Eto, nakon Donalda Trumpa, sad je i Vladimir Putin nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Putinu je ovo druga nominacija do sada

ZADNJA IZMJENA: ruj 24, 2020
Foto: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin službeno je nominiran za Nobelovu nagradu za mir, samo par tjedana nakon što je istu nominaciju dobio i predsjednik SAD-a Donald Trump. Prema pisanju ruske novinske agencije TASS, nominaciju je predala grupa pisaca predvođena Sergejom Komkovom. Trenutno još uvijek nisu poznati razlozi za nominaciju Putina.

Nominacija je predana 10. rujna, a iz Kremlja su izjavili kako oni nisu imali veze s nominacijom. Među favoritima za Nobelovu nagradu za mir ove godine su Svjetska zdravstvena organizacija, novozelanska premijerka Jacinda Ardern, te tinejdžerska ekološka aktivistica Greta Thunberg.

Ovo mu je druga nominacija

Nominaciju za nagradu može predati bilo osoba ili grupa osoba koje zadovoljavaju kriterije Nobelovog povjerenstva, a među njima su zakonodavci iz cijelog svijeta, profesori te akademske skupine. Trumpa je početkom rujna, samo dan prije Putinove nominacije, nominirao konzervativni zastupnik u norveškom parlamentu Christian Tybring-Gjedde.

Putin je već jednom bio nominiran, 2013. godine. Tada ga je nominirala skupina njegovih pristaša predvođenih pjevačem i članom ruske Dume Iosifom Kobzonom, okupljeni u Međunarodnu akademiju za duhovno jedinstvo i suradnju među narodima. Predložili su ga dva dana nakon što su Rusija i SAD postigli sporazum u Ženevi oko plana o sirijskoj predaji kemijskog oružja.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program