Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal EU je odlučila da ove osobne iskaznice nisu baš sigurne, pa moramo uvesti nove. Na njima će sad biti i otisci prstiju

Stariji od 70 godina, prema tumačenju MUP-a, neće morati ići po nove dokumente.

Hrvatska će, kao i ostale države članice Europske unije, za dvije godine početi izdavati nove osobne iskaznice koje će imati poboljšana sigurnosna obilježja, odnosno čip s fotografijom i otiscima prstiju vlasnika. Europski parlament izglasao je početkom travnja novu uredbu kojom se, smatraju u Bruxellesu, povećava sigurnost dokumenata. Očekuje se da će nova pravila uskoro potvrditi i Vijeće što je preduvjet da uredba stupi na snagu.

Osobne iskaznice koje trenutno izdaje Hrvatska ne ispunjavaju sasvim uvjete propisane uredbom, potvrđeno nam je u Ministarstvu unutarnjih poslova. “Osobne iskaznice koje Republika Hrvatska sada izdaje ne ispunjavaju u potpunosti uvjete iz Prijedloga Uredbe, prvenstveno jer se na elektronički nosač podataka u hrvatskim osobnim iskaznicama ne pohranjuju fotografije i otisci prstiju”, kažu u MUP-u.

U Ministarstvu ističu i da do konačnog usvajanja nove uredbe (potvrde Vijeća) neće biti poznat njen konačan sadržaj, a do dana objave u Službenom listu Europske unije neće biti poznati ni točni rokovi za njenu primjenu. Međutim, povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová najavila je početkom travnja da će države članice nove osobne iskaznice početi izdavati za dvije godine.

Po novu osobnu kada stara istekne

Ipak, to ne znači da će ljudi morati masovno mijenjati stare iskaznice za nove. Predviđeni rokovi zamjene dovoljno su dugi da će se većina dokumenata jednostavno zamijeniti novima kada starim osobnim iskaznicama istekne rok važenja. Ako ste, primjerice, ove godine napravili novu osobnu, 2024. godine, kada vam istekne, jednostavno ćete dobiti novu, poboljšanu.

No, osobama starijima od 65 godina, ističu u MUP-u, izdaju se osobne iskaznice bez roka važenja. To znači da njima osobna ne može isteći, pa se postavlja pitanje kako će i hoće li ti građani ipak morati po nove dokumente kada se nova uredba počne primjenjivati. Prema tumačenju MUP-a, to ovisi o tome koliko će godina u tom trenutku imati. Oni koji će imati manje od 70 godina, morat će staru osobnu bez roka važenja zamijeniti novom, bez obzira što ima stara nije istekla. Za to će ipak imati dovoljno vremena, deset godina.

Građani koji će, pak, tada biti stariji od 70 neće morati po nove dokumente. Hrvatske osobne iskaznice zadovoljavaju minimalne standarde, ističu u Ministarstvu, pa će ti građani, u skladu s uredbom, biti izuzeti od obaveze da mijenjaju osobnu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više