Politika & Kriminal

EU parlament odobrio isplatu 683,7 milijuna eura Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa

To je posljednji korak, koji će omogućiti i isplatu ostatka sredstava za obnovu, poručio je premijer

22.03.2020.Zagreb - Stanovnike grada rano jutros probudio je potres nakon kojeg su gradjani izasli iz svojih zgrada i kuca. Steta je na automobilima i fasadama 
Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL
FOTO: Bruno Fantulin/PIXSELL

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura, a oduku je na Twitteru pozdravio premijer Plenković.

“Europski parlament upravo je potvrdio mobilizaciju 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici. To je posljednji korak procesa, koji će nakon 89 milijuna eura predujma, omogućiti i isplatu ostatka sredstava za obnovu”, poručio je Plenković.

Predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura, najviši ikada iz Europskog fonda solidarnosti, već je isplaćen u kolovozu.

Pomoć za zdravstvenu krizu

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 milijuna eura. Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam milijuna eura) te predujmove u visini od 132,7 milijuna eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzročenom koronavirusom za nekoliko zemalja – Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.

Eurozastupnica Željana Zovko također je pozdravila tu odluku. „Ovaj primjer europske solidarnosti omogućit će Hrvatskoj da se oporavi kako od posljedica potresa, tako i od posljedica do sada neviđene pandemije“, naglasila je Zovko.

Zastupnica je odmah nakon potresa pozvala povjerenika za upravljanje krizama, Janeza Lenarčiča, da Hrvatskoj da prioritet pri raspodjeli potpore, uključujući pomoć za pandemiju covida-19.

Oštećeno 26 tisuća zgrada

Razorni potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru pogodio je 22. ožujka ove godine Zagreb i Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju.

Hrvatski sabor donio je 11. rujna Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, kojim se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina. U potresu je oštećeno ukupno 26 tisuća zgrada.

Nastavite čitati