguća.”

5. Hasanbegović je tvrdio da samo Esih može protiv Bandića

Najbliži suradnik gospođe Esih, bivši HDZ-ovac Hasanbegović u svom istupu za Jutarnji list rekao je kako je jedini istinski kandidat koji može pobijediti Bandića upravo Bruna Esih. Rekao je i kako je ulazak HDZ-a u koaliciju s Bandićem u Zagrebu tijekom prošlog mandata smatrao krivim potezom. “Tada sam kao vanjski promatrač to smatrao krivim potezom i stanovitom političkom nestrpljivošću… Smatrao sam da HDZ, ako želi izbornu pobjedu, u izbornu utakmicu mora krenuti bez hipoteke podaničkog odnosa prema Milanu Bandiću, a što je podrazumijevalo i neprihvaćanje gradskog proračuna, kao i u dubrovačkom slučaju, te oduzimanje Bandiću moćne alatke gradske vlasti kao servisa za predizbornu kampanju.”

6. ‘Bandić ne može očekivati našu podršku’

U izbornoj noći Esih je rekla kako Bandić ne može očekivati njenu podršku za drugi izborni krug. “Oko nekih stvari sam se otvoreno izjasnila. Pojavili smo se jer se ne slažemo s dosadašnjom politikom i Milan Bandić našu podršku u ovom trenutku ne može očekivati, ali niti Anka Mrak-Taritaš. Ovo je priča za koju je jasno kamo ide”, rekla je tada.

7. Sada je pak ostao jedan preduvjet suradnje

U svojim istupima nakon izbora, gospođa Esih više ne spominje korupciju, klijentelizam i tako dalje. Samo promjenu ploče na Trgu maršala.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru